Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EXAMENLEERLINGEN JRL ONDERSTEUNEN LIEMPDS POPFESTIVAL

'Limuscene wil veel kwaliteit bieden'

MARC CLEUTJENS

Limuscene is niet meer weg te denken in Liempde. Het popfestival beleeft op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei, de achtste editie in het Concordiapark waar niet minder dan veertien bands uit de hele regio voor het voetlicht zullen treden. Nieuw dit jaar is de ondersteuning van enkele scholieren van het Jacob-Roelandslyceum.

Limuscene trapt zondagmiddag om klokslag één uur af met een optreden van de groep Guess What. Tien uur later zal de band Stoke van het podium stappen en moet de feesttent in enkele uurtjes leeg geruimd worden voor de Brabantse Oldtimerdag die op Tweede Pinksterdag op de Liempdse evenementenkalender staat. ,,Met pakweg twintig vrijwilligers slagen we er elk jaar in een mooi festival neer te zetten dat veel publiek lokt", zegt voorzitter Charles van Liempd.

De kartrekker van het popfestival vertelt het hele jaar door op zoek te zijn naar bands die geschikt zijn om op het podium in de feesttent of in de kiosk te spelen. ,,Het betekent vaak bandjes beluisteren, concerten bezoeken en contacten leggen. Best inspannend, maar héél leuk", zegt Van Liempde. Veel groepen melden zich spontaan; soms nodigt hij bands uit om naar Limuscene te komen. ,,Ik heb hoge verwachtingen van Stoke, de band rond Auke Stook. Speciaal voor Limuscene is een optreden voorbereid met extra zangeressen en blazers."

GOEDE/SLECHTE BAND

Het popfestival dat in 2009 voor het eerst in Liempde werd gehouden en naadloos aansluit bij de Brabantse Oldtimerdag op Tweede Pinksterdag, wil louter kwaliteit bieden. ,,Sinds we gestart zijn, hebben we geijverd voor goede muziek, maar ook goed geluid, prima lichtshow en een perfecte geluidsinstallatie", zegt Van Liempd. ,,Niets is zo erg als een goede band opschepen met slecht geluid. Publiek denkt dan namelijk dat het om een slechte band gaat. En dat moet je als festivalorganisatie beslist niet willen."

Kosten noch moeite worden dus gespaard om de zaakjes perfect te regelen. ,,Ook backstage moet alles kloppen en moeten muzikanten zich welkom voelen", vervolgt de voorzitter van Limuscene. ,,Daarnaast is het van belang dat het publiek zich thuis voelt. Daarom dus dit jaar een betere opstelling van de bar, speciaalbier van de Liempdse Dorpsbrouwerij in een grotere drinkbeker die gerust een collectors item genoemd mag worden. Ook bieden we nu naast patat en snacks ook lekkere broodjes aan."

PROFIELWERKSTUK

Met het inschakelen van enkele scholieren van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel heeft Limuscene gekozen voor een verjonging van de organisatie. Amber van Dinther (18) uit Liempde en Mechteld Neggers (17) uit Boxtel doen deze maand eindexamen en hebben een profielwerkstuk geschreven over het organiseren van het popfestival Limuscene. ,,Ik ben al enkele jaren bij Limuscene betrokken", vertelt Amber. ,,Ik ben begonnen met bekers ophalen en ben daarna als vrijwilliger aan de slag gegaan."

Vorig jaar ontstond het idee om met klasgenoot Mechteld het eindexamenwerkstuk voor de cultuurprofilering van het JRL te schrijven over Limuscene. ,,We hebben onderzocht wat er zoal komt kijken bij het opzetten van zo'n festival", legt Mechteld uit. ,,Daarnaast hebben we ons ten doel gesteld om te zoeken naar manieren om meer jongeren naar Limuscene te lokken."

Of dat gelukt is, zal op Eerste Pinksterdag blijken. ,,We hebben veel Facebook-acties gedaan en alle bands gevraagd filmpjes en foto's te delen om meer bekendheid te krijgen", vertelt Amber. ,,Ook hebben we winacties gehouden en hebben we iedereen in Liempde bestookt met speciale bierviltjes waarop het logo van Limuscene en de Liempdse Dorpsbrouwerij staat."

Ook heeft Amber met Mechteld een nieuwe festivalplattegrond gemaakt, die de indeling van het terrein verbetert. ,,Het idee om op zaterdagavond al te beginnen met een jongerenavond hebben we laten varen", vult voorzitter Van Liempd aan. ,,Leuk plan, maar we zouden daarmee te veel vragen van de buren van Limuscene en de Brabantse Oldtimerdag."

In hun werkstuk schrijven de twee examenleerlingen over alle details die te maken hebben met het organiseren van het popfestival. ,,Van de programmering tot de planning en de kosten", aldus Mechteld. ,,Wat ons zo goed is bevallen is dat we meteen mee mochten draaien en heel veel taken zelf mochten uitvoeren", zegt de Boxtelse. ,,Vanaf het eerste moment hoorden we er helemaal bij." Amber knikt. ,,Ik ben zelfs mee op pad gegaan om enkele bandjes te gaan bekijken. Van 'Mevrouw Van Heck' kan ik alleen maar zeggen: die moet je gezien hebben!"

PROGRAMMA

Limuscene wordt om 13.00 uur geopend door de band Guess What. De openingsact in de kiosk is Yenthe Herbers, die om 13.50 uur de eerste muziek door Liempde zal laten klinken. Daarna is er tot 23.00 uur 's avonds ruimte voor twaalf groepen die na elkaar gaan optreden. Dat zijn Ever Since Lucy, Pleun van Dieren, Don Javor, Koelcell, Mevrouw Van Heck, The Japanese Karaoke Show met Michel Geelen, Sweet Gids, One Two Many, Nailhead, Hooleys, Premium en Stoke.

Limuscene is gratis toegankelijk. Kijk voor het complete programma en informatie over de bands op www.limuscene.nl.

FOTO BOVEN: Voorzitter Charles van Liempde van Limuscene poseert in de kiosk van het Concordiapark in Liempde met de JRL-leerlingen Mechteld Neggers (links) en Amber van Dinther. (Foto: Peter de Koning).