Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Warm welkom voor nieuwe Esschenaren

Bierpompfeest: leuker dan carnaval...

CARRY DIRKX

Alle ingrediënten voor een mooi Bierpompfeest in Esch waren aanwezig op Hemelvaartsdag: nieuwe inwoners, bijna bloeiende kastanjebomen, de pomp waar geen water maar 'louter bier' uit stroomde en een stralende zon. De 51e editie van het Essche evenement, het dorpsfeest waar nieuwe inwoners welkom worden geheten, was dan ook een geslaagde.

Exact om 14.00 uur liepen 24 nieuwe inwoners van Esch in stoet, met een bloem op hun revers en een bierpul in de hand, richting de bierpomp. Voorop gingen het Sint-Willibrordusgilde, burgemeester Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet, wethouder Eric van den Dungen en pastoor Jacques Grubben.

De 24 nieuwelingen hadden er toen al een lunch opzitten en waren op weg naar het moment waar het om draait: het aanslaan van het biervat. De traditie van het Bierpompfeest werd in 1965 geboren, per gemeentelijk besluit van de toen nog zelfstandige gemeente Esch. Er werd besloten dat het gemeentebestuur ieder jaar nieuwe inwoners zou verwelkomen bij de dorpspomp, waar dan op die ene dag bier uit zou stromen. Sindsdien is het Bierpompfeest een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Dorst

Bij de pomp werden de nieuwe inwoners welkom geheten door 'onbezoldigd biertapper' Gerrie van der Mee. Hij zorgde ervoor dat de pullen gevuld werden, waarbij hij voor iedereen een praatje of een grapje klaar had. In zijn openingswoord spoorde hij de nieuwe inwoners aan actief te worden in het dorp. Vervolgens gaf hij het woord aan de burgemeester. Zij roemde vooral de warmte en saamhorigheid in het dorp. Na de traditionele vendelgroet door het gilde, ging de tap open en werden de nieuwkomers uitgenodigd hun bierpul te vullen. Geert van Erp (53) was de eerste. ,,Ik had dorst en lustte er wel eentje", zei hij lachend. Van Erp komt uit Oss en is onlangs bij zijn vriendin in Esch gaan wonen. ,,Ik ben per toeval in Esch terechtgekomen, maar het blijft gelukkig Brabant. En het bevalt goed." Het bierpompfeest kon hij waarderen: ,,Ik wilde het meemaken. Als er zoiets georganiseerd wordt, is het leuk als je meedoet." Ook Corrie Arts (60) wilde er graag bij zijn. ,,Vorig jaar waren we een dag te laat om ons aan te melden, dus hebben we een héél jaar moeten wachten op het Bierpompfeest", grapte ze. Ze komt uit 's-Hertogenbosch en kocht een huis in Esch, omdat ze graag een grote tuin wilde. ,,We zijn voor het huis gekomen en kregen Esch erbij. Maar we vinden het fijn hier; heerlijk rustig."

Sportclubs

Tijdens het Bierpompfeest presenteerden vele Essche verenigingen zich met een kraampje. Opvallend dit jaar was de aanwezigheid van de grotere sportclubs: korfbalclub Tovido, voetbalclub Essche Boys en tennisvereniging D'Oggelen. Het was druk bij hun kraampjes, want je kon er actief bezig zijn: zo hard mogelijk tegen een bal schieten, proberen te scoren in de korf of dartpijltjes gooien. ,,We zijn heel blij dat deze sportverenigingen erbij zijn", zei Martin Greven, voorzitter van het Bierpompcomité. ,,Het was een van de speerpunten dit jaar om zoveel mogelijk Essche verenigingen erbij te hebben."

Behalve nieuwe marktkraampjes waren er ook vertrouwde gezichten, zoals Bouwdorp Jesch, de lokale omroep LoHa en de dames Hennie en Riek van de Langenberg. Die laatste twee verkochten tweedehands spulletjes. ,,We doen dit al járen", vertelden ze. ,,De opbrengst is voor de kankerbestrijding. We verkopen spullen die Marietje van Eindhoven door het jaar heen verzamelt in haar garage. Veel mensen in Esch weten dat, en brengen de spulletjes naar haar."

Slappe klets

Precies kwart over vier was het fust leeg en Van der Mee uitgetapt. ,,Maar nog niet uitgekletst", lachte hij. De lol van zijn erebaantje? ,,De mensen zien genieten en slappe klets verkopen." Ook zonder gratis bier ging het feest gewoon door. Het terras zat vol, muziek klonk en kinderen vermaakten zich op het springkussen of met andere spelletjes. Greven toonde zich tevreden. ,,Iemand zei net tegen me: 'Ik vind dit het leukste feest van Esch; leuker zelfs dan carnaval.' Dat zegt wel wat, hè, in Brabant."

FOTO BOVEN: 'Onbezoldigd biertapper' Gerrie van der Mee tapte op Hemelvaartsdag de bierpullen weer vol tijdens het Bierpompfeest in Esch. 24 nieuwe inwoners werden tijdens het evenement welkom geheten in het dorp. (Foto's: Peter de Koning).

De sportverenigingen die op de markt stonden, zorgden allemaal voor een 'doe-activiteit'. Zo kon iedereen een balletje trappen bij de kraam van Essche Boys.