Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Big Band Boxtel

op de bühne van

Jazz in Duketown

De muzikanten van Big Band Boxtel hebben de laatste repetities achter de rug voor hun concert tijdens Jazz in Duketown. Het orkest is op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei van 14.00 tot 15.00 uur te zien en te horen op het podium voor het Noordbrabants Museum aan de Verwerstraat.

Jazz in Duketown is het grootste gratis jazzfestival van Nederland in de open lucht. Het wordt tijdens het pinksterweekeinde gehouden in de binnenstad van 's-Hertogenbosch en trekt jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers.

Het festival telt tien verschillende podia in de stad. Daar worden door bekende en minder bekende artiesten in totaal zo'n tachtig verschillende concerten gehouden in alle verschillende jazzstijlen, onderverdeeld in verschillende stromingen zoals international, funk & dance, improvisations, blues & roots.

De geschiedenis van dit festival gaat terug tot 1962, toen de plaatselijke VVV op de Markt onder deze naam een jazzfestival organiseerde, met een streetparade en een jamsessie rond middernacht. Aanvankelijk werd er voornamelijk traditionele jazzmuziek gespeeld; sinds 1977 werden er nieuwe elementen aan toegevoegd.

Inmiddels is de programmering van het festival rond. Big Band Boxtel speelt op zondagmiddag in hartje 's-Hertogenbosch. Het repertoire van de band is helemaal toegespitst op Jazz in Duketown. Het optreden is net als alle andere concerten gratis toegankelijk.


'Auf Böhmisch':
polka's en walsen
van Ernst Mosch

Gelegenheidsorkest Auf Böhmisch, met (oud-)muzikanten van Boxtel's Harmonie én leden van de Kappelwindeck Musikanten uit het Zwarte Woud, haalt zaterdag 14 mei muzikale herinneringen op aan Ernst Mosch en zijn Original Egerländer Musikanten. Het gratis toegankelijke optreden begint om 20.15 uur; een halfuur voor aanvang is zaal Rembrandt aan de Rechterstraat geopend.

Inmiddels onderhouden beide muziekverenigingen al 55 vriendschappelijke banden. Maar ook werden vriendschappen gesloten tussen individuele muzikanten, die nog altijd worden gekoesterd. Die onderlinge contacten leiden tot het eenmalige concert door blaaskapel Auf Böhmisch. Daar klinken vooral polka's en walsen uit het repertoire van de legendarische Ernst Mosch.


'HAAR NAAM WAS SARAH'

Verfilmde

bestseller in

Podium Boxtel

Met de vertoning van 'Haar naam was Sarah' uit 2010 vertoont FilmPodiumScopia donderdag 19 mei de tweede en tevens laatste film in een serie over kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Het is tevens de laatste filmvoorstelling van het seizoen in Podium Boxtel. Ook volgend jaar worden films vertoond, zowel in de theaterzaal aan de Burgakker als in de ridderzaal van kasteel Stapelen.

'Haar naam was Sarah' verscheen in 2009 als 'Elle s'appelait Sarah' en werd geschreven door Tatiana de Rosnay. De bestseller werd een jaar later verfilmd en was een regelrechte kaskraker. Het verhaal gaat over de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond, die naar Parijs verhuist om daar in het voormalige huis van haar schoonouders te gaan wonen.

Kaarten voor 'Haar naam was Sarah' kosten 6,50 euro en zijn te koop bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) in Boxtel en bij drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Kaartverkoop vindt ook plaats via www.podiumboxtel.nl. De film wordt om 20.15 uur ingeleid door Wim van Liempt, die met Jos Vervoort jaarlijks de programmering van FilmPodiumScopia verzorgt.