Een van de 36 ingekleurde pentekeningen van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost. De kunstwerken zijn vanaf 21 mei te zien in museum MuBo. (Foto: MuBo).
Een van de 36 ingekleurde pentekeningen van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost. De kunstwerken zijn vanaf 21 mei te zien in museum MuBo. (Foto: MuBo). Foto: Marc Cleutjens

PRACHTIGE PENTEKENINGEN OVER BLOEDPROCESSIE HOOGSTRATEN IN MUBO

Alfred Ost portretteert volk op bedevaart

In samenwerking met het Stedelijk Museum Hoogstraten presenteert het Boxtelse museum MuBo een bijzondere tentoonstelling met pentekeningen van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost (1884-1945). Ost verbeeldde in zijn werken vaak mensen die op bedevaart gingen naar Hoogstraten, de Vlaamse stad waar de bloeddoeken van het Boxtels bloedmirakel worden bewaard.

Als schilder en tekenaar van het dagelijks leven, maakte Ost in 1937 een unieke reeks werken over het volk dat op bedevaart kwam in Hoogstraten. ,,Nog nooit is deze reeks van werken tentoongesteld in een Nederlands museum en MuBo heeft hiermee dus een echte primeur", zegt secretaris Willem van Vossen. De tentoonstelling symboliseert de band tussen Boxtel en Hoogstraten als het gaat over het bloedwonder en Heilig Bloedprocessie. ,,Los van dit onderwerp zijn de werken qua kleurstelling, tekentechniek en aquarelachtige inkleuring een lust voor het oog en sowieso de moeite van een bezoek waard", stelt Van Vossen.

De expositie in MuBo omvat in totaal 36 schilderijen die in tijdelijke bruikleen zijn gegeven door het Stedelijk Museum in Hoogstraten. Ost maakte voor zijn werken geen schetsen of voorstudies. Hij tekende het werk direct op doek, zo ook voor de reeks van 36 werken. Die zijn tot stand zijn gekomen met een combinatietechniek. Eerst tekende hij het onderwerp in zwarte lijnen met Chinese inkt en vervolgens kleurde hij ze op een aquarelachtige wijze in. Hierbij gebruikte hij opvallend veel rode kleuren als de voorstelling van zijn tekening direct refereerde aan het bloedwonder.

Als leerling van het Klein Seminarie, kwam Ost in aanraking met de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. Hij had daar vele vrienden en was vaste gast op de Heilig Bloed-bedevaart. De kunstenaar was geboeid door het volk dat op bedevaart kwam: Noord-Brabanders, Kempische boeren, heren en dames uit de stad, pastoors, kermisvolk en bedelaars. Zijn bewondering voor de bedevaarders ging zo ver dat hij hierover in 1937 een reeks werken maakte om deze te schenken aan de Hoogstraatse gemeenschap. Hiertoe werd in 1939 een Heilig Bloedmuseum in Hoogstraten opgericht.

UITZONDERLIJK

Ost werd geboren op 14 februari 1884 in Zwijndrecht in Belgiƫ en overleed op 9 oktober 1945 in Antwerpen. Hij was een Vlaams kunstschilder die vanaf 1910 het dagelijks leven tekende en schilderde in Mechelen.

Aldaar en in Antwerpen volgde hij zijn artistieke opleiding, samen met Prosper de Troyer en Rik Wouters. Tijden de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland om zich in te zetten voor noodlijdenden en tekende hij in die tijd veel affiches in opdracht van drukkerij Kotting in Amsterdam.

Volgens MuBo-secretaris van Vossen is Ost is een uitzonderlijk tekenaar, een uitstekend aquarellist en een zeer goed schilder. Hij wordt ook wel de Zwijndrechtse tovenaar genoemd. Veel succes verwierf hij met zijn beroemde 'Ostiaanse paarden'.

Tijdens de tot 10 juli durende expositie is in de publieksruimte van MuBo ook het bloedprocessievaandel uit 1880 te zien. Het werd de voorbije maanden minutieus gerestaureerd door Irene Pineda en Erna Verstraete. De expositie wordt zondag 22 mei na de Heilig Bloedprocessie officieel geopend door burgemeester Mark Buijs.

Toegangskaarten voor MuBo kosten 3,50 euro, kinderen vanaf 12 jaar en ouder betalen twee euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MuBo is elk weekend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Ineke Pineda (rechts) en Erna Verstraete hebben een historisch vaandel van de Bloedprocessie gerestaureerd. Het  is te zien in MuBo. (Foto: Peter de Koning).