Het Liemps Kunstpad wordt zondag 22 mei geopend in het atelier van Henk van Wessel. Dat zat ook in 2014 in de atelierroute. (Foto: Peter de Koning).
Het Liemps Kunstpad wordt zondag 22 mei geopend in het atelier van Henk van Wessel. Dat zat ook in 2014 in de atelierroute. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Eén advies: kom gezellig
achterom bij Liemps Kunstpad

TONNIE WESSELING

,,We zijn in de gelukkige omstandigheden dat we de mensen veel kunnen laten zien. De tentoonstelling is een mix van alles én van allemaal mensen die in Liempde wonen", zegt voorzitter Jan Verhoeven van het Liemps Kunstpad. Zaterdag 21 en zondag 22 mei wordt dit evenement dat om de twee jaar wordt gehouden voor de zesde keer georganiseerd. 24 Liempdse kunstenaars tonen op veertien locaties het beste van hun kunnen. Te zien zijn schilderijen, keramiek, beelden, etsen en grafieken, zilveren sieraden en digitale ontwerpen.

,,We hebben gekozen voor 'klassieke' kunstvormen, dit is niet negatief bedoeld naar andere vormen van kunst zoals bijvoorbeeld fotografie, performances en boekdrukkunst, maar het is gewoon een beperking", verduidelijkt Verhoeven. ,,Als kunstschilder liep ik al langer rond met het idee om op dit vlak iets voor Liempde te doen", vertelt de voorzitter over het ontstaan van het Liemps Kunstpad in 2006.

De stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) exposeerde al schilderijen in dienstencentrum De Kloosterhof en wilde uitbreiden naar wonzorgcentrum De Vlaswiek en de praktijk van toenmalig huisarts Roger van Laere. ,,Zo is het balletje gaan rollen en sinds 2006 houden wij het Liemps Kunstpad met vier mensen draaiende: Jan van Dingenen, Gerrie Verhoeven, Henk van Wessel en ik. We krijgen geen subsidie en proberen met zo weinig mogelijk middelen rond te komen. Iedere kunstenaar betaalt een klein bedrag."

DAGVULLEND

Verhoeven roemt de medewerking van de Liempdse gemeenschap. ,,Ik ben hier 41 jaar geleden komen wonen en zat al vrij snel in allerlei besturen. Iedereen helpt hier elkaar en werkt samen, dat is ongekend. Ik ben trots dat ik nu Liempdenaar ben!" Hij maakt schilderijen, acryl op doek 'vanuit een bepaald gevoel', zoals hij het zelf verwoordt en kan er met passie over vertellen.

In 2014 bezochten zo'n 1.100 mensen het Liemps Kunstpad en men doet er alles aan om ook ditmaal weer zoveel mogelijk mensen naar de expositie te lokken. Het weer is altijd een onzekere factor. ,,Maar", zegt Verhoeven, ,,In 2010 en 2012 was het 'berenweer'; het regende de hele dag en er kwamen toch nog zo'n 350


mensen langs. De échte diehards komen toch! Zo kwam er bij de derde editie een aantal dames uit Dordrecht dat hier op vakantie was. Ze vonden het zó leuk dat ze iedere keer weer terugkomen en er een dagvullend programma van maken."

OPENING

Morgen, vrijdag 20 mei worden nog even de puntjes op de i gezet in huize Verhoeven. Alle kunstenaars krijgen ballonnen in lila en paars en bewegwijzering. Er geldt een vaste regel: iedere kunstenaar moet voor 70 procent nieuw werk laten zien om het Liemps Kunstpad spannend en fris te houden. Nieuw is dit jaar dat enkele kunstenaars al op zaterdag open huis houden.

De officiële opening is op zondag 22 mei om 10.30 uur door wethouder Marusjka Lestrade ten huize van Henk van Wessel op het adres Den Dries 4.

PLATTEGROND

Het Liemps Kunstpad voert door het centrum van het dorp en is makkelijk te lopen of te fietsen. Op beide dagen zijn de openingstijden van 11.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. Een plattegrond is verkrijgbaar bij de VVV-punt (Raadhuisplein 4) of staat op www.liemps-kunstpad.nl waar men bovendien veel informatie over de getoonde kunstwerken vindt.

Eén advies van voorzitter Verhoeven: ,,Kom gezellig achterom, dat is het gebruik hier in Liempde. Vind je iets leuk dan blijf je, anders ga je naar het volgende adres."