Diamanten WSD houdt open dag op Ladonk

Sociaal werkbedrijf WSD bestaat zestig jaar en viert dat diamanten jubileum met een grote open dag. Die wordt zaterdag 21 mei van 10.00 tot 16.00 uur gehouden bij de hoofdvestiging van WSD aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk. Maar een treintje brengt bezoekers ook naar andere verrassende plekken…

Met een rondgang binnen en buiten de organisatie kunnen bezoekers ervaren tijdens de open dag hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en zich kunnen ontwikkelen naar werk. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de opleidingskeuken of meewerken aan een productielijn. Ze kunnen ook miniworkshops en minitrainingen volgen, zoals 'Brainpower', Plantenkennis of communicatieve vaardigheden.

TALENTENPLEIN

WSD-medewerkers vertellen tijdens de open dag graag hun verhaal en laten hun talenten zien op het talentenplein. Er is ook een vacaturemarkt en wie wil, kan zijn curriculum vitae laten checken door een heuse CV-dokter. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten, waaronder een puzzeltocht met prijsjes.

De open dag wordt zaterdag 21 mei om 10.00 uur geopend door burgemeester Mark Buijs van Boxtel. Behalve bij WSD aan de Schouwrooij kunnen ook werkplekken waar medewerkers van WSD werken bij Helicon, Het Goed en Holland Recycling bezocht worden. Bezoekers kunnen daarvoor gebruik maken van een treintje.

DE WITTE MUIS

WSD begon zestig jaar geleden in een pand aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel. Niet onder die naam maar als Sociale Werkplaats. Vanwege de snelle groei van het aantal arbeidskrachten, werd een tweede pand ingezet. Dat was voormalig café De Witte Muis aan de Van Salmstraat. In een deel van het internaat van de zusters JMJ op Duinendaal werd later ook een dependance ingericht.

De stichting die leiding gaf aan de werkplaats heette Beschuttende Werkplaats voor Mindervaliden, die werd geleid door voorzitter A. Valks, in het dagelijks leven directeur van het Katholiek Sociaal Charitatief Centrum in Boxtel. De werkzaamheden van de eerste medewerkers bestonden onder meer uit het monteren van sigarenkistjes, het verpakken van taai-taai, het weven van poetsdoeken en het monteren schrijfmachinewagens.

Begin jaren zestig van de vorige eeuw vond nieuwbouw plaats aan de Parallelweg Zuid; het pand werd in 1963 geopend door burgemeester Martien van Helvoort. Opvallend was de fabricage van gitaren, die in 1979 ter hand werd genomen in een bedrijfspand aan de Ladonkseweg. In 1992 werd het huidige bedrijfspand aan de Schouwrooij geopend. WSD staat onder leiding van algemeen directeur Jan Simons uit Esch.