Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Hendrik Klomp STOPT na 60 jaar als collectant IN GEMONDE

Bijna levenslang betrokken bij de kerk

Lonneke Hoondert

Zelden heeft hij een kerkmis overgeslagen. Mist hij die in Gemonde, dan gaat hij op zondag naar de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. En daar blijft het niet bij: de 81-jarige Hendrik Klomp uit Gemonde zet zich al sinds zijn 21e in voor de Sint-Lambertuskerk in zijn dorp. Zestig jaar collecteerde hij tijdens de mis. ,,En nu is het een mooi moment om te stoppen."

Destijds in 1956 werd Klomp door pater Ferdinand gevraagd of hij de rol van collectant tijdens de mis op zich wilde nemen. ,,Ik kwam wekelijks in de kerk, dus ik vond het prima om te doen." Hoewel de Gemondse viering nu enkel op zaterdagavond gehouden wordt, was dat vroeger wel anders. ,,Er waren liefst drie missen op zondag en die zaten allemaal vol."

Betrokkenheid

Uit alles blijkt de grote betrokkenheid van Klomp bij de kerk. ,,Die man is hier 'bekant' geboren. Hij hoort hier écht thuis", glunderen zijn opvolger Ad Kuppens en koster Marinus Bressers. Terwijl Klomp vertelt over de ontwikkelingen binnen het bisdom knikken Kuppens en Bressers instemmend. ,,We doen ons best om de kerk te behouden. Tegenwoordig sluiten er zoveel." Zo verhaalt Klomp over die ene keer dat hij in conclaaf ging met het bisdom. ,,Destijds was ik voorzitter van de Parochiële Caritas Instelling in Gemonde en toen heb ik een econoom van het bisdom, die eerder al drie kerken in Schijndel sloot, duidelijk gemaakt dat hij het niet kon maken om deze kerk op te doeken." Gelukkig maar, want in verhouding met andere kerken trekt de zaterdagavondmis nog altijd behoorlijk wat trouwe kerkgangers.

De Gemondenaar stopt overigens alleen met collecteren. Op andere fronten blijft hij nog altijd actief in de pittoreske kerk aan de Sint-Lambertusweg. ,,Ik assisteer als acoliet bij begrafenissen en ben vrijwilliger bij de kerkhofgroep." Dat laatste doet Klomp ook alweer twintig jaar. ,,Ik probeer het zo lang te doen als ik kan, maar er komt natuurlijk een moment dat het ophoudt."

Verhalen van vroeger

In de zestig jaar dat de vrijwilliger bij de kerk betrokken is, heeft Klomp heel wat zien veranderen. Ook in het collectegebeuren verschilt het één en ander ten opzichte van vroeger. ,,Toen had je een fluwelen zak waar een flos aan hing. Er zat altijd wel een grapjas in de banken die de flos vast bleef houden. Dan was je nooit op tijd terug voor het uitdelen van de hostie, dan baalde je wel", herinnert Klomp zich. ,,En ten tijde van pastoor De Beer werd er plaatsengeld gevraagd. Hij moest een afdracht aan het bisdom doen en wanneer elke kerkganger een kwartje op de hoek van de banken legde, dan kon aan het bedrag worden voldaan."

Wat echter niet anders is, is de hoogte van de bijdrage die bezoekers geven. ,,Net als

Liempde

Natuurlezing oerbossen

Piet de Jongh uit Waalwijk houdt donderdag 19 mei een lezing over het dorpje Bialowieza en het omringende gebied in oost-Polen dat bekend is van zijn oerbossen en wisenten, Europese bizons. De regio is volop in het nieuws vanwege de omstreden kap van bomen. De lezing wordt georganiseerd door de Natuurwerkgroep Liempde en vindt plaats in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk; ook voor niet-leden.


Open atelierroute
Liemps Kunstpad
met 14 locaties

Verspreid over veertien locaties doen zondag 22 mei ruim twintig amateur- en professionele kunstenaars mee aan de zesde editie van het Liemps Kunstpad. Enkele deelnemers stellen deze keer ook op zaterdag 21 mei hun atelier of woning open voor het publiek.

Het Liemps Kunstpad wordt sinds 2006 om de twee jaar georganiseerd. Er worden alleen 'klassieke' kunstvormen getoond: schilderen, tekenen, grafiek (behalve computergrafiek), beelden, keramiek en edelsmeden. Van de kunstwerken die deelnemers tonen, moet minimaal 70 procent nooit eerder te zien zijn geweest tijdens het Liemps Kunstpad.

Via www.liemps-kunstpad.nl is een korte beschrijving van alle deelnemers te vinden, maak kan ook de routekaart worden gedownload.

vroeger geven mensen omgerekend een gulden. Maar als iemand met z'n hand heel diep het mandje ingaat, dan weet je dat er niet veel gegeven wordt", lacht Klomp.

Opvolger

Ook opvolger Kuppens is al jaren actief in de Sint-Lambertuskerk en heeft eveneens behoorlijk wat veranderingen meegemaakt. ,,Zoals we nu hier zitten te praten in de kerk, dat had de pastoor dertig jaar geleden nooit goedgekeurd hoor", lacht hij. ,,Behalve pastoor Piet Goedhart, dat was de beste en meest betrokken pastoor ooit. Het zit 'm al in de naam", vult Bressers aan. Kuppens is sinds kort dus één van de acht collectanten die eens in de vier weken het bekende rieten mandje doorgeeft in de kerkbanken. ,,Ik woon al vijftig jaar in Gemonde en heb een speciale band met de parochie. Je zet jezelf er dan graag voor in. Maar ik maak de zestig jaar beslist niet meer vol hoor!"

FOTO BOVEN: Hendrik Klomp zette zich zestig jaar in als collectant tijdens de mis in de Gemondse Sint-Lambertuskerk. Inmiddels heeft hij dat stokje overgedragen, maar hij blijft nog immer actief als acoliet en in de kerkhofgroep. (Foto: Peter de Koning).


Avonddriedaagse

Liempde in teken

Oliempische Spelen

De Liempdse buurtvereniging Den Berg organiseert deze maand voor de 35e keer de avonddriedaagse. Het is een jubileumjaar en daarom wordt er flink uitgepakt. De driedaagse heeft om die reden het thema 'Oliempische Spelen' meegekregen.

Tijdens het wandelevenement kan er 5 of 10 kilometer gelopen worden. De driedaagse vindt plaats op woensdag 25 mei en donderdag 26 mei vanaf 18.00 uur en op vrijdag 27 mei starten de deelnemers aan de 5 kilometer vanaf 18.45 uur en degenen die 10 kilometer lopen vanaf 17.45 uur. Alle drie de dagen wordt er gestart bij café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein.

Omdat het een jubileumjaar betreft, staat elke avond in het teken van de Oliempische Spelen, waarbij verschillende sportverenigingen aanhaken om de driedaagse een sportief tintje te geven. Ook worden prijzen uitgereikt aan de deelnemer met de mooiste vlag en degene die zich het fraaist uitgedost heeft. Uiteraard is er voor iedereen die meer dan twee avonden meeloopt een gouden medaille.

Elk jaar is het druk tijdens het inschrijven op de avonden zelf, daarom heeft de organisatie er ook dit jaar weer voor gekozen om voorinschrijvingen te houden. Deze vinden plaats op dinsdag 17 mei vanaf 15.15 uur en woensdag 18 mei vanaf 12.15 uur in het overblijflokaal van basisschool De Oversteek. Wie zich aanmeldt tijdens de voorinschrijving, krijgt een leuke attentie.