Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

gemeente in beeld door tal van evenementen op zaterdag 11 juni

Boxtel en route: krachtig door verbindingen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Centrum-Breukelen, Selissenwal, Selissen/Munsel/In Goede Aarde, Oost, Liempde en Lennisheuvel: de gemeente Boxtel wordt op zaterdag 11 juni tijdens 'Boxtel en route' omgetoverd tot een groot festivalterrein waarbij iedere 'wijk' een eigen podium krijgt om activiteiten te organiseren. ,,Dit evenement is van iedereen", aldus Wim Ketelaars.

De gemeente Boxtel liet een paar jaar geleden de traditionele nieuwjaarsreceptie los om een evenement voor alle burgers te organiseren. Dat resulteerde vorig jaar in de Boxteldag, waarbij inwoners kennismaakten met het vernieuwde gemeentehuis en de nieuwe manier van werken. De gemeente koos er dit jaar voor het roer volledig om te gooien en de organisatie met name over te laten aan de inwoners zelf.

'Boxtel en route', een festival met talloze evenementjes, is het resultaat. ,,Na een brainstorm met een groep mensen werd al snel geconcludeerd: Boxtel, Liempde en Lennisheuvel hebben ontzettend veel in huis", aldus Wim Ketelaars. Hij en Liempdenaar Bert van Ruremonde werden door de gemeente gevraagd om na te denken over een vervolg op de Boxteldag. Samen met Paul Hermans, Mirjam Maat en Jordy van den Boer, wijkmakelaars Hans Mols en Werner van der Velden en andere medewerkers van de gemeente Boxtel fungeren zij als 'doorgeefluik'. ,,Inwoners van de wijken nemen het initiatief voor activiteiten en wij bieden onze hulp aan, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek of vergunningen", aldus Hermans. ,,Vaak heb je een groep die beslissingen neemt, maar nu is het volledig aan de mensen zelf", aldus Ketelaars. ,,Dat maakt dit evenement uniek."

dynamiek

Na een brainstorm werd gekozen om van de naam Boxteldag af te wijken. Om de dynamiek van de gemeente te beschrijven is gekozen voor 'Boxtel en route'. ,,We concludeerden al snel: met eigen mensen en middelen kunnen we enorm veel realiseren. Daar is echt geen extern organisatiebureau voor nodig", aldus Ketelaars. ,,De wijken in de gemeente Boxtel hebben allemaal een eigen identiteit. En dat is juist de kracht. Tijdens 'Boxtel en route' worden verbindingen gelegd doordat iedere wijk een eigen podium krijgt en zijn krachten kan tonen. Mensen kunnen fietsend, wandelend of rijdend van wijk naar wijk voor de verschillende activiteiten op 11 juni. Zo kunnen bezoekers zelf de krachten van al die wijken ervaren."

Boxtel en route vindt plaats tussen 09.30 en 20.00 uur. Het evenement wordt afgetrapt op de Markt met de huldiging van de jongste sportkampioenen. Richting het einde van de dag, tussen 16.00 en 17.00 uur wordt de oudere sportjeugd in het zonnetje gezet. Het programma wordt hierna afgesloten met een speciale flashmob door Podium4All en een programma dat wordt ingevuld door de markthoreca en -winkeliers. Op de Markt komen, net als tijdens Koninsdag, een aantal tenten en een podium te staan.

hoofdprogramma's

De hele dag zijn er activiteiten in de wijken. Ketelaars: ,,Alle wijken hebben hoofdprogramma's van ongeveer anderhalf uur die op elkaar aangesloten zijn. Zo kunnen mensen een kijkje nemen op verschillende plekken." Zo staan de activiteiten in Boxtel-Oost in het teken van beweging. De kersverse beweegtuin wordt officieel geopend, leden van turnvereniging Tabitta geven een demonstratie op het grasveld aan de Hobbendonkseweg en in brede school De Wilgenbroek wordt een lezing gehouden. In Selissenwal worden nieuwe wandelroutjes gepresenteerd, terwijl in Selissen/Munsel/In Goede Aarde de verschillende sportverenigingen zich aan het publiek tonen. Liempde kiest voor een wandeltocht langs plekken waar bouwactiviteit is, zoals evenemententerrein D'n Tip en het toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

In Lennisheuvel concentreren de activiteiten zich in het sportpark van voetbalvereniging LSV aan de Mijlstraat. Het thema 'Vlieg er eens uit naar Lennisheuvel' wordt onder meer ingevuld met een zweefvliegtuigshow en roofvogeldemonstratie. In de wijk Centrum-Breukelen worden initiatieven belicht waar de wijk én de rest van Boxtel trots op is, zoals Dommelbimd, het VVV-kantoor, Heemkunde Boxtel, Herenboeren, Eet met je Hart en de Wensambulance.

De budgetten per wijk zijn inmiddels vastgesteld, het volledige programma vormt zich nog verder in de komende weken. Ketelaars: ,,We hopen vooral dat bezoekers net als ons denken: wat is er toch veel in Boxtel om trots op te zijn." Mensen met ideeën voor activiteiten kunnen zich nog steeds melden via e-mailadres communicatie@mijngemeentedichtbij.nl.

FOTO BOVEN: Boxtel en route staat op zaterdag 11 juni bol van de activiteiten. In alle wijken is iets te beleven voor bezoekers. Zo wordt in Boxtel-Oost de beweegtuin nabij Kinderboerderij Boxtel officieel in gebruik genomen.