Locoburgemeester Peter van de Wiel (rechts) en Boxtel Vooruit-voorzitter Wim Ketelaars legden namens de Boxtelse bevolking een krans bij de graven van de omgekomen RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Daisy Renders).
Locoburgemeester Peter van de Wiel (rechts) en Boxtel Vooruit-voorzitter Wim Ketelaars legden namens de Boxtelse bevolking een krans bij de graven van de omgekomen RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

DODENHERDENKING BOXTEL KRIJGT STEEDS MEER INVULLING

'Onze wereld werd er niet mooier op...'

HENK VAN WEERT

'Zijn wij onze vrijheid waard als we anderen er niet in toelaten? Als wij zeggen: niet te veel, niet hier'. Met die woorden leidde predikant Corrie Terlouw van de Protestantse Gemeente de Boxtelse dodenherdenking in. Tijdens de bijeenkomst in de Sint-Petrusbasiliek slaagde Terlouw er op treffende wijze in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog een actuele dimensie te geven, wijzend op de stroom vluchtelingen die Europa overspoelt.

Locoburgemeester Peter van de Wiel haakte er later bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof op in. ,,We kunnen ons niet permitteren om de lessen uit de Tweede Wereldoorlog te negeren, maar toch lijkt het vaak te gebeuren. Kijk maar naar de brandhaarden en oorlogsgebieden van nu. Nee, onze wereld is er niet mooier op geworden..."

Dodenherdenking startte in de monumentale basiliek met lezingen, gedichten en voordrachten. Die werden muzikaal omlijst door het Sint-Petruskoor en een klarinetensemble van de Gildenbondsharmonie. Violist Harold van de Laar vertolkte samen met Dave Hanhart (toetsen) het thema uit de oorlogsfilm Schindler's List. Hierna trok onder begeleiding van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een stille tocht naar het Indië-monument op de Koppel. Daar werden bloemen gelegd en na een vendelgroet las Victor Vroomkoning gedichten voor. Niet van zichzelf, maar onder meer van zijn heeroom die als aalmoezenier in voormalig Nederlands-Indië werkte.

NIET VANZELFSPREKEND

De stoet trok daarna verder en arriveerde vlak voor acht uur op het Heilig Hartkerkhof waar twee minuten stilte in acht werden genomen en trompettist Roel van der Sloot het signaal Taptoe speelde. ,,Het is belangrijk hier stil te staan en te beseffen dat ons belangrijkste goed, onze vrijheid, niet vanzelfsprekend is. We moeten de verantwoordelijkheid nemen om zorgvuldig met die vrijheid om te gaan. Op enkele uren vliegen van Nederland staat de wereld in brand. Maar we moeten de ogen ook niet sluiten voor het feit dat ook ons eigen land nog altijd onverdraagzaamheid kent", sprak locoburgemeester Van de Wiel voorafgaand aan de kranslegging en vendelgroet bij de oorlogsgraven.

Ook hier nam Victor Vroomkoning het woord. Hij haalde eigen, Boxtelse oorlogsherinneringen, op en sloot af met het gedicht dat hij bij de vijftigste herdenking van D-Day in 1994 schreef, Omaha Beach. Onder koperklanken van een Gildenbondsensemble trokken de deelnemers van de RAF-graven naar de laatste rustplaats van bewoners uit de Mijlstraat die in december 1944 slachtoffer werden van een vliegende bom.

EENAKTER

Zowel bij het Indië-monument als de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof vormde Scouting Boxtel een erewacht. Na afloop van de plechtigheid werd koffie en thee gedronken in café De Adelaar en blikten de deelnemers tevreden terug. Menigeen haastte zich naar zaal Rembrandt voor de laatste voorstelling van 'Sneeuw op het prikkeldraad'. De eenakter werd zowel vorig jaar als dit jaar zeven keer opgevoerd. In totaal raakten zo'n vijftienhonderd mensen onder de indruk over de herinneringen aan Kamp Vught. Onder het publiek bevond zich ook auteur Jan Smeets, die tot tranen toe geroerd was door het toneelspel van Kees van de Loo en zijn dochter Debby.

FOTO BOVEN: Locoburgemeester Peter van de Wiel (links) en Boxtel Vooruit-voorzitter Wim Ketelaars legden op 4 mei namens de Boxtelse bevolking een krans bij de graven van de omgekomen RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Daisy Renders).


Expositie urbex-foto's

De Boxtelse Anita Spooren exposeert vanaf morgen, vrijdag 13 mei, in SintLucas aan de Burgakker. De tentoonstelling is ingericht met foto's die Spooren maakte van leegstaande fabrieken, ziekenhuizen en vervallen boerderijen. De urbex-fotograaf bezoekt lege panden en maakt er foto's. De expositie is tot en met 31 mei te bezoeken op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Locoburgemeester Peter van de Wiel (rechts) en Boxtel Vooruit-voorzitter Wim Ketelaars legden namens de Boxtelse bevolking een krans bij de graven van de omgekomen RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Daisy Renders).