Juul van Engeland laat aan enkele schoolkinderen zien hoe een fotocameraatje werkt. (Foto's: Jacob-Roelandslyceum).
Juul van Engeland laat aan enkele schoolkinderen zien hoe een fotocameraatje werkt. (Foto's: Jacob-Roelandslyceum). Foto: JRL

LEERLINGEN JACOB-ROELANDSLYCEUM VERKENNEN PROJECTEN IN BOLIVIA

Een emotionele achtbaan in Cochabamba

MARC CLEUTJENS

Een reis om nooit te vergeten. Zo kan de trip die acht leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) met rector Leon Spaan en docent Guido van der Klauw in de meivakantie gemaakt hebben naar Bolivia het best omschreven worden. Vorige week keerden Noor Baaijens, Nienke Bosma, Yasmine Boudlal, Izy Dekker, Juul van Engeland, Steven van Erp, Marleen Peeters en Tatum Simons terug van een uitgebreide kennismaking met de bevolking van de Boliviaanse stad Cochabamba. ,,We hebben in geval íets voor de arme kinderen gedaan..."

Tijdens de kerstactie brachten de leerlingen van het JRL meer dan 9.000 euro samen om enkele projecten in Cochabamba te ondersteunen. Om met eigen ogen te zien hoe die projecten draaien en welke hulp specifiek vereist is, besloot de schoolleiding in de geest van de naamgever - missionaris Jacob Roelands - op verkenning te gaan. Een kleine twee weken verbleef de delegatie in Cochabamba, een afgelegen stad die bereikt kon worden na een inspannende vlieg- en busreis die bijna vijftig uren duurde.

Aan de hand van een reisblog werden schoolgenoten, het thuisfront en andere belangstellenden op de hoogte gehouden van de belevenissen in Cochabamba. Het indrukwekkende reisverslag met persoonlijke verhalen, foto's en filmpjes is een bijzonder document geworden dat tot in detail vertelt wat de JRL-scholieren hebben gedaan. Meer dan zestienhonderd unieke bezoekers hebben het blog bezocht, meer dan 46.000 keer zijn de pagina's bekeken.

GROOT HART

De acht scholieren kregen de eerste dagen ruimte om te acclimatiseren en kennis te maken met een totaal andere wereld. Na een excursie bij een dierenopvang werd een school bezocht. ,,Daar hebben we een paar geïmproviseerde lessen gegeven en geholpen tijdens knutsellessen met kleuters", vertelt Tatum. ,,Wat me opviel was dat de kinderen ons allemaal wilden knuffelen", vult Nienke aan. Steven zag dat de school totaal anders was dan 'zijn' JRL. ,,Het was geen superarme school, denk ik. Maar de lokalen waren amper ingericht, soms zaten er gaten in de muur."

Een heftige ervaring was de rondgang langs straatkinderen die met pater Theo Raaijmakers in de armste wijken van Cochabamba werd gemaakt. In kleine groepjes ontmoetten de Boxtelse scholieren ontheemde leeftijdsgenoten. ,,Heel indrukwekkend", blikt Steven terug. ,,Je ziet ze voortdurend lijm snuiven, ze verminken zichzelf met messen." Tatum: ,,Toen we met enkele jongeren praatten, zagen we dat een meisje zich als prostitué aanbood bij een automobilist die voorbijreed."

Er is ook hoop, zo werd duidelijk. ,,Pater Theo heeft een nachtopvang waar kinderen acht uur veilig zijn, kunnen slapen en eten en even geen drugs gebruiken", vertelt Nienke. ,,Hij heeft ook enkele tehuizen opgezet waar jongeren permanent kunen verblijven", vult Tatum aan. ,,Hier mogen ze verblijven, als ze maar clean zijn en naar school of werk willen gaan." Dat lukt. ,,Pater Theo heeft een groot hart en geeft iedereen een tweede, derde, misschien wel zesde kans", weet Tatum.

150 BABY'S

De meest heftige ervaring was een bezoek aan een weeshuis waar meer dan 150 baby's worden opgevangen. ,,Die dag hebben we beleefd als een emotionele achtbaan", blikt docent Van der Klauw terug. ,,Op het ene moment zie je kleine kinderen blij buiten spelen, even later kom je op een zaal waar meer dan twintig baby's liggen. Achtergelaten door hun ouders, die ze 's avonds in een draagzak in een boom voor het weeshuis hangen. Als de hond blaft, hangt er weer eentje."

Die ervaringen hebben de leerlingen uitgebreid met elkaar besproken. ,,Vooral 's avonds kwamen we tot bezinning", vertelt Nienke. ,,Dan werkten we aan ons weblog en praatten we heel lang na over alles wat we gezien hadden", aldus Steven. Vooral het opschrijven en delen van de verhalen was een manier om alle emoties een plekje te geven.

MAANDVOORRAAD MELK

Tijdens de reis heeft de Boxtelse delegatie het geld dat tijdens de kerstactie werd opgehaald verdeeld onder enkele projecten. Pater Theo's initiatieven - een opvanghuis en een nachtopvang - kregen 2.400 euro. Een internaat, medische post, huiswerkklas en lunchzaal werden verrast met 4.300 euro. Het weeshuis ontving een donatie van 1.600 euro. Met dat geld kon onder meer een operatie betaald worden van een jongetje dat plasproblemen had.

De JRL-scholieren benadrukken dat ze hiermee niet alle leed van Cochabamba kunnen oplossen. ,,Met die gedachte moet je er niet naartoe gaan", zegt Van der Klauw. Tatum: ,,We hebben in elk geval iets gedaan. Met onze bijdragen worden groepjes jongeren geholpen en kunnen we een project enkele weken of maanden extra ondersteunen."

Hoewel de reis naar Cochabamba nog uitgebreid geëvalueerd moet worden, verwacht docent Van der Klauw dat het JRL ook volgend jaar deze reis zal maken. ,,We gaan samen nadenken over concrete projecten die we kunnen ondersteunen. Nu waren we op verkenning, de volgende keer kunnen we misschien écht de handen uit de mouwen steken. Daarnaast gaan de acht leerlingen meedraaien in de lessen Global Learning en kunnen ze bijdragen aan de organisatie van de volgende kerstactie voor Bolivia."

Tatum Simons werkt mee aan de lessen op een basisschool in Cochabamba. De kinderen waren blij met het bezoek uit Boxtel.
Op straat in Cochabamba ontmoetten de JRL-leerlingen veel straatkinderen. Velen snuiven lijm en verminken zichzelf...