Afbeelding
Foto: Peter de Koning

verbouwing vvv-kantoor aan markt van start

VVV wordt toeristische huiskamer

MARIËLLE WIJFFELAARS

Ruim een jaar geleden maakten VVV Noordoost-Brabant en Woonstichting Sint-Joseph bekend verbouwingsplannen te hebben voor het VVV-kantoor aan de Markt. Door een bezwaarschrift van omwonenden én het concretiseren van de ideeën werd de verbouwing uitgesteld, maar deze week kon aannemingsbedrijf Nico de Bont dan toch starten met de opknapbeurt van het toeristisch informatiecentrum dat deel uit maakt van het monumentale Hofje.

Het VVV-kantoor als toeristische huiskamer. Dat is het doel van de verbouwing, die twee weken gaat duren. Een plek waar niet alleen de VVV Boxtel haar onderkomen zal krijgen, maar wat ook de thuisbasis zal zijn voor Centrummanagement, Beleef Boxtel én ambtenaren van de gemeente Boxtel die zich bezighouden met toerisme. ,,En ook andere organisaties en verenigingen in deze sector zijn welkom", meldt projectcoördinator Saskia Dusomos van VVV Noordoost-Brabant. ,,We willen een huiskamer worden waar mensen terecht kunnen voor allerlei toeristische informatie over Boxtel én omgeving."

Het kantoor was volgens Dusomos hard aan modernisering toe. De grootste verandering daarbij is de nieuwe entree die komt te liggen aan het Magdalena's Pad, tussen de VVV en het gemeentehuis. Dusomos: ,,Er komt een glazen deur die zal zorgen voor meer licht in het pand. Ook op de plek van de huidige ingang, is al een glazen deur geplaatst. De winkel wordt daarmee veel lichter."

GASTKAMER

Ook binnen staan diverse aanpassingen op stapel. Zo krijgt de winkel een nieuwe balie waarbij nadrukkelijk de samenwerking is gezocht met Boxtelse bedrijven. Het populierenhout is geleverd door Frans van Boeckel van landgoed Velder. ,,De balie is daarmee een écht streekproduct", zegt Dusomos. ,,En dat is ook waar we op ons willen richten: streekproducten en meer het lokale hart laten zien. Want Boxtel en Het Groene Woud zijn prachtig."

De drie ruimtes achter de VVV-winkel - waar tot twee jaar geleden historisch museum Piet Dorenbosch was gevestigd - worden in gebruik genomen als kantoor. Ook wordt een van de ruimtes ingericht als gastkamer waar mensen fiets- of wandelkaarten kunnen bekijken en zo hun route kunnen bepalen.

Dusomos: ,,We willen een huiskamer worden, maar het is niet de bedoeling dat iedereen alleen binnenloopt om koffie te drinken. Het is echt een informatiepunt gericht op toerisme waar verschillende onderdelen samenkomen. We hopen daarmee te zorgen voor betere toegankelijkheid voor toeristen en goed overleg tussen de diverse organisaties."

BOXTELDAG

Als eigenaar van het monumentale Hofje was de Boxtelse woonstichting nauw betrokken bij de verbouwingsplannen. De grootste verandering is weliswaar de verplaatsing van de entree, maar ook aan de voorzijde van het pand komen zichtbare aanpassingen. De luiken van de gevelramen krijgen een opknapbeurt en kunnen voortaan motorisch geopend en gesloten worden. Voorts komen er informatiepanelen te hangen waarop activiteiten kunnen worden aangekondigd. ,,We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer twee weken zullen duren", stelt woordvoerster Inge Huisman van Sint-Joseph. ,,De Boxtelaren én toeristen krijgen straks een prachtige voorziening op een mooie plek."

Tijdens de verbouwing is het VVV-kantoor gesloten, vanaf maandag 23 mei zijn bezoekers weer welkom. De feestelijke heropening staat gepland op zaterdag 11 juni tijdens de Boxteldag.

FOTO BOVEN: De verbouwing van het VVV-kantoor in 't Hofje aan de Markt is deze week van start gegaan. (Foto: Peter de Koning).


eetkamerproject in boxtel-oost

Eenzame ouderen eten samen in kinderboerderij

De Kinderboerderij aan het Apollopad wil in augustus starten met een eetkamerproject. Senioren uit de wijk Boxtel-Oost die niet alleen willen zijn, kunnen er drie keer per week vanaf 12.00 uur terecht om gezamenlijk te eten. Hiermee hoopt het bestuur van de Kinderboerderij eenzame ouderen met elkaar in contact te laten komen.

De Boxtelse kinderboerderij werkt samen met de stichtingen Ouderen in Regie en Eet met je Hart. Bestuurslid Jac Nouwens benadrukt dat de ontmoeting tussen ouderen centraal staat. ,,En de vrijwilligers van de Kinderboerderij gaan niet koken", zegt hij lachend. ,,Daar hebben we de ruimte en capaciteit niet voor. De ouderen nemen zelf een maaltijd mee en dienen aangesloten te zijn bij een maaltijdservice. Het eten wordt opgewarmd en gezamenlijk genuttigd. Eventueel is het ook mogelijk om de maaltijden te laten bezorgen bij de Kinderboerderij, wij bewaren ze dan voor de mensen."

Volgens Nouwens past dit plan helemaal bij de visie van Ouderen in Regie. Door hen zelf maaltijden te laten meenemen, kunnen de senioren zelf beslissen wat er gegeten wordt. ,,Wij gaan dat niet voor hen bepalen en laten de regie dus bij de ouderen", stelt Nouwens. ,,De Kinderboerderij zorgt voor de accommodatie, gedekte tafels en de bediening." Momenteel worden vrijwilligers gezocht die zich in willen zetten voor het project en ook medewerkers van zorginstelling Cello zullen hierbij betrokken worden.

De wijk Oost telt 251 alleenstaande ouderen tussen 70 en 94 jaar. Een deel daarvan is eenzaam en er is behoefte aan meer sociale contacten. ,,Samen eten leent zich daar uitstekend voor", vindt Nouwens. ,,We zijn nu druk bezig om mensen te benaderen en krijgen daarbij hulp van de twee stichtingen en de gemeente Boxtel." Om het eetkamerproject laagdrempelig te houden, zijn er geen kosten aan verbonden voor de deelnemers. Omdat zij zelf hun maaltijd meenemen, hoeft er niets betaald te worden.

ANDERE KEUKEN

De Kinderboerderij is als locatie zeer geschikt, stelt Nouwens. ,,Er is altijd volop bedrijvigheid van medewerkers, bezoekers en dieren. De ouderen ontmoeten dus niet alleen elkaar, maar ook andere mensen. Dat is een waardevolle aanvulling", vindt het bestuurslid.

Om het project goed van start te laten gaan, zijn wel een paar aanpassingen nodig. Zo wordt de keuken aangepast en krijgt de woonkamer een andere indeling. Voorts dient er een invalidentoilet te komen. Nouwens: ,,Er staat ons nog veel werk te wachten, maar we krijgen veel hulp van Boxtelse bedrijven en sponsors." Het project zal eind augustus van start gaan, op de Boxteldag op 11 juni wil de Kinderboerderij het eetkamerproject presenteren.

Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger óf een oudere willen aanmelden voor het project, kunnen contact opnemen met de Kinderboerderij via telefoonnummer (0411) 67 29 27 of e-mail info@kinderboerderijboxtel.nl

Zo komt het VVV-kantoor er na de verbouwing uit te zien. (Impressie: Woonstichting Sint-Joseph).