Afbeelding
Foto: Rutger van der Bent

BOXTELSE ROCKBAND LANCEERT EP MET VIER NIEUWE NUMMERS

BoXruBa heeft eigen sound gevonden

MARC CLEUTJENS

Wie het energieke optreden van BoXruBa op festival Boer zoekt Band vorige maand heeft gezien, weet wat de Boxtelse rockband in zijn mars heeft. Volgende week lanceert de groep rond zanger Aymar Middendorp een nieuwe EP waarop vier nieuwe nummers staan. En daarna wil BoXruBa spelen, spelen en nog eens spelen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, in binnen- én buitenland.

Waar de vorige EP nog uitsluitend op usb-stick verscheen, wordt tijdens de officiële release in Leiden een heuse cd gepresenteerd. En die is daarna ook gewoon te koop, bijvoorbeeld een dag later als BoXruBa te gast is op een popfestival in Oss. ,,Hoewel veel mensen vooral muziek luisteren op Spotify en iTunes, merk je dat nog steeds behoefte bestaat aan een cd. Bij onze fans, maar ook bij promotors die graag iets echts in handen hebben", vertelt Aymar.

Samen met drummer Joost Kurstjens uit Boxtel is hij enthousiast over de nieuwe plaat. Samen vertelden ze deze week over 'Wayaca', het mini-album waarop de nummers 'Like Before', 'Backdoor Man', 'So There' en 'Cautelous' staan. ,,Twee liedjes hebben we deels al een beetje weggeven via verschillende digitale kanalen", zegt Joost. ,,Zo proberen we de aandacht op ons nieuwe werk te vestigen. Pas op 20 mei is het schijfje voorhanden en kan de EP volledig beluisterd worden."

ZOEKTOCHT

De verschillen met de vorige EP en het volgende week te verschijnen Wayaca zijn levensgroot. Waar de productie vorig jaar volledig in eigen beheer werd gedaan, is nu een professionele producer in de arm genomen. En niet de kleinste... ,,We hebben na een lange zoektocht contact opgenomen met Martijn Groeneveld, die in Utrecht onder de naam Mailmen een geweldige studio heeft", vertelt Aymar. ,,We hebben kennisgemaakt, onze muziek laten horen en het klikte meteen."

De producer van onder meer Dotan en John Coffey dook een week de studio in met BoXruBa en legde de sound vast die de band zo graag live laat horen. ,,Onze vorige EP was nogal netjes", grinnikt drummer Joost. ,,Klopt", vult Aymar aan. ,,Daarom zijn we gaan zoeken naar een eigen geluid en dat hebben we gevonden in een groot geluid. Ja, noem het gerust bombastisch. Een stadionsound misschien wel. We willen overrompelen, in de zaal maar óók op de plaat."

Het resultaat mag er zijn, stelt de zanger die in hartje Den Haag woont en naast BoXruBa ook gitaardocent is in Leiden. ,,Het geluid is echt heel vet geworden", straalt hij. ,,Al in de studio voelden we dat het goed zat", zegt Joost. ,,Het dak ging er af hoor!"

OPTREDEN

Aymar en Joost willen met de andere bandleden Tim van der Sande (bas), Roel Denteneer (gitaar) en Wouter van der Dennen (toetsen) niets liever dan heel veel optreden. Ze rekenen na de verschijning van hun EP op een aantal boekingen, bijvoorbeeld op festivals. Daarnaast bereidt Aymar een reis naar Aruba voor, het eiland waar zijn roots liggen. ,,Ik ga er de EP promoten, bij de krant en de radio. En sponsors zoeken om een optreden op Aruba te regelen."

En als Aruba in zicht komt, liggen ook optredens in Venezuela misschien wel in het verschiet. ,,We denken graag groot", lacht Joost. ,,Al valt het niet altijd mee om aan de bak te komen als je een band bent die uitsluitend eigen nummers speelt", zegt Aymar. ,,En als er iets is wat we vooral níet willen zijn, is het een coverband. Bedenk dat het heel veel energie kost om op eigen kracht groot te worden. Maar we hebben het er graag voor over."

Opmerkelijk is trouwens dat BoXruBa pas écht bekend werd toen een cover op YouTube verscheen van 'Lean On', de megahit van Major Lazer. ,,Haha, dat was eigenlijk een grapje", schatert Aymar. ,,We waren aan het repeteren en hebben dat nummer even vlug opgenomen. Een jaar later staan we op 33.000 views en krijgen we elke week nog reacties uit de hele wereld." Dat beaamt drummer Joost. ,,Deze week was er iemand uit Mexico die het nummer tof vond. En iemand uit Frankrijk vroeg of we de gitaarsolo van Roel even konden uitschrijven zodat die nagespeeld kon worden."

VIDEOCLIP

Nu 'Wayaca' bijna is verschenen, maakt BoXruBa zich op voor een heuse promotietour. De rockers willen zoveel mogelijk live gaan spelen en daarnaast hun muziek breed onder de aandacht brengen. ,,Dat doen we ook met videoclips", vertelt Aymar die het brein was achter het prachtige filmpje bij het nummer 'Backdoor Man'. Hierin staat een poppenkast centraal; het filmpje is onder meer te zien op de Facebookpagina van de band ,,En ik heb al ideeën voor een volgende clip...", lacht Aymar. ,,Wordt ook te gek."

BoXruBa speelt zaterdag 21 mei op festival Come Out and Play in De Groene Engel in Oss. Meer nieuws over de band staat op boxruba.com.

FOTO BOVEN: BoXruBa poseert voor fotograaf Rutger van der Bent. van links naar rechts Roel Denteneer, Wouter van der Dennen, Aymar Middendorp, Tim van der Sande en Joost Kurstjens.

Joost Kurstjens, Aymar Middendorp en Tim van der Sande van BoXruBa, in actie tijdens hun optreden tijdens het in april gehouden popfestival Boer zoekt Band. De Boxtelse rockers lanceren op 20 mei hun nieuwe EP in Leiden en staan een dag later op een festival in Oss. (Foto: Peter de Koning).
Roel Denteneer soleert tijdens BoXruBa's optreden op Boer zoekt Band. (Foto: Peter de Koning).