Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

sfeervolle avond vol verhalen, gedichten, kunst en kaarsjes

Esch viert vrede met indrukwekkend evenement

CARRY DIRKX

,,Lang leve de vrijheid!" Met deze gloedvolle kreet sloot Piet van Gerven zijn persoonlijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog af, in de kerk van Esch. Hij was één van de sprekers tijdens Vrede op Drift, het evenement rond vrede en Nationale Dodenherdenking op 4 mei in Esch. Zo'n 250 bezoekers beleefden een sfeervolle avond vol verhalen, gedichten, muziek en drijvende letters met kaarsjes over de Essche Stroom.

Voor de derde keer werd in Esch een Op Drift-festival gehouden. Iedere keer heeft dit culturele evenement een ander thema. Nu waren dat 'stilte' en 'vrede', aansluitend bij de Nationale Dodenherdenking. In de Sint-Willibrorduskerk namen afwisselend jong en oud het woord: met verhalen, gedichten en muziek.

Voor aanvang van het programma konden bezoekers kijken naar twee tentoonstellingen. Aan de rechterzijde van de kerk hingen historische foto's van Esch in de Tweede Wereldoorlog. Links hingen tekeningen en gedichten van de kinderen van de Sint-Willibrordusschool. De leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool hadden eerder een 'Vrede op Drift'-workshop gehad, over de Tweede Wereldoorlog en de huidige vluchtelingencrisis. Na afloop van die workshop maakten ze creatieve werkjes: tekeningen, knutselwerken en gedichten. Verschillende kinderen droegen hun gedichten voor in de kerk, voorafgegaan door een bijdrage van schooldirecteur Wilma van der Pol. ,,Mooi dat jong en oud een bijdrage leverde", zei Joop Verhees na afloop daarover. Verhees was één van de sprekers die de Tweede Wereldoorlog nog zelf meemaakte. Hij droeg het gedicht 'Het lied der Achttien doden' voor, geschreven door verzetsstrijder Jan Campert.

Flashmob

De verhalen en gedichten werden afgewisseld met sfeervolle muziek. Zo zong Joni van Grinsven het toepasselijke lied Imagine, terwijl er hier en daar zachtjes mee geneuried werd. Het was dan juist weer muisstil tijdens het verhaal van Piet van Gerven, die zijn persoonlijke herinneringen over de Tweede Wereldoorlog in Esch deelde. Hij sloot af met: ,,Die vijf jaar onderdrukking duurden langer dan al die jaren vrijheid daarna." En vervolgens, met zijn vuist in de lucht: 'Lang leve de vrijheid!'

Om acht uur waren alle bezoekers twee minuten stil, voorafgegaan door The Last Post. Daarna ging het programma binnen nog even door, te beginnen met een 'flashmob' van leden van alle koren uit Esch. Eén voor één opstaand zongen zij het lied 'De Speeltuin', met daarin de toepasselijke zin: 'Morgen zal het vrede zijn'.

Drijvende vrede

Na het programma in de kerk ging iedereen naar buiten. Bij de Haarensebrug over de Essche Stroom lagen de letters van het woord Vrede in het water. De bezoekers van de avond kregen een kaarsje, dat op de letters gezet kon worden. Het woord Vrede ging vervolgens drijvend, met de brandende kaarsjes, over de rivier naar de witte brug bij de Spankertstraat, onder toeziend oog en applaus van de meelopende mensen. Vrede op Drift werd afgesloten in de schuur van de familie Plantema, aan de Essche Stroom, waar nog even nagepraat kon worden. Er waren alleen maar lovende reacties van de aanwezigen, waarbij 'prachtig' en 'indrukwekkend' veelgehoorde woorden waren. Xaveer van Lokven, één van de organisatoren van de avond, was vooral onder de indruk van de gezamenlijke twee minuten stilte. ,,Het waren trouwens bijna drie minuten", zei hij lachend. ,,Ik had me vergist in de tijd." In de tuin was inmiddels 'Weeping Willows' te zien, een kunstzinnig lichtobject van Glow Eindhoven. Door een projectie op een treurwilg leek het of de wilg huilde. Het was meteen de afsluiter van de avond. ,,Het overtrof alle verwachtingen", zei Theo van Dooren, één van de organisatoren van deze derde, ingetogen versie van Op Drift. ,,De bijdragen van de mensen waren mooi, de stroming van de rivier was precies goed, de kaarsjes branden en het weer zat mee. Fantastisch."

Afbeelding
Lucas van Tilburg en Faas Trappel namen, net als vele mensen uit Esch het woord. Vrede Op Drift, dat plaatsvond in de Sint-Willibrorduskerk en nabij de Essche Stroom, was vorige week een groot succes. (Foto's: Peter de Koning).