Boxtel-Oost heeft last van hangjeugd

Alerte buurtbewoners blussen brand bij Jop

Kelly (19) aarzelde geen moment toen ze vrijdag rond half twee voorbij de jongerenontmoetingsplaats (Jop) aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost liep met haar hond. Een afvalbak stond in lichterlaaie. Ze ging meteen een paar emmers water halen om de brand te blussen. De Jop is al langer in opspraak vanwege de overlast die aanwezige hangjeugd veroorzaakt. Om die reden werd de overkapping al eens verplaatst.

Twee vrouwen die voorbijreden merkten de brand ook op en meldden deze direct bij de politie en de brandweer. ,,We hebben eerst gevraagd om de politie, want een stel jongeren heeft de vuilnisbak in brand gestoken. En ze zitten er nu gewoon lachend bij te kijken. Ze mogen wat ons betreft flink aangesproken worden." Een omstander vult aan: ,,Het ziet er misschien niet zo heftig uit, maar er liggen deobussen in deze afvalbak. Er spelen hier zoveel kleine kinderen, ik moet er niet aan denken dat zo'n spuitbus was ontploft." Kelly was nuchter over haar heldhaftige optreden. ,,Ik liep toevallig voorbij en het vuur was zo geblust." Haar moeder wees naar de grond: ,,Kijk, het ligt hier vol glas en 's avonds wordt er, ondanks het parkeerverbod, gedeald. Vreselijk dat deze kinderen hier moeten spelen." Toen de brandweerwagen arriveerde, was het vuur inmiddels al gedoofd.

In opspraak

In 2014 leverde de jongerenplek ook al overlast op. Buurtbewoners voelden zich onveilig en de ontmoetingsplaats werd 25 meter verhuisd naar de huidige locatie. De Jop en de skatevoorziening, die nu aan het einde van de Dr. De Brouwerlaan gesitueerd zijn tegenover basisschool De Vorsenpoel, worden deze zomer verplaatst naar de groenstrook tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg. Bewoners van de Hobbendonkseweg hebben bezwaar aangetekend tegen dit plan van de gemeente Boxtel. Ze maken zich zorgen over de overlast die de verplaatsing van de Jop met zich zou meebrengen. Ze stellen dat de Jop op de huidige locatie reeds een probleem vormt vanwege het dealen van drugs en dat dit probleem zich alleen maar zal verplaatsen.

De gemeente sprak dit echter tijdens een inloopavond over de herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan in maart tegen. ,,Sommige mensen zijn teleurgesteld dat we de Jop in het nieuwe plan handhaven. Deze wordt echter zo aangelegd dat buurtbewoners zich veilig zullen voelen. We bagatelliseren het probleem niet, maar de overlast is inmiddels sterk afgenomen. De politie neemt regelmatig poolshoogte en jongerenwerkers gaan twee keer per week langs. In de nieuwe situatie zullen zij zichzelf ook blijven inzetten."

Omtrent het incident van vrijdag meldde de gemeente Boxtel mede namens de politie en het jongerenwerk dat ze weten van de problemen van het verleden en dat het leeft onder buurtbewoners, maar dat er dit jaar nog geen overlastmeldingen zijn geregistreerd. ,,We hebben geen verhalen van overlast op ons netvlies", meldde een woordvoerster.