Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VRAAGTEKENS ROND FAILLISSEMENT 'HET KLOOSTER'

Podium Boxtel aan tafel met BC Groep

MARC CLEUTJENS

Het bestuur van Podium Boxtel voert overleg over de toekomstige samenwerking met de Brabantse Cultuur Groep van directeur-eigenaar Henri Molenaar. Aanleiding is het dreigende faillissement van theater Het Klooster in Nuenen dat eveneens geleid wordt door Molenaar. Volgens voorzitter Paul van Alphen staan de financiële perikelen in Nuenen geheel los van de samenwerking die Podium Boxtel heeft met de Brabantse Cultuur Groep.

In de week dat Podium Boxtel haar programma voor het nieuwe seizoen presenteert - gisteravond werd in de theaterzaal een massaal bezochte preview gehouden waar bezoekers als eerste toegangskaarten konden bestellen - verschenen opnieuw berichten in de media over de financiële problemen waarmee theater Het Klooster in Nuenen kampt. Vorige week werd zelfs gemeld dat Molenaar het faillissement heeft aangevraagd. Dat kon deze week niet bevestigd worden; de directeur is niet bereikbaar.

Voorzitter Van Alphen van Podium Boxtel is op de hoogte van de zaak en geeft aan dat hij wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente in een eerder stadium al heeft geïnformeerd over artikelen over Het Klooster die de voorbije weken in Eindhovens Dagblad zijn verschenen. De Boxtelse theaterzaal heeft vorig jaar een nieuwe, zevenjarige subsidieovereenkomst met de gemeente gesloten en Boxtel moet volgens de voorzitter altijd op de hoogte zijn van zaken die spelen, ook als dat buiten de gemeentegrenzen is.

Van Alphen geeft aan regelmatig contact te hebben met directeur Molenaar van de Brabantse Cultuur Groep. Duidelijk is geworden dat de problemen met 't Klooster geheel losstaan van de samenwerking tussen Podium Boxtel met het bedrijf van Molenaar. ,,Er is sprake van verschillende besloten vennootschappen en niets wijst erop dat de problemen van Het Klooster ook spelen op andere fronten", stelt de voorzitter. ,,Dat hebben we nadrukkelijk onderzocht."

BETROUWBARE PARTNER

De Brabantse Cultuur Groep verricht in opdracht van Podium Boxtel een aantal werkzaamheden, waaronder de programmering, de ticketing en de horecafunctie in de theaterzaal. ,,Het bedrijf vormt met Henri Molenaar al elf jaar een stabiele en betrouwbare partner en we zien thans geen aanleiding om te twijfelen aan die samenwerking", benadrukt Van Alphen.

Wel geeft de voorzitter van Podium Boxtel aan dat hij met zijn bestuur wil verkennen welke toekomstplannen Molenaar heeft. ,,De Brabantse Cultuur Groep heeft altijd bewezen belangrijke schaal- en kostenvoordelen te kunnen bieden, bijvoorbeeld bij het boeken van artiesten die in meerdere zalen geprogrammeerd konden worden. We zijn benieuwd of dat zou veranderen, mocht Het Klooster de deuren sluiten. Want Podium Boxtel is er natuurlijk bij gebaat als een artiest goedkoper geboekt kan worden."

Zoeken naar andere partners dan de Brabantse Cultuur Groep is momenteel niet aan de orde, benadrukt Van Alphen. ,,In alle gevallen zijn we als Podium Boxtel aangewezen op een partner die voor ons een aantal zaken kan regelen, zoals programmering en ticketing. Op dit moment is dat de Brabantse Cultuur Groep. Het is voorts niet onze ambitie om mensen in dienst te gaan nemen en deze zaken zelf op te pakken."

Directeur Molenaar van de Brabantse Cultuur Groep en theater Het Klooster was niet voor commentaar bereikbaar.

FOTO BOVEN: Voorzitter Paul van Alphen (links) reikte gisteravond in Podium Boxtel het eerste exemplaar van de programmabrochure voor het theaterseizoen 2016-2017 uit aan wethouder Herman van Wanrooij en voorzitter Ghislaine de Brouwer van de Vrienden van Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Politie

Diefstal koper en kabels

De politie heeft maandag omstreeks 05.50 uur een 28-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij wordt verdacht van de diefstal van koper en kabels op het bouwterrein aan het Zusterspad in Boxtel waar wordt gewerkt aan de realisatie van complex Cronenborg. Tijdens een routinecontrole aan zijn voertuig liep de Helmonder tegen de lamp, zo meldde wijkagent Jack van Rijs gisteren via Twitter.


Canadezen hebben interesse in werking Greentech Campus

Een zevenkoppige delegatie uit de Canadese staat Alberta bezocht gisteren Boxtel. In het gemeentehuis werd burgemeester Stephen Lindop van het ruim 6.500 inwoners tellende dorpje Devon met zijn reisgezelschap bijgepraat over de Greentech Campus bij mbo-school Helicon. Daar wordt geëxperimenteerd met het winnen van energie uit groen restafval.

Devon is, net als de 25 kilometer verderop gelegen stad Edmonton, een relatief nieuwe gemeenschap. Beide gemeenten bestonden 65 jaar geleden nog niet. Maar de vondst van aardolie bracht daar verandering in.

Edmonton telt 1,2 miljoen inwoners en is net als de regio welvarend door de olie, vertelde burgemeester Lindop. Maar ook daar willen overheid én ondernemers niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Bovendien zoekt de regio naar oplossingen voor afvalverwerking en milieuvervuiling.

Het principe van de Greentech Campus werd door projectleider Daan Arkesteijn uitgebreid uit de doeken gedaan, waarbij zowel burgemeester Mark Buijs als wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel aanvullende informatie verstrekten. 's Ochtends was het gezelschap met haar Boxtelse gastheren op bezoek bij provinciebestuurder Bert Pauli in 's-Hertogenbosch. Eerder deze week bezochten de Canadezen projecten in onder meer Sneek en Moerdijk.

Afbeelding