brugklassers geboeid door opvoering

'Talent op de Vlucht toont wat mensen meemaken'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met de voorstelling 'Talent op de Vlucht' heeft Fada Theatre donderdag tweemaal Podium Boxtel tot de laatste plaats gevuld. 's Middags stroomde de zaal vol met brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum (JRL), 's avonds werden bijna alle stoelen in de theaterzaal aan de Burgakker gevuld met inwoners van Boxtel die benieuwd waren naar het verhaal van een groep Syrische acteurs, woonachtig in Alphen aan den Rijn en pas twee weken in het bezit van een verblijfsstatus...

Druk pratend en lachend kwamen de 250 brugklasleerlingen van het JRL donderdag naar Podium Boxtel voor de voorstelling Talent op de Vlucht. Het kostte docent Simon van Kordelaar voorafgaand aan de opvoering moeite de kinderen stil te krijgen. Zodra de lichten uitgingen en de schokkende en serieuze oorlogsbeelden in Syrië getoond werden, werd het echter muisstil en luisterde de jeugd geboeid en geschokt naar de verhalen van de spelers.

Dat de voorstelling niet alleen geschikt is voor volwassenen, maar zeker ook voor tieners, bleek wel na afloop van de middagopvoering. De brugklassers van het JRL gaven de acteurs een staande ovatie en vroegen hen na afloop de hemd van het lijf. Op de vraag van een leerling of het moeilijk was het stuk in elkaar te zetten na alles wat de spelers hebben meegemaakt, antwoordde initiatiefnemer Ahmad al-Herafi: ,,We willen laten zien wat er momenteel gebeurt in Syrië. Dit is de boodschap van 23 miljoen Syriërs. We willen laten zien dat liefde het belangrijkst is en dat het de oorlog kan stoppen." Anderen wilden weten of de verhalen uit het stuk waargebeurd waren en hoe de spelers gemotiveerd blijven na hun vlucht uit Syrië. ,,Vraag het maar aan je eigen vader", antwoordde al-Herafi. ,,Wij gaan door vanwege onze familieleden, die we op een veilige plek willen hebben." Opnieuw kwam er spontaan applaus uit de zaal.

respect

Jasper Verberne en Tim van Esch zaten op de eerste rij en waren onder de indruk van 'Talent op de Vlucht'. ,,We volgen allebei het vak Global Learning. Daar hebben we de afgelopen weken veel aandacht besteed aan vluchtelingen. Zo moesten we onze mening geven en hebben we filmpjes bekeken." Jasper en Tim zijn allebei van mening dat vluchtelingen goed opgevangen moeten worden. ,,We moeten doen wat mogelijk is. Onze mening is niet veranderd door de voorstelling. Mensen die liever geen vluchtelingen in Nederland willen hebben, moeten deze voorstelling zeker zien", aldus Jasper. Tim knikt imstemmend: ,,Door Talent op de Vlucht zie je hoe erg het is wat de mensen meemaken."

Van Meike van Dijk en Gitte den Ouden mogen mensen 'best in Nederland komen wonen'. ,,Ze moeten wel een reden hebben om te vluchten uit hun eigen land, bijvoorbeeld dat ze daar vervolgd zouden worden", aldus Meike. Gitte had veel respect voor de spelers: ,,Ik vond het knap dat ze hun levensverhaal durven te vertellen voor zoveel mensen." Met name het verhaal over een moslimman die trouwde met een christelijke vrouw en haar na een arrestatie door IS kwijtraakte, maakte veel indruk. Meike en Gitte: ,,Veel mensen hebben het idee dat vluchtelingen het niet leuk hebben in hun eigen land en daarom maar verhuizen. Als ze deze voorstelling zouden zien, zouden ze zien dat mensen niet zómaar op de vlucht slaan. Een theaterstuk is een goede manier: de verhalen blijven hangen."