Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Diamanten paar Dankers-Olijslagers

Nog altijd genieten van het leven op de boerderij

CARRY DIRKX

Ze leerden elkaar kennen op de kermis in Vught, in de danstent. ,,Hij keek de hele tijd naar me, terwijl ik aan het dansen was", zegt Jo Dankers-Olijslagers (83). ,,Met haar wilde ik wel dansen, ja", beaamt Toon Dankers (85). Op zondag 15 mei zijn ze zestig jaar getrouwd. Bijna al die tijd woonden ze op de Nergena in Boxtel.

Zij komt uit Sint-Michielsgestel en hij is geboren en getogen op de boerderij op Nergena; dezelfde plek waar ze nu nog steeds wonen. ,,We trouwden in de kerk van Vught en voor de wet in Sint-Michielsgestel. En daarna feest bij ons thuis 'op stal'. Zo ging dat vroeger", vertelt Jo. Toon was op zijn 22e een eigen boerderij begonnen in Vught, aan de Esschebaan. Daar ging het echtpaar wonen en werd in 1957 hun zoon Gerrie geboren.

Na vier jaar trokken ze in bij de ouders van Toon, op de boerderij op de Nergena. Dat was wennen voor Jo. ,,Ik kon hier eerst niet aarden. Nu wel, hoor. We hebben hele fijne buren." Dochter Lea werd er in 1960 geboren. Inmiddels hebben ze ook vier kleinkinderen.

In het begin waren er varkens, kippen en koeien op de boerderij, maar later werd het bedrijf een melkveehouderij. Toon melkte voor het laatst een koe toen hij 70 jaar was. Meer nog dan van koeien, hield Toon echter van paarden; zijn grote hobby. ,,Temmen, en dan verkopen", zegt hij. ..En in het begin hadden we geen tractor, dus gebruikten we de paarden bij het werken op het land."

Het geheim van zestig jaar huwelijk? Dat kennen ze allebei niet. ,,Gewoon", vinden ze het. ,,Ik heb niks bijzonders gedaan", zegt Jo. ,,We waren vooral dag en nacht aan het werk." Ze genieten ervan nog steeds samen op hun boerderij te kunnen wonen. Jo tuiniert graag. Toon kampt met COPD en doet het vooral rustig aan.

Door familieomstandigheden hebben ze het feest een paar weken uitgesteld. Ze hopen zo gauw mogelijk hun diamanten huwelijk toch te kunnen vieren met familie, buren en kennissen.

FOTO ONDER: Jo Dankers-Olijslagers en Toon Dankers zijn op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei, zestig jaar getrouwd. (Foto: Carry Dirkx).


Beroving Molenwijk

Een vrouw werd vorige week woensdag aan het begin van de avond in park Molenwijk in Boxtel beroofd van haar pinpas. Ze wist aan de politie een goed signalement af te geven, waarna enkele uren later een verdachte kon worden aangehouden in het centrum van Boxtel.

Liftopsluiting station

De Boxtelse brandweer heeft zondagmiddag omstreeks kwart over drie een bejaarde man bevrijd die vast zat in de lift van het NS-station aan de kant van het Stationsplein. De lift was wat te ver doorgezakt, waardoor de deur niet meer open kon.