...PETER MANNIËN...
...PETER MANNIËN... Foto: Henk van Weert

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

'Barometer heeft wel wat losgemaakt'

HENK VAN WEERT

In tien afleveringen maakte Brabants Centrum sinds december vorig jaar een tussenbalans op van het beleidsprogramma dat de coalitiepartijen Combinatie95, SP, INbox en D66 twee jaar geleden opstelden bij de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Aan de hand van de destijds geformuleerde speerpunten van beleid gaven de voorzitters van de acht gemeenteraadsfracties hun mening over (de aanpak van) uiteenlopende onderwerpen. Nu is het tijd voor een afronding...

,,De rubriek heeft links en rechts nogal wat losgemaakt", blikt Peter Manniën (Combinatie95) terug. ,,Voor mensen die lokaal politiek betrokken zijn, was het informatief. Op deze manier werden lezers op begrijpelijke wijze met het politieke beleid geconfronteerd." Op de vraag welke wens hij in 2017 graag zou zien gerealiseerd, hoeft de fractievoorzitter van de de grootste coalitiepartner niet lang na te denken. ,,Het is zaak dat we volgend jaar een goede uitbreidingslocatie te hebben gevonden. Met plek voor sociale woningbouw en voor huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning." Bij de keuzes die andere partijen maakten in de serie, vielen die van PvdA/GroenLinks het meest op, vindt Manniën. In onderstaande matrix is te zien dat PvdA/GroenLinks op zes van de tien beleidsspeerpunten ontevreden is met het tot op heden gerealiseerde beleid. Terwijl de fractie toch gedoogpartner van de coalitie is. ,,Terwijl VVD (die ook gedoogsteun geeft - red.) en CDA zich juist wél in grote lijnen kunnen vinden met de gang van zaken. Heel opmerkelijk."

MINDER SCHERP

Ook Wim van der Zanden (Balans) vond de Politieke Barometer informatief. ,,Vooral voor de mensen die iets verder van de dagelijkse politiek af staan. Zij hebben op deze manier echt hebben kunnen lezen hoe de politieke partijen over uiteenlopende onderwerpen denken. De serie heeft een bijdrage geleverd aan de politieke duiding in Boxtel. Uit de artikelen kwam duidelijk naar voren dat zes fracties (de vier coalitie- en twee gedoogpartijen) het college veel minder kritisch volgen. Daardoor wordt volgens ons het college minder scherp en actief omdat er altijd politieke steun in de gemeenteraad is." Het viel Van der Zanden op dat een aantal partijen in de krant anders vertelt over een onderwerp dan in een raadsvergadering. Op de vraag welke wens zijn fractie over een jaar gerealiseerd wil zien, antwoordt Van der Zanden kort en bondig: ,,Afschaffen van betaald parkeren in heel Boxtel."

Het valt op dat zowel coalitie- als oppositiepartijen vinden dat er nog veel gedaan moet worden in Boxtel, concludeert Dave van de Ven (SP). ,,Deze artikelenreeks heeft mensen op een prima wijze en objectief geïnformeerd. Het is de lezer duidelijk geworden hoe de verschillende partijen over de onderwerpen denken. Van de andere kant: voor niet-ingewijden kan een en ander moeilijk te volgen zijn. En in hoeverre de 'gewone lezer' iets kan met de vergelijkingsmatrixen, vraag ik me af." Van de Ven vindt dat in het algemeen veel voortgang is geboekt op grote onderwerpen als Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning met onder meer klankbordgroep mantelzorg, huishoudelijke toeslag) en de Participatiewet (werkmakelaar). ,,Maar de focus heeft in de afgelopen periode in de publiciteit en daarmee ook bij de publieke opinie veel gelegen op parkeervergunningen en De Kleine Aarde." Volgens de SP is een duidelijke trendbreuk gemaakt op het gebied van bestuurscultuur. ,,Dat valt ook op in de communicatie van het college over de diverse onderwerpen." Ook de socialistische raadsfractie hoopt dat volgend jaar de herinrichting van de Markt is afgerond en dat is begonnen met het eerste grote woningbouwproject in de sociale sector.

INTERESSE EN OVERZICHT

Hélène van As (CDA) vindt dat de overeenkomsten en verschillen over de belangrijkste politieke onderwerpen duidelijk verwoord en zichtbaar zijn gemaakt. ,,De lezer is niet alleen afhankelijk van de stukjes en quotes in de kranten over de actuele onderwerpen, maar is nu meer te weten gekomen over de visie van de verschillende partijen. En niet alleen tijdens verkiezingstijd." De artikelenreeks is volgens Van As een prima manier om te zien wat er bereikt is en nog bereikt moet worden. ,,Goed om meer interesse en overzicht in politiek te krijgen en te behouden." De christendemocraten in de Boxtelse gemeenteraad hopen dat hun wensen voor de aanpak van eenzaamheid en armoede én de veranderingen in de zorg volgend jaar gerealiseerd zijn.

