Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'een breedgedragen notitie'

Cultuurnetwerk Boxtel presenteert toekomstvisie

Al bijna twee jaar voeren Boxtelse cultuurmakers de discussie: hoe houden we Boxtel, ondanks de teruglopende subsidies, bruisend op het gebied van cultuur? Cultuurnetwerk, een initiatief van stichtingen Boxtel Vooruit, Bockepruik, Podium Boxtel en Brabants Centrum, ging met het culturele veld in gesprek en bood gisteren aan cultuurwethouder Marusjka Lestrade de cultuurnotitie aan.

Wat is er nodig om als culturele organisatie overeind te blijven en waar is op het gebied van cultuur behoefte aan in Boxtel? Dat zijn belangrijke vragen waar in de notitie op wordt ingegaan. ,,In dit advies aan de gemeente Boxtel staat objectief beschreven wat we hebben opgehaald uit de gemeenschap. Het is niet aan ons om beleid te maken, maar deze notitie heeft wel een formele plek in de discussie die de gemeente voert om te komen tot een nieuw kunst- en cultuurbeleid. Dat is erg fijn en daar willen we de gemeente dan ook mee complimenteren. We hopen dan ook verder betrokken te worden in het traject", vertelt één van de initiatiefnemers Peter van Oers. ,,De notitie is overigens geen somber verhaal. Er zijn zoveel organisaties en vrijwilligers die van Boxtel een prachtige plek maken. Dat willen we graag in de toekomst blijven voortzetten om Boxtel nóg iets mooier te maken."

In de notitie staat te lezen dat er vooral ingezet moet worden op het uitbuiten van de fraaie ligging van Boxtel en het feit dat de gemeente vele voorzieningen kent en bovendien een gedegen scholenaanbod heeft, met het SintLucas als creatieve uitschieter. Door mensen uit het culturele veld te verbinden met werknemers uit andere sectoren, zoals onderwijs, economie en ook het maatschappelijke veld, kunnen deze elkaar versterken. Het doel: van Boxtel een bruisende gemeenschap maken waarbij de kwaliteit van leven verbetert. Maar ook het uitdiepen van het imago van Boxtel als innovatieve, creatieve samenleving. Daarbij geeft Cultuurnetwerk aan dat er ook behoefte is aan verbinding binnen de culturele sector. De notitie wordt besloten met de veelgehoorde vraag uit het culturele veld om coördinatie in 'het elkaar vinden'. Daarbij geeft het netwerk een voorzichtige voorzet met het idee van een regiegroep gevuld met deelnemers uit de cultuursector.

Ontwikkeling

De cultuurnotitie ontstond niet zomaar. Het begon met een netwerk van cultuurmakers die elkaar geregeld opzochten. Toen bleek dat de veranderingen in de sector, met onder meer het faillisement van MIK als gevolg, wel heel snel zorgden voor een kaalslag in het culturele veld besloot Cultuurnetwerk het publieke debat over de toekomst van cultuur aan te zwengelen. Vorig jaar juni kwamen ruim zestig creatievelingen op het Boxtels cultuurdebat in de spiegeltent bij kasteel Stapelen af. Cultuurnetwerk ging vervolgens aan de slag met de wensen en behoeften die toen werden uitgesproken. In de door hen georganiseerde themabijeenkomsten, waar werd gediscussieerd over verbinden binnen de sector en over cultuur in relatie tot educatie, economie en ruimtelijke en maatschappelijke opgaven, putte het netwerk nóg meer inspiratie voor de notitie. Ook zette zij een pilot op touw waarin organisaties hun vaardigheden konden aanscherpen om zo toekomstbestendig te blijven. Die loopt overigens nog steeds. ,,We hopen met deze cultuurnotitie ook de publieke discussie verder aan te wakkeren. Ben je het ergens niet mee eens en heb je andere ideeën? Laat het dan weten", besluit Van Oers.

De cultuurnotitie staat in zijn geheel online op www.brabantscentrum.nl.

FOTO ONDER: Wethouder Marusjka Lestrade ontving gisteren een notitie van Paul van Alphen (links) en Peter van Oers van het Cultuurnetwerk. (Foto: Peter de Koning).