Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zestiende editie op tweede pinksterdag in liempde

Terug in de tijd met de Oldtimerdag

Eerder werd al duidelijk dat vanwege leveringsproblemen pas na Pinksteren gestart wordt met het uitgraven van een waterbergingskelder op het Liempdse evenemententerrein D'n Tip. Positief gevolg is dat de zestiende Oldtimerdag, die jaarlijks plaatsvindt op Tweede Pinksterdag, wél kan plaatsvinden op het terrein. Bezoekers kunnen die dag op D'n Tip, maar ook in de omliggende Liempdse straten tussen 10.00 en 18.00 uur weer genieten van een groot aantal klassieke voertuigen.

Bromfietsen, klassiekers, oldtimers, motoren, solexen en tractoren: deze voertuigen zijn voor en na deelname aan de toertochten te bezichtigen in Liempde. De bekende Keistampersrit voor auto's en motoren, die dit jaar de 26e editie beleeft en een omvang heeft van zo'n tachtig kilometer, is gekoppeld aan de Oldtimerdag. Bezoekers kijken dan ook hun ogen uit tijdens het evenement, dat een dag na muziekfestival Limuscene plaatsvindt. ,,De samenwerking met dit evenement is prima", meldt Paul Saris namens vereniging Terug in d'n Ted, die de Oldtimerdag jaarlijks organiseert. ,,Zo blijven de kermisattracties een dag langer staan en kunnen we de grote tent, die op Eerste Pinksterdag voor optredens wordt gebruikt, een dag later inrichten met inschrijftafels."

Inschrijven voor de verschillende toertochten kan via de website www.terugindunted.nl. Daar zijn ook de vertrektijden voor de diverse rubrieken te vinden. De toertocht voor tractoren (voertuigen tot en met 1975) is inmiddels volgeboekt. Na afloop keren de deelnemers terug in Liempde om bewonderd te worden door het aanwezige publiek. ,,We verwachten ook dit jaar weer honderden voertuigen en zijn blij dat we dit jaar toch gebruik kunnen maken van D'n Tip", aldus Saris ,,Als alternatief zouden de auto's aan de zijkant van de omliggende straten in de kern van Liempde moeten worden geplaatst. Dat is een stuk minder ideaal." Een jury beoordeelt voorafgaand aan de toertochten wie de mooiste voertuigen in bezit hebben.

vetkuiven

Om de nostalgische sfeer te verhogen, is er op Tweede Pinksterdag volop muziek te horen. De organisatie is er ook dit jaar weer in geslaagd muziekgroep The Rocking Navigators te programmeren. De leden zorgen tussen de vertrek- en aankomsttijden van de diverse rubrieken auto's, motoren, tractoren, bromfietsen en solexen voor muzikaal spektakel. De band weet bij uitstek de sfeer van de jaren vijftig en zestig op te roepen, compleet met vetkuiven en leren jasjes. Voor de jeugd worden een zweef- en draaimolen opgesteld. Saris: ,,Er is volop vertier en voldoende te zien tijdens de Oldtimerdag. Zo toont iemand zijn verzameling van het motormerk Norton en wordt er een demonstratie met fietsen gehouden. Daarnaast brengt iedere deelnemer natuurlijk zijn eigen bezienswaardigheid mee: een oldtimer, klassieker, motor, solex of tractor..."

De vertrektijden van de tractoren, oldtimers, motoren en klassiekers zijn respectievelijk 11.00, 12.45, 13.15 en 13.30 uur. Het startschot voor de bromfietsen en solexen klinkt om 11.00 en 12.15 uur. De voertuigen zijn te bezichtigen vooraf en na de ritten.

FOTO BOVEN: Een pareltje op de Brabantse Oldtimerdag: een klassieke Peugeot. Bezoekers krijgen de kans tijdens de Oldtimerdag om nostalgische voertuigen van dichtbij te zien. (Foto: Peter de Koning).


JAS Liempde

de straat op

met flessenactie

Leden van jeugdvereniging JAS Liempde gaan vanaf maandag 23 mei de straat op voor de jaarlijkse flessenactie. Tussen 18.30 en 20.00 uur gaan de leden langs de deuren met de vraag of inwoners JAS willen steunen door lege statiegeldflessen of Op Liemt Gemunt-muntjes te doneren.

Dankzij de medewerking van supermarkt COOP Tax aan de Nieuwstraat kunnen de statiegeldflessen omgewisseld worden voor contant geld. Hiermee worden allerlei knutselmaterialen en sportartikelen gekocht waarmee ruim honderd kinderen zich wekelijks kunnen vermaken in jeugdhuis Pius X aan de Oude Dijk. Wie buiten het centrum woont, maar toch wil meedoen aan de actie, kan de lege flessen meegeven aan leden die ze vervolgens deponeren in het clubhuis. Ook staat bij COOP Tax een buis waarin Op Liemt Gemunt-muntjes gestopt kunnen worden.