Yvon van Weert uit Esch speelt sinds twee jaar bij topklasser RKHVV in Huissen.
Yvon van Weert uit Esch speelt sinds twee jaar bij topklasser RKHVV in Huissen. Foto: Henk van Weert

VOETBALSTER UIT ESCH SPEELT IN TOPKLASSE MET HUISSEN

Van Weert maakt opa en ouders trots

MAARTEN DE JONG

Yvon van Weert droeg negen jaar lang de kleuren van Essche Boys. Sinds twee jaar voetbalt ze op het hoogste amateurniveau van Nederland bij RKHVV in Huissen. Afgelopen weekend handhaafde ze zich met het eerste én het tweede team.

Noem in Esch haar naam bij voetbalclub Essche Boys en korfbalvereniging Tovido en ze weten direct om wie het gaat. Zij is Yvon van Weert, 21 jaar, aanvalster van de Gelderse topklasser RKHVV uit Huissen. In een aantal andere plaatsen in Nederland kennen ze de voormalige korfbalster inmiddels ook. Zes wedstrijden op rij speelde ze nu mee met het eerste elftal van het vrouwenteam van RKHVV, vijf keer maakte ze een doelpunt. De ploeg handhaafde zich zaterdag in de topklasse, een dag later verzekerde het tweede elftal zich – met Van Weert in de basis - van nog een seizoen in de eerste klasse. Kortom: de voetbalster had een wel heel bijzonder weekend.

Ze begon vorige zomer in het tweede elftal van RKHVV. Daar maakte ze elke week haar minuten. Bij het eerste elftal ging ze slechts kijken, omdat haar vriendin in dat team speelt. In maart, RKHVV speelde tegen Ter Leede, had het vlaggenschip zo veel blessures, dat de trainer graag een beroep deed op de voetbalster uit Esch. ,,Ik had geen idee of ik het niveau wel aan zou kunnen, maar wilde die meiden best uit de brand helpen. Zet me maar op de bank neer. Zo lang ik niet hoef te spelen, vind ik het best, zei ik dan ook", vertelt Van Weert.

INVALLEN

Een kwartier voor tijd mocht ze toch invallen. Amper drie balcontacten later lag de bal al achter de keepster van de tegenstander. ,,Ik weet nu nog niet hoe dat kon, maar dat ging wel heel lekker", lacht de aanvalster. ,,Ik draaide, schoot en scoorde. Een week later stond ik al in de basis. Het is de laatste weken erg lekker met me gegaan." Zo goed dat de trainer van het eerste elftal haar komend seizoen vast in zijn team wil hebben. ,,Ik heb absoluut ja op dat verzoek gezegd", straalt Van Weert. ,,Ik ben erg blij dat ik op zo'n hoog niveau mag voetballen."

Ze is helemaal dol op het spelletje. Een bal en de in Esch opgegroeide voetbalster zijn een vanzelfsprekende combinatie. ,,Het hoeft niet eens een voetbal te zijn", vertelt ze. ,,Ik vind alle balsporten geweldig. Vroeger deed ik aan korfbal, maar dat was omdat ik van mijn moeder niet op voetbal mocht. Voetbal, dat doe je maar niet, zei ze. Totdat we toen ik tien jaar was met mijn hele korfbalteam de overstap hebben gemaakt naar de voetbalclub."

INDUSTRIEEL ONTWERPER

Bij Essche Boys speelde Van Weert lange tijd met haar vriendinnen in een team in de vierde klasse. Dat hield ze vol totdat ze negentien was. Toen werd ze student industrieel productontwerper in Arnhem. ,,Een vriendin van mij wilde gaan voetballen bij RKHVV en vroeg me vorig seizoen of ik een keer mee ging trainen om te kijken of die club iets voor me was", vertelt ze. ,,Na een half jaar wist ik dat ik me hier wel thuis zou gaan voelen. Vanaf afgelopen zomer ben ik dus officieel voetbalster van RKHVV."

Het is nogal een verschil, spelen met haar vriendinnen in de vierde klasse en voetballen met RKHVV in de eerste klasse of de topklasse. Hoe kan het dat ze zich op een veel hoger niveau staande houdt? ,,Het ging me bij Essche Boys altijd makkelijk af", zegt Van Weert. ,,Ik had misschien meer in mijn mars, maar wilde nooit weg bij mijn vriendinnen. Mijn opa heeft altijd gezegd dat ik het niveau van de topklasse aan zou kunnen. Zie je nou wel, zei hij toen ik mijn eerste minuten mocht maken. Hij en mijn ouders komen elke wedstrijd kijken. Ze zijn trots op me dat het zo goed met me gaat."

DROMEN

Stiekem heeft Van Weert gedroomd van spelen op het allerhoogste niveau: de Eredivisie Vrouwen. ,,Al moet ik reëel zijn. Misschien is dat nog te hoog gegrepen voor me", peinst de 21-jarige speelster. ,,Ik heb nog veel verbeterpunten. Mijn techniek kan bijgeschaafd worden en op het gebied van inzicht valt er winst voor me te behalen."

Moe was ze afgelopen weekend in ieder geval niet, getuige haar optredens in het eerste en het tweede team. ,,De handhaving van het eerste elftal is mooier", vindt Van Weert. ,,Het was lange tijd nog maar de vraag of we het wel zouden halen. Het tweede team valt uit elkaar nu het seizoen is afgelopen. Dat is wel jammer, maar voor mij houdt het avontuur bij deze club niet op dankzij de kans die ik ga krijgen in het eerste team."

BOVENSTE FOTO: Yvon van Weert in actie voor topklasser RKHVV in Huissen.

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 10 mei

EERSTE KLASSE

Oude Ballen - Veldsink/De Lind        0-3

2e Glas: DaNie - Discovloer/Fustje        0-3

VanderlandeNetnie - Xieoe/Leermakers        3-0

Meubelidee/Aldaron - Hart v. Boxtel        3-0

TWEEDE KLASSE

Unlimited - Fassbender Auto's        0-3

Van Oirschot RVS - Fireballs        1-2

Burned Volleybal - Café Knus        3-0

The Brain quizzen - Van Olphen        2-1

DERDE KLASSE

Als Voorheen 2A - Gemeente Boxtel        0-3

Clic Visuals - Hoppenbrouwers        0-3

Arie's - Brabant Sports        3-0

VC Swinta - Zonder Naam        1-2

VIERDE KLASSE

Solartricity - Magic X        2-1

Becoloth - De Braken        3-0

Baril Coatings - Arteway        1-2

Erfgoed Brabant - Bonyxblok        3-0

Programma dinsdag 17 mei

EERSTE KLASSE

Hart v. Boxtel - Xieoe-Leermakers        19.30

Discovloer/Fustje - FAC        20.30

Meubelidee/Aldaron - Veldsink/De Lind        21.30

2e Glas: DaNie - Oude Ballen        22.30

TWEEDE KLASSE

Van Olphen - Dinercafé Knus        19.30

Fireballs - NulVier        20.30

The Brain quizzen - Fassbender        21.30

Van Oirschot RVS - Unlimited        22.30

DERDE KLASSE

Zonder Naam - Brabant Sports        19.30

Hoppenbrouwers - Effe Tikke        20.30

VC Swinta - Gemeente Boxtel        21.30

Clic Visuals - Als Voorheen 2A        22.30

VIERDE KLASSE

Bonyxblok - Arteway        19.30

De Braken - Hashtagmedia        20.30

Erfgoed Brabant - Magic X        21.30

Becoloth - Solartricity        22.30

            ...YVON VAN WEERT...