Politieke
Barometer

ZINVOL

Het is positief dat de speerpunten van beleid op deze manier onder de aandacht zijn gebracht, vindt Marria van den Hoven (INbox). ,,Temeer omdat alle partijen hun mening of standpunt over de verschillende onderwerpen hebben gegeven. Het is een zinvolle tussenbalans. Daarbij valt op dat veel de verschillende fracties toch vaak dezelfde meningen hebben. Sommige partijen staan lijnrecht tegenover elkaar, maar in het algemeen wel positief." Van den Hoven hoopt dat in Boxtel de situatie voor fietsers in 2017 is verbeterd, onder meer met veiliger routes zoals een fietsstraat op de Molenwijkseweg. ,,En verder ga ik er vanuit dat de communicatie met de inwoners verbeterd wordt. Ik hoop dat burgers zich meer betrokken gaan voelen bij de ontwikkelingen in Boxtel en van hun inbrengmogelijkheden gebruik maken."

Dat hij - net als de SP overigens - op alle beleidsterreinen instemmend reageerde op bereikte resultaten van het college tot nu toe, is niet zo verrassend, zegt Jos Hegeman (D66). ,,Het beleidsprogramma stemt immers grotendeels overeen met ons partijprogramma. Sterker nog, toen het coalitieakkoord twee jaar geleden in concept was opgesteld, kwamen we tot de conclusie dat we er geen nee tegen kónden zeggen. Ik zei: 'Dit ís ons partijprogramma...' Op dat moment verraste mij dat wél, want op het moment dat we aansloten bij de coalitieonderhandelingen was ik er helemaal niet zo van overtuigd dat we ook daadwerkelijk zitting zouden nemen in het college van B. en W." D66 neemt in het college volgens Hegeman een middenpositie in tussen Combinatie95 en SP enerzijds en INbox anderzijds. ,,We zitten in een comfortzone." Vooruitblikkend vindt Hegeman dat in 2017 de kogel door de kerk moet wat betreft het uitvoering van het centrumplan.

TE SOFT GEWEEST

Het is opmerkelijk dat - net als Hegeman - ook Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) het coalitieakkoord uit 2014 omschrijft als 'ons partijprogramma'. Temeer, omdat zij zich op zes van de tien punten kritisch uitlaat over de tot op heden bereikte resultaten. ,,Bij de vorming van dit college zag ik niet voor me hoe we oppositie zouden moeten voeren tégen het voorgenomen beleid. Daarom zijn we ook gedoogpartner geworden. Maar ik heb vanaf het begin aangegeven dat wij onszelf wel wilden kunnen profileren. Zelf ben ik van mening dat onze fractie nog te weinig doet. Met name bij zo'n besluit over de parkeervergunningen had ik het moeilijk. Erop terugkijkend kom ik tot de conclusie dat ik te soft ben geweest. We hebben ons iets door de strot laten duwen dat we niet willen..." Over de serie Politieke Barometer is Van den Einden positief. ,,Het verschil in standpunten viel me op. Verhelderend was om te lezen hoe andere fracties tot hun meningen komen." Gevraagd naar wat volgend jaar per se gerealiseerd moet zijn, kan Van den Einden maar moeilijk een keuze maken: ,,Ik hoop dat in ieder geval de Markt opnieuw is ingericht, dat meer bestaande woningen energiezuinig zijn én dat de fietsveiligheid is verbeterd."

POLITIEKE SPELLETJES

Dymph van de Vries (VVD) kreeg best veel reacties vanuit de bevolking op de artikelenreeks. ,,En daaruit proef ik dat de serie een duidelijk en actueel beeld schiep van hetgeen zich in de Boxtelse politiek afspeelt. De uitkomsten van tussenbalans vind ik niet echt verrassend. Wel viel me op dat sommige collega-raadsleden sommige zaken naar zich toe trekken. Ik speel die politieke spelletjes niet zo goed en ben van een korte, zakelijke benadering. Daardoor merkte ik dat sommige opmerkingen misschien wat meer toelichting nodig hadden." Als het aan de liberale volksvertegenwoordigster ligt, moet volgend jaar het verblijfstoerisme in Boxtel écht van de grond worden getild. ,,Boxtel handelt daarin te voorzichtig vind ik. We moeten groter durven denken."

In onderstaand schema zijn de meningen van de acht Boxtelse raadsfracties weergegeven over de eerste twee jaren dat het college van B. en W. nu aan het bewind is. Dat college wordt gevormd de wethouders Peter van de Wiel (Combinatie95), Eric van den Broek (SP), Herman van Wanrooij (INbox) en Marusjka Lestrade (D66) onder leiding van burgemeester Mark Buijs en gemeentesecretaris Harry van Berkel.

       ...WIM VAN DER ZANDEN...
          ...DAVE VAN DE VEN...
           ...HÉLÈNE VAN AS...
   ...MARRIA VAN DEN HOVEN...
            ...JOS HEGEMAN...
     ...ANJA VAN DEN EINDEN...
      ...DYMPH VAN DE VRIES...
De Boxtelse wethoudersploeg bestaat momenteel uit (v.l.n.r.) Herman van Wanrooijk, Peter van de Wiel, Eric van den Broek en Marusjka Lestrade. (Foto's: Peter de Koning).