Wethouder Peter van de Wiel toont de paraplu die vanaf volgende maand te koop is in het VVV-kantoor. Er staan vier blikvangers uit Boxtel op. (Foto: Henk van Weert).
Wethouder Peter van de Wiel toont de paraplu die vanaf volgende maand te koop is in het VVV-kantoor. Er staan vier blikvangers uit Boxtel op. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

RAAD BRAINSTORMT OVER RECREATIE

Visie op toerisme Boxtel: thema kiezen of juist niet?

Samen met een groepje inwoners heeft de Boxtelse gemeenteraad dinsdagavond gebrainstormd over een nieuwe toeristische visie. Het voornemen om zones aan te wijzen waar recreatieve initiatieven ontplooid mogen worden, lijkt van tafel. ,,Verzoeken komen altijd uit een andere hoek. Kijk maar naar automuseum Classic Park. Met een meewerkende instelling bereiken we veel meer dan met juridische voorwaarden", was de conclusie aan het einde van de avond.

Ambtenaar Marloes van de Wetering ging in op de trends en ontwikkelingen op gebied van toerisme en recreatie. Zij vertelde dat deze bedrijfstak in Nederland sneller groeit dan de economie. ,,Onderzoek wijst uit dat mensen steeds vaker kiezen voor korte trips, veelal in een groene of historische omgeving. Ze willen eten en winkelen, kortom écht genieten. En dat mogen ze ook graag delen via sociale media", vatte Van de Wetering bondig samen. Ze wees daarbij nieuwe ontwikkelingen en noemde de Noordkade in Veghel als voorbeeld. In de voormalige Cehave-fabrieken komen cultuur en uitgaan op een moderne manier samen. ,,De vroegere leerfabriek in Oisterwijk is ook zo'n mooi voorbeeld", reageerde iemand vanuit de zaal. Ook wees Van de Wetering op zogeheten pop up-winkels en -restaurants en AirBnB: online mensen uitnodigen om te logeren in je huis als je tijdelijk elders verblijft.

VEEL HORECA

Boxtel telt circa 660 arbeidsplaatsen in de toeristische en recreatieve sector. ,,Wat onze gemeente zoal te bieden heeft? Nou, heel veel horeca. Alleen het centrum telt al ruim veertig horecabedrijven. En we mogen ook blij zijn met de ruim vijfhonderd evenementen die hier jaarlijkse worden georganiseerd", schotelde Van de Wetering voor. Natuurlijk noemde ze ook de toeristische parels die vorig jaar door het publiek zijn gekozen en waarbij oertijdmuseum De Groene Poort als dé trekpleister van Boxtel werd uitgeroepen. Vooral vanwege het feit dat deze voorziening jaarlijks ruim zestigduizend bezoekers trekt. Het is jammer dat die mensen niet meer in Boxtel gaan bekijken, is alom de mening. Maar ja, hoe lok je die bezoekers?

Het gemis aan een grote verblijfsaccommodatie in de vorm van een camping of hotel speelt Boxtel parten, gaven diverse sprekers aan. Toch telt Boxtel behoorlijk wat overnachtingscapaciteit, maar het aanbod is kleinschalig en vooral versnipperd. Eén aanspreekpunt waar alle informatie snel en helder verkrijgbaar is, zou al een stap in de goede richting zijn, vonden de deelnemers aan de discussie. Hier ligt duidelijk een taak bij de lokale VVV, zeker nadat die over enkele weken het vernieuwde kantoor kan betrekken in het monumentale Hofje aan de Markt. Een goede samenwerking met promotiecampagne Beleef Boxtel en Centrummanagement, die beide ook in dit pand onderdak vinden, kan aan een betere informatieverstrekking bijdragen, is de verwachting.

'Als je niet kiest, word je niet gekozen' was het prikkelende uitgangspunt van de beeldvormende vergadering die voor deze gelegenheid werd geleid door raadslid Katelijne van Thiel. Achterliggende gedachte is dat je je als gemeente moet focussen op één toeristisch item. Door dit uit te vergroten lok je publiek van buiten en kun je hen wellicht verleiden ook andere mooie dingen in deze regio te ontdekken. Van Thiel introduceerde de gastsprekers die op uitnodiging van de raad vier mogelijke toeristische thema's belichtten. Historicus Frank van Doorn van de Heemkunde Boxtel ging in op onderwerpen als authentiek, traditie en innovatie. Namens de Heilig Bloedstichting pleitte Hans van Liempt ervoor de jaarlijkse processie die volgende week weer door de Boxtelse straten trekt, toeristisch meer en beter te benutten.

Als muziekliefhebbers opperden Jos Vervoort en Henk van Weert om elk weekeinde op een vast moment op de Markt optredens te organiseren. Jeroen Naaijkens van nationaal landschap Het Groene Woud wees op de toeristische potentie kracht die deze regio heeft en drong erop aan deze te versterken. Daarmee week hij af van het uitgangspunt om juist een keuze te maken voor één bepaald thema. En dat kreeg instemming van veel deelnemers aan de bijeenkomst.

NIET BETEUGELEN

Instemmend werd ook geknikt bij de stelling dat aan de Boxtelse kant van natuurgebied Kampina ruimte moet worden gemaakt voor horeca. Ook klonk een oproep om recreatieve ondernemers niet te beteugelen, maar hun ideeën en plannen juist met open armen te ontvangen. Op voorhand plekken en zones aanwijzen waar het juridisch mogelijk moet zijn om toeristische initiatieven te ontplooien heeft niet zoveel zin, maakte wethouder Peter van de Wiel aan het einde van de bijeenkomst op uit de reacties. ,,Als gemeente regel je nooit het juiste óf veel te laat. Aanvragen zijn complex en komen nooit op de plek waar je plant. Kijk maar automuseum Classic Park. We zouden zoiets vooraf nooit op die plek hebben bedacht. Bovendien: de markt is innovatief, snel en flexibel en komst zelf met oplossingen. Met een meewerkende houding bereiken we waarschijnlijk veel meer...", stelde Van de Wiel.

De raadsvergadering was de voortzetting van een discussieavond over toerisme en recreatie die vorig jaar werd gehouden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. De informatie uit beide bijeenkomsten wordt gebruikt voor de opstelling van een toeristische nota die de gemeenteraad eind van dit jaar hoopt vast te stellen.

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel met een paraplu waarop afbeeldingen staan van vier toeristische blikvangers: de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen in Boxtel, de Liempdse kiosk en natuurpark Boscheind in Lennisheuvel. De verkoop start tijdens de heropening van VVV-vestiging op 11 juni.