Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

melissa lauterslager (19) in reclamespotje hartstichting

Plotsklaps volwassen in drie dagen...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mond. Spraak. Arm. Beroertealarm. Sinds kort is een indrukwekkend reclamespotje van de Hartstichting op televisie te zien waarin mensen vertellen over een dierbare die een beroerte heeft gehad en hoe belangrijk het is om de meestvoorkomende symptomen te herkennen. Melissa Lauterslager (19) uit Boxtel speelt ook een rol in dit filmpje. Zij was getuige van het herseninfarct dat haar moeder Monique Hoffman kreeg en kon door snel handelen erger voorkomen.

,,We zagen 2016 als een nieuwe start. Dit zou ons jaar worden." Toen de ouders van Melissa twee jaar geleden scheidden, werd het huis te koop gezet. Na twee jaar was de woning in Boxtel eindelijk verkocht. ,,We wisten toen niet dat ons leven er kort daarna anders zou uit zien..."

Hoewel Melissa altijd overal op tijd is en een hekel heeft aan mensen die te laat komen, versliep ze zich op 15 februari van dit jaar. ,,Terwijl ik me aankleedde, kletste ik met mijn moeder. Ze trok een sok aan en maakte een vreemde val. Vervolgens reageerde ze heel anders dan normaal. Dat was voor mij de reden om meteen 112 te bellen." De persoon die ze aan de lijn kreeg, liet Melissa enkele vragen stellen aan haar moeder. ,,Ze moest een zin uitspreken, dat ging niet. Ook vroeg ik haar te glimlachen, maar haar mond hing scheef." De ambulance kwam al snel en na enkele tests werd haar moeder vervoerd naar een ziekenhuis in Tilburg. ,,Snel heb ik de hond nog eten gegeven. Pas toen de ambulancebroeders me vroegen waar de medicijnen van mijn moeder stonden, kreeg ik een black-out. Gelukkig werd ik tijdens de rit op mijn gemak gesteld door de ambulancemedewerkers."

kleinste dingen

De drie kwartier in de wachtkamer leken eeuwig te duren voor Melissa. ,,Ik belde wat bekenden, zoals mijn tante en een goede vriendin. Zij kwamen gelukkig snel. De eerste twee dagen nadat mijn moeder een beroerte had gekregen, ben ik heel bang geweest. Ik dacht dat ze dood zou gaan." Langzaam ging het echter beter met de moeder van Melissa: ze was goed bij kennis en kon spreken. Melissa: ,,Ik was blij met de kleinste dingen, zoals de momenten dat ze voor het eerst weer op de rand van het bed zat of in een rolstoel kon zitten."

Na twee weken in het ziekenhuis in Tilburg te hebben gelegen, ging de moeder van Melissa naar een revalidatiecentrum in 's-Hertogenbosch, de plek waar ze nog steeds woont. ,,Telkens gaat het een stapje beter. Zo vertelde ze me onlangs dat ze 's nachts haar been weer kon bewegen. Ik dacht dat het een droom was, maar het bleek écht waar te zijn. Inmiddels kan ze weer lopen. De artsen zeggen dat ze haar arm nooit meer kan gebruiken. Hoewel je geen valse hoop moet hebben, vind ik niet dat we de hoop moeten opgeven. Wie weet kan ze haar arm ooit nog gebruiken."

Naar het ziekenhuis in Tilburg reed ze meerdere keren per dag, tegenwoordig gaat Melissa bijna dagelijks naar 's-Hertogenbosch om haar moeder te bezoeken. Inmiddels komt haar moeder wekelijks naar huis in Boxtel. ,,Ik ben in de eerste drie dagen dat mijn moeder in het ziekenhuis lag, ineens volwassen geworden. Zoiets gebeurt gewoon", aldus de Boxtelse. ,,Voorheen was ik nooit alleen thuis en deed mijn moeder alles voor me. Nu kook ik, was ik, ruim ik het huis op en regel ik de dingen rond de verkoop van ons huis. En vlak na de beroerte zorgde ik voor mijn moeder door haar eten en drinken te


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 23 mei het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

geven en haar schoenen en kleding aan te doen. De rollen zijn omgedraaid. Zusters zeiden tegen me dat ik mijn roeping heb gemist en dat werken in de zorg echt iets voor mij is. Maar dat is niet waar, ik doe dit alleen voor mijn moeder..."

op zichzelf

Tegelijkertijd doet Melissa dit jaar ook nog eens eindexamen op het Jacob-Roelandslyceum. ,,Dat gaat lukken, hoor. Al geef ik mezelf wél een schouderklopje als ik geslaagd ben." Binnenkort gaat ze op zichzelf wonen en voor haar moeder zoekt Melissa nog een woning in Boxtel. ,, Het voelt alsof we gaan scheiden, maar we hebben er goed over gesproken en het is beter zo. Ik kan niet voor haar zorgen, maar blijf wel in de buurt. Ik kies er namelijk voor om in 's-Hertogenbosch te gaan studeren in plaats van in Amsterdam."

Een dag nadat haar moeder een zwaar herseninfarct kreeg, zocht Melissa via internet naar meer informatie. ,,Ik kwam op de website van de Hartstichting terecht omdat ik wilde weten wat mijn moeder precies had. Daar las ik een oproepje dat mensen werden gezocht om hun persoonlijke verhaal te delen. Ik zat die dag vol emoties en stuurde een kort verhaal in. Vervolgens werd in benaderd voor een interview en uiteindelijk werd ik uitgekozen voor het reclamespotje", aldus Melissa.

tweede kans

Een filmploeg kwam op bezoek en vroeg Melissa haar verhaal te doen. ,,Uiteindelijk heb ik wel zeven of acht keer verteld wat ik heb meegemaakt voor het goed op film stond. Ik ben trots op het resultaat en heb het gedaan om mensen bewust te maken over de symptomen van een beroerte." De beroerte die haar moeder kreeg, deed Melissa beseffen dat het belangrijk is om van het leven te genieten. ,,Het is jammer dat er eerst iets moet gebeuren voordat de meeste mensen dat beseffen..." Melissa had sinds de scheiding van haar ouders geen contact meer met haar vader, maar zag hem onlangs weer. ,,Door de beroerte van mijn moeder kijk ik anders tegen het leven aan. Iedereen verdient een tweede kans."

FOTO BOVEN: Melissa Lauterslager (19) heeft een rol in het nieuwste reclamespotje van de Hartstichting. Ze was erbij toen haar moeder een zwaar herseninfarct kreeg. Inmiddels komt haar moeder wekelijks naar huis. Ze slaapt dan in het bed op de achtergrond. (Foto: Klapstuk Beeldmakers/Hartstichting).