Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Opkomsttijden

deelnemers

Bloedprocessie

De Heilig Bloedprocessie trekt zondag 22 mei vanaf 15.00 uur door de straten van Boxtel. Om de processie tijdig te kunnen laten starten, is het van belang dat de deelnemers zich op tijd melden in de Sint-Petrusschool aan de Burgakker, waar iedereen wordt aangekleed en geschminkt.

De opkomsttijden luiden dit jaar als volgt.

12.00 uur: spreekkoortje, klaagvrouwen, Vrouwe van Herlaer, Adam en Eva, Jesaja en gevolg, Daniël en gevolg, Paulus en gevolg.

12.30 uur: gele dames, collectanten, schenksters van was, wol en rogge, Josuë en Kaleb, Kaïn en Abel, Mozes en gevolg, David en gevolg.

13.00 uur: dames volksbedevaart, paarse dames, grijze dames, Mariadraagsters, witte bruiden, dienstmaagden, Lize, Maria van Boxtel, Vrouwe van Merheim, Agnes van Cronenburg, schenkers van was, wol en rogge, heren historische groep, schepenen en schrijver, Jeremia en gevolg.

13.30 uur: rode bruidjes, blauwe druivendraagsters, dames korenaar, rode engel, Michaël, Ezekiël en gevolg, Petrus en gevolg.

14.00 uur: paarse bruidjes, jongens en meisjes van het spel, schilddraagsters, heren volksbedevaart, boetebedevaartgangers, verspieders, rode gilde, Compostelagangers, schrijndragers, vaandeldragers, begeleiders wijnpers en dragers van wijnkruiken, vendeldragers, klaroenblazers, muzikanten, speelman, herauten, klaagzangers, suisse en gildebroeders.

14.30 uur: sacramentsbruidjes.


Zegening

voertuigen

op de Markt

Drievuldigheidszondag is niet alleen de dag waarop de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel trekt. Dan wordt ook steevast de voertuigenzegening gehouden. Die vindt zondag 22 mei vanaf 11.30 uur plaats op de Markt.

Het comité Voertuigenzegening mag zich elk jaar verheugen op een grote toestroom van automobilisten, vrachtwagenchauffeurs, motorrijders en zelfs fietsers die vier- of tweewielers willen laten zegenen en daarbij God vragen om bescherming voor de vele gevaren die dagelijks in het verkeer op de loer liggen. De zegening staat open voor alle weggebruikers en wordt georganiseerd in nauwe samenspraak met 3VO Nederland. Opvallend is dat de laatste jaren het aantal deelnemers toeneemt.

De Markt is alweer een aantal jaren het decor van de voertuigenzegening. Voorheen werd de plechtigheid gehouden rond gemeenschapshuis De Rots. De aanrijroute wordt met pijlen aangegeven. De opbrengst van de niet verplichte bijdrage gaat naar een goed doel.