Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

EXCURSIE IN BOXTELS NATUURGEBIED

Boswachters gaan voorop bij schemertocht Kampina

'De schemer in op Kampina'. Dat is het motto van de exclusieve avondwandeling die Natuurmonumenten vrijdag 20 mei houdt in het natuurgebied tussen Boxtel en Oisterwijk. Onder leiding van de boswachters beleven deelnemers het invallen van de duisternis in het bos- en heidegebied.

Tijdens de excursie wandelen natuurliefhebbers onder begeleiding van twee gidsen door een prachtig natuurgebied met een diversiteit aan mooie landschapsbeelden dat natuurgebied Kampina rijk is. Tevens hoort men veel meer over de ontstaanswijze van dit unieke natuurgebied.

Het noordelijk deel van de Kampinase heide is vrij droog met daarin veel gewone struikhei. Het zuidelijke deel is een stuk vochtiger. Hier groeit de gewone dophei. Juist de afwisseling van vochtige en droge heide maakt dit gebied zo uniek, aldus Natuurmonumenten. Beide typen heide zijn dan ook het leefgebied van een aantal bijzondere planten en dieren.

Tussen de struikheide kan men een levendbarende hagedis aantreffen. Het is ook het gebied van de tapuit. Op de nattere delen bloeit de zeldzame zonnedauw, een insectenetend plantje. Het gentiaanblauwtje, een bijzondere vlindersoort, komt ook alleen op vochtige heide voor. Alleen door een zorgvuldig beheer kunnen deze soorten in dit unieke gebied behouden blijven.

BEEKDAL BEERZE

Daarnaast zijn op de Kampina ook nog het beekdal van de Beerze en diverse typische bossen te vinden. Ook liggen er in het natuurgebied een paar vennen waarop diverse watervogels hun plekje hebben gevonden. De excursieleiders zullen tijdens de schemertocht zoveel mogelijk van dit mooie natuurgebied laten zien. Onderweg is volop ruimte om vragen te stellen en tevens te genieten van de stilte die 's avonds invalt.

De wandeling begint vrijdag 20 mei om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De kosten bedragen zeven euro voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen tien euro. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/denatuurin/agenda.

Meer informatie en aanmelding via telefoonnummer (013) 523 18 00. Het vertrekpunt van de schemertocht wordt na aanmelding bekendgemaakt.

FOTO ONDER: De avond valt over de vennen van de Kampina. (Foto: Natuurmonumenten).


Inschrijven voor

avondvierdaagse

Wandelsportvereniging De Keistampers houdt van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni de 45e editie van de avondvierdaagse. Het vertrek is op dinsdag en vrijdag bij het Jacob-Roelandslyceum. Op woensdag wordt gestart bij gemeenschapshuis De Walnoot en donderdag is het vertrekpunt bij basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel.

Deelnemers aan de avondvierdaagse kunnen 5 of 10 kilometer lopen. Wandelaars die kiezen voor 10 kilometer, vertrekken om 18.00 uur. Deelnemers aan de route van 5 kilometer gaan vanaf 18.15 uur op pad. Op vrijdag gelden aangepaste vertrektijden. De 10-kilometerlopers starten dan om 17.30 uur, de 5 kilometer gaat om 18.30 uur van start. De traditionele intocht vanaf de Van der Voortweg komt dit jaar te vervallen; alle wandelaars finishen op de Markt.

Wie mee wil doen aan de avondvierdaagse, kan zich inschrijven via e-mailadres dekeistampers@live.nl met opgave van adres en telefoonnummer. Ook kunnen belangstellenden dinsdag 17 en donderdag 19 mei tussen 10.00 en 19.00 uur terecht op het adres Maaslandstraat 7. Deelnemers die voor een herinnering in aanmerking willen komen, dienen door te geven hoeveel keer is deelgenomen.

Deelname met herinnering kost 3,75 euro, zonder herinnering betalen wandelaars 2,25 euro. Per deelnemer gaat 25 eurocent naar stichting WensAmbulance Brabant. Inschrijven tijdens de wandeldagen kost één euro extra. Meer informatie: dekeistampers@live.nl of telefoonummer 06-16 21 17 03.