boxtel gaat 150 minderjarigen opvangen

'Integratie vluchtelingen komt van twee kanten'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mark Buijs ijvert al langer met zijn collega-burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden voor een andere manier om vluchtelingen op te vangen. Kleinschaligheid en integratie zijn daarbij uitgangspunten. ,,We hebben eerder tijdens de opvang van de Eritrese vluchtelingenmeisjes ervaren dat het goed werkt. Boxtel heeft hen echt omarmd." Vorige week kreeg burgemeester Buijs een telefoontje van het ministerie dat Boxtel aan de slag mag met deze aanpak. De gemeente gaat gefaseerd en op meerdere locaties plaats bieden aan 150 minderjarige vluchtelingen.

,,Ik ben blij dat we de mogelijkheid krijgen om datgene te doen waarin we ons hebben bekwaamd. We zijn immers bekend met deze doelgroep", aldus burgemeester Buijs, verwijzend naar de opvang van de tienermeiden uit Eritrea. Net als alle andere gemeenten in Noord-Brabant kreeg ook Boxtel recent een extra taakstelling om vluchtelingen op te vangen. Op basis van deze Brabantse aanpak is het aantal van 150 vluchtelingen vastgesteld. ,,We hebben al eerder aangegeven dat we graag onze verantwoordelijkheid willen nemen, maar wel op een manier die past in de samenleving", legt Buijs uit. Hij doelt hiermee op scholing, wegwijs in de normen en waarden van Nederland, begeleiding naar een baan en investeren in een netwerk voor vluchtelingen.

Nu duidelijk is dat Boxtel plaats gaat bieden aan minderjarige vluchtelingen, wordt gewerkt aan een plan van aanpak. Zo worden afspraken gemaakt met partners, wordt gekeken naar wat nodig is om vluchtelingen te laten integreren en wordt gekeken naar geschikte locaties in de gemeente om mensen op te vangen. Op basis van een bijeenkomst met inwoners vorig jaar is een lijst met mogelijke plekken vastgesteld. Deze wordt momenteel tegen het licht gehouden. Burgemeester Buijs geeft aan dat de vluchtelingen die naar Boxtel komen, worden verdeeld over meerdere plekken, minimaal vier. ,,Door kleinere opvanglocaties in te richten, creƫer je draagvlak in de gemeenschap en dat zorgt voor een goede integratie." Hij denkt daarbij aan plekken in 'bewoond gebied'. ,,Plekken in de polder hebben niet mijn voorkeur. Vluchtelingen moeten in de gemeenschap worden opgenomen."

doorlopende lijn

Inwoners, verenigingen en organisaties in Boxtel worden intensief bij het proces betrokken, meldt burgemeester Buijs. ,,Integratie werkt immers twee kanten op. We hopen zo snel mogelijk concrete locaties in beeld te hebben, zodat we in gesprek kunnen met omwonenden. Zo krijgen ze kansen om onderdeel te zijn van onze gemeenschap." De burgemeester hoopt voor de zomervakantie de eerste groep vluchtelingen te verwelkomen. ,,We vangen deze mensen graag in fases op. De ervaring leert dat zij heel wat te verwerken hebben. Als ze in kleine groepen komen, kun je intensiever met hen aan de slag."

Uiteindelijk hoopt Buijs op een doorlopende lijn: direct investeren in integratie, zodat mensen uiteindelijk een leven opbouwen in Nederland. ,,De Eritrese meisjes die eerder al naar Boxtel zijn gekomen, hebben inmiddels allemaal een verblijfstatus en zijn nu inwoners van Boxtel. Onlangs ben ik nog bij ze op bezoek geweest. Ze verstaan precies wat ik zeg en spreken al een aardig woordje Nederland, fantastisch toch?"


Balans ziet kans
voor blauwe zone
bij NS-station

Oppositiepartij Balans heeft deze week het college van B. en W. van Boxtel gevraagd gesprekken aan te knopen met NS Vastgoed over de toekomst van het parkeerterrein op het Jan van Eschplein. In de plannen van de gemeente kunnen hier straks alleen buurtbewoners met een parkeervergunning hun auto kwijt. Balans pleit ervoor om er een blauwe zone van te maken en ziet daartoe mogelijkheden na bestudering van het huurcontract dat Boxtel sloot met NS Vastgoed.

Het Jan van Eschplein, dat eigendom is van NS Vastgoed, was jarenlang afgesloten met een slagboom en was alleen toegankelijk voor automobilisten als zij de beurs trokken. Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans heeft het huurcontract bestudeerd dat Boxtel sloot met NS Vastgoed over het gebruik van het parkeerterrein. Dat is momenteel tijdelijk gratis te gebruiken in afwachting van de invoering van het systeem met parkeervergunningen. Hierdoor is de parkeerdruk in de stationsbuurt goeddeels verdwenen.

Maar altijd gratis parkeren is geen optie omdat NS wil dat langparkeerders die met de trein reizen, gebruikmaken van het betaalde parkeerterrein aan de andere kant van het station, aan de Van Salmstraat. Door van het Jan van Eschplein een blauwe zone te maken waar je gedurende beperkte tijd gratis je auto kwijt kunt met een parkeerschijf achter de voorruit, denkt Balans een oplossing te hebben gevonden voor het dilemma. Fractievoorzitter Van der Zanden heeft het college deze week gevraagd om in gesprek te gaan met NS Vastgoed.