De cast en de crew van Talent op de Vlucht krijgt een staande ovatie na de middagvoorstelling voor scholieren van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Daisy Renders).
De cast en de crew van Talent op de Vlucht krijgt een staande ovatie na de middagvoorstelling voor scholieren van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

LOVENDE REACTIES OP FADA THEATRE

Verhaal vluchtelingen krijgt gezicht in theater

MARC CLEUTJENS

,,Bedankt voor jullie indrukwekkende, prachtige verhaal." Burgemeester Mark Buijs trad donderdag als een van de eerste bezoekers in Podium Boxtel naar voren om de cast en de crew van de theatervoorstelling Talent op de Vlucht van Fada Theatre te complimenteren met hun uitvoering. ,,Jullie hebben het gezicht achter de vluchtelingen laten zien. Een verhaal dat verteld moet worden."

Buijs vatte het huidige debat over vluchtelingen in Nederland samen in één pakkende zin: ,,Als we het in Nederland over aantallen vluchtelingen hebben, beschouwen we het als een probleem. Zodra we de gezichten van deze mensen zien en hun verhalen horen, wordt duidelijk dat het mensen zijn waarvoor we op moeten staan, een helpende hand moeten reiken."

Directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph haalde Talent op de Vlucht naar Boxtel. ,,Een collega-bestuurder in Leiderdorp vertelde me dat hij bestuurslid van Fada Theatre was geworden. Toen ik de trailer zag, wist ik het meteen: deze voorstelling moet naar Boxtel komen." Dekker wilde die 'missie' niet alleen oppakken en schakelde hulp in van Podium Boxtel, ContourdeTwern, Bazaar Boxtel, Zorggroep Elde en Brabants Centrum. ,,Samen is het gelukt om de eerste Brabantse voorstelling te realiseren. In Boxtel!"

GEWOON GELUKKIG

Voorzitter Michel Verhoeven van de Bazaar Boxtel verleende graag medewerking aan de komst van 'Talent op de Vlucht'. ,,Deze Syrische acteurs moeten op zoveel mogelijk plekken hun verhaal vertellen zodat we in Nederland beseffen wat er in dat land aan de hand is." Verhoeven was diep onder de indruk. ,,Wat me geraakt heeft, is dat alle Syrische acteurs een plekje in Nederland hebben gevonden en dat ze na al die ellende gewoon gelukkig zijn. Dat stemt me tevreden."

Wethouder Marusjka Lestrade, nauw betrokken bij de opvang van vluchtelingen en hevig onder de indruk van Talent op de Vlucht, toonde zich na de uitvoering geraakt. ,,Na deze voorstelling realiseer je je pas wat deze mensen hebben meegemaakt. Allemaal jonge, getalenteerde mensen die in Syrië een prachtige toekomst voor ogen hadden die ruw verstoord is. Deze jongens hebben hun naasten verloren, een van hen heeft een jong kindje moeten begraven. Hoe heftig is dat..."