Zangeres Anneke van Giersbergen maakte furore met de rockband The Gathering. Inmiddels is ze op de solotoer gegaan en treedt ze wereldwijd op, vaak voor uitverkochte zalen. Volgend seizoen staat ze in Podium Boxtel op de planken. (Foto: Mark Uyl).
Zangeres Anneke van Giersbergen maakte furore met de rockband The Gathering. Inmiddels is ze op de solotoer gegaan en treedt ze wereldwijd op, vaak voor uitverkochte zalen. Volgend seizoen staat ze in Podium Boxtel op de planken. (Foto: Mark Uyl). Foto: KIK

Podium Boxtel presenteert theaterprogramma seizoen 2016-2017

'Voor sportfanaten, rapliefhebbers en alles ertussenin'

Podium Boxtel zette vorig jaar al voorzichtig een nieuwe koers in: een breder programma, óók met artiesten die normaal enkel concertzalen aandoen en je dus niet zo snel in een theater ziet. Danny Vera en de band Def Americans bleken een schot in de roos. Het publiek reageerde enthousiast. Daarom besloot het bestuur dit jaar nóg breder te programmeren. Het nieuwe theaterprogramma werd gisteren gepresenteerd aan een uitverkochte zaal.

Liefhebbers van traditionele theatershows hoeven echter niet te treuren want komend seizoen maken ook cabaretiers en andere theatermakers hun opwachting. Ook staan traditiegetrouw maandelijks films op het programma, waarvan enkelen in Kasteel Stapelen. Podium Boxtel presenteerde gisteren aan een bomvolle zaal de voorstellingen van het komende seizoen en die konden de goedkeuring van het publiek absoluut wegdragen.

Een sportcafé, een muziekquiz en een heuse singer-songwriterwedstrijd zijn enkele voorbeelden van de bredere programmering. ,,We wilