Janne, Klaasje en Ise (v.l.n.r.) uit groep 4 van de Sint-Petrusschool lopen zondag als paars bruidje mee in de Heilig Bloedprocessie. (Foto: Henk van Weert).
Janne, Klaasje en Ise (v.l.n.r.) uit groep 4 van de Sint-Petrusschool lopen zondag als paars bruidje mee in de Heilig Bloedprocessie. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

JANNE, KLAASJE EN ISE DOEN MEE MET HEILIG BLOEDPROCESSIE

'Mooie training voor avondvierdaagse!'

HENK VAN WEERT

Op de vraag of ze vooraf nog moeten oefenen voor hun rol in de Boxtelse ommegang, kijken de drie meisjes elkaar aan. ,,Niet dat we weten", zegt Klaasje (7). ,,Nee, toen we onze kleren gingen passen, kregen we te horen dat we zondagmiddag om twee uur hier op school moeten zijn om ons te verkleden", vult Ise (ook 7) aan. Janne, die al 8 jaar is, knikt: ,,In het lokaal van groep 3. Dat is onze kleedkamer. En dan krijgen we ook een mandje met bloemblaadjes die we uit mogen strooien. Halverwege worden de mandjes weer bijgevuld."

ERFGOED

Het is voor deze kinderen de eerste keer dat ze meedoen aan de Heilig Bloedprocessie. Janne: ,,Vooral oma vindt het leuk dat ik me heb aangemeld. Ze heeft zelf vroeger ook meegedaan. Zoals zij het verhaal aan mij heeft verteld, kan ik dat straks ook weer aan mijn kinderen doorvertellen." De Sint-Petrusschool is gevestigd in een ruim honderd jaar oud en ligt aan de eeuwenoude route tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. ,,Dat is een van de redenen dat wij meedoen aan een project over cultuurhistorisch erfgoed", vertelt juf Lisette.

,,Erfgoed betekent dat iets heel belangrijk is om te bewaren", weet Klaartje. Het levert haar een compliment op van haar leerkracht: ,,Goed opgelet tijdens de les!" ,,Ja, het is belangrijk dat het verhaal over het Heilig Bloedwonder altijd verteld blijft worden", vindt Ise. Dat verhaal is oud weten de kinderen. ,,Misschien al wel meer dan tien jaar", denkt Janne. ,,Nou, wel wat ouder hoor", grinnikt juf Lisette. ,,Nog ouder dan de Tweede Wereldoorlog?", wil het meisje weten. ,,Ja, nog heel veel ouder. Meer dan zeshonderd jaar zelfs...", vertelt de onderwijzeres.

KNOEIEN

Klaartje snapt niet goed hoe de witte miswijn die priester Eligius van den Aker destijds in de Sint-Petrusbasiliek knoeide tot rode vlekken konden lekken. Maar ja, het is dan ook een wonder. Voordat de processie zondag door de straten trekt, hoopt ze de rode vlekken op het altaarlinnen met eigen ogen te kunnen zien. ,,Op internet zag ik een foto waarop de koster de bloeddoek laat zien. Maar ik kon er geen bloedvlekken op ontdekken. Misschien zijn ze wel helemaal verbleekt na zo'n lange tijd", vermoedt Klaartje.

IN DE KLUIS

Ise hoopt dat ze de doek van dichtbij mogen bekijken op het moment dat ze begin juni met de hele klas een rondleiding krijgen in de monumentale Boxtelse kerk. Juf Lisette denkt niet dat de koster de doek voor haar leerlingen uit de speciale kluis in de kerk zal halen. ,,Volgens mij wordt de bloeddoek er maar eenmaal per jaar uitgehaald. En dat is op de zondag na Pinksteren, als de processie wordt gehouden..."

FOTO BOVEN: Janne, Klaasje en Ise uit groep 4 van de Sint-Petrusschool doen zondag voor het eerst mee aan de Heilig Bloedprocessie. Ze lopen mee in de groep paarse bruidjes. (Foto: Henk van Weert).

FOTO ONDER: Martijn Vlaminckx, destijds koster van de Sint-Petrusbasiliek, toonde de Heilig Bloeddoek in 2009 exclusief voor de lezers van Brabants Centrum. (Foto: Albert Stolwijk).

Paarse bruidjes in de Heilig Bloedprocessie van 2014. (Foto: Peter de Koning).
Toenmalig koster Martijn Vlaminckx toonde de Heilig Bloeddoek in 2009 exclusief voor de lezers van Brabants Centrum.