El Wouters, Ria Verhagen en José Verhagen zitten in het bestuur van de Gemondse vrouwenvereniging Vrouwen van Nu. De club viert dit jaar haar 80-jarig bestaan. (Foto: Wendy van Lijssel).
El Wouters, Ria Verhagen en José Verhagen zitten in het bestuur van de Gemondse vrouwenvereniging Vrouwen van Nu. De club viert dit jaar haar 80-jarig bestaan. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

80 jaar Vrouwen van Nu in Gemonde

'Ook heren zijn van harte welkom'

Wendy van Lijssel

Boerinnenbond, Plattelandsvrouwen, Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) en tegenwoordig heet het Vrouwen van Nu. De namen veranderden, maar de insteek bleef altijd hetzelfde; gezellige activiteiten organiseren voor en door vrouwen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in café De Schuif op 25 april vierde Vrouwen van Nu in Gemonde het 80-jarige jubileum.

In april 1936 werd in Gemonde de Boerinnenbond van de Noordbrabantsche Christelijke Boerenbond (NCB) opgericht. Een term die de lading dekt want de club was alleen toegankelijk voor boerinnen. ,,We hebben het over een hele andere tijd dan nu. Vrouwen waren vooral thuis in de weer met het huishouden en de doorgaans vele kinderen, terwijl pappie op de boerderij en het land de kost verdiende. De Boerinnenbond bood moeder de vrouw de gelegenheid om even het thuisfront te verlaten om een avondje te ontspannen. Hoewel er ook cursussen koeien melken en slachten werden gegeven", lachen José Verhagen, El Wouters en Ria Verhagen. Zij vormen samen het bestuur van Vrouwen van Nu. De kreet staat voor een landelijke vrouwenvereniging die uit ruim 500 afdelingen bestaat en allerlei activiteiten organiseert voor de leden. Nadat de landelijke en ook plaatselijke KVO ter ziele ging, sloot het Gemondse bestuur zich bij Vrouwen van Nu aan.

KVO

De boerinnenbond vormde in 1954 een zelfstandig bestuur en in 1965 werd de Katholieke Plattelandsjongeren Organisatie (KPJ) opgericht voor jonge boerinnen én boeren. Omdat er ook steeds meer vrouwen zonder agrarische achtergrond toe wilden treden, werd in 1967 de naam gewijzigd in KVO. Een stap voorwaarts. Het ledenaantal groeide in de loop der jaren fors. Ook in Gemonde. ,,Via mijn moeder sloot ik me in jaren '90 aan. Destijds telde de KVO in Gemonde ruim 110 leden. Het was een florerende vereniging die allerlei activiteiten ontplooide. Van volksdansen, bloemschikken, uitstapjes en creatieve avondjes tot een cursus Nederlandse taal, kalligraferen en een computercursus. Er was van alles te doen", blikt José terug. De katholieke invloed was ook toen nog best groot. ,,Onze pastoor was beschermheer en als we iets organiseerden was er vaak een gebedsdienst vooraf", zo wordt verteld.

Het tij is intussen gekeerd. Het ledenaantal van de landelijke en dus ook plaatselijke KVO-afdelingen kelderde dusdanig dat de vereniging ter ziele ging. In Gemonde telt Vrouwen van Nu nog slechts 48 leden. Dat zijn, zo meldt het bestuur eerlijk, vooral oudere dames. Dat neemt niet weg dat het drietal er nog steeds de schouders onder zet om hun leden maandelijks op maandagavond in café De Schuif een leuke avond te bezorgen. ,,We organiseren informatieve bijeenkomsten en lezingen over allerlei hedendaagse sociale onderwerpen, maar ook culturele bijeenkomsten, uitstapjes en een viertal kaartavondjes. Daarnaast zetten we een fietstocht met excursie uit en de kerstviering mag ook niet ontbreken."

De dames ontboezemen dat zij het leuk zouden vinden als er nieuwe leden kwamen, die met hen meer leven in de vereniging zouden willen blazen. De enige voorwaarde is dat zij van het vrouwelijke geslacht zijn. De leeftijd doet er niet toe. Dames die zich melden zijn gelijk welkom om op donderdag 26 mei mee te gaan tijdens een dagtrip naar Volendam en de Zaanse Schans. Het is gelijk een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Keigezellig

Hoewel Vrouwen van Nu een damesclub is, zijn heren bij veel gelegenheden zoals ook het uitstapje van 26 mei overigens van harte welkom. De ervaring leert echter dat de mannen zich liever afzijdig houden. Iets wat het bestuur betreurt want: ,,Ook mannen kunnen gewoon een leuke middag of avond hebben bij ons." Zoals recent toen het 80-jarige jubileum gevierd werd. Het bestuur: ,,Dat was een avond voor leden en een introducé. Mannen én vrouwen hebben toen genoten. Cabaretgroep De Briljantjes had een op maat gesneden voorstelling voor ons gemaakt en het was keigezellig." Voor toetreding of meer informatie kan gebeld worden met Ria Verhagen, tel. (073) 55 14 025.