Al 32 jaar organiseert voetbalvereniging Irene een jaarmarkt in het centrum van Gemonde, die ieder jaar een groot aantal mensen weet te trekken. Ook dit jaar op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, vindt er weer een braderie plaats. (Foto: Peter de Koning).
Al 32 jaar organiseert voetbalvereniging Irene een jaarmarkt in het centrum van Gemonde, die ieder jaar een groot aantal mensen weet te trekken. Ook dit jaar op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, vindt er weer een braderie plaats. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Koopjes, muziek en versnaperingen

Voor elk wat wils op jaarmarkt in Gemonde

Wendy van Lijssel

Wie genoeg tot rust is gekomen tijdens Pinksteren en lekker even de benen wil strekken kan op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur, terecht op de braderie- en vlooienmarkt in het centrum van Gemonde. Met allerlei waar, kindervertier, muziek en een hapje en een drankje heeft het jaarlijks terugkerende evenement voor elk wat wils.

Om kraamhouders te motiveren een stand te bemannen op de jaarmarkt in het Gimmese hoeft nauwelijks reclame gemaakt te worden, aldus Bas Kooreman namens de plaatselijke voetbalvereniging Irene, die het evenement organiseert. ,,Veel standhouders komen jaarlijks terug omdat de Gimmese Jaarmarkt een gezellig en druk gebeuren is en met 124 deelnemende standhouders zitten we ook dit jaar weer helemaal vol", vertelt hij tevreden.

Groot aanbod

De genoemde kramen variëren, zoals eigenlijk gebruikelijk, van aanbod. Van nieuwe verzorgingsproducten, gebruiksvoorwerpen, tassen, schoenen, kleding, cadeau-artikelen, sieraden en gereedschappen tot goede gebruikte voorwerpen van particulieren die dit doorgaans voor een habbekrats van de hand doen.

Lint door centrum

De 'markt' strekt zich als een lint uit door een gedeelte van de Dorpstraat, Kruisstraat, Gasthuisstraat en Akkerstraat. Ter vermaak van alle kinderen wordt er door de voetbalvereniging een aantal kinderactiviteiten georganiseerd en heeft de jeugd ook de mogelijkheid om zich op de markt te laten schminken. Het festijn wordt muzikaal opgeluisterd door onder meer muziekgroep Gin Geheur, die zijn naam in deze niet aandoet, en De Gimmese Kapel. Uiteraard is er ook een hapje en een drankje te verkrijgen.

Volgens Kooreman is de markt een échte happening. ,,We organiseren het al voor de 32e keer. De ervaring leert dat 'onze' markt een prima uitstapje is voor het hele gezin, want er is voor elk wat wils." De organisator heeft uiteraard zin in het festijn: ,,De sfeer is altijd goed, want velen komen elkaar tegen en nemen de tijd om even bij te kletsen. Dat kan in de wandelgang of op het terras. Samengevat: het is altijd gezellig."

De entree bedraagt 1,50 euro voor iedereen van 12 jaar en ouder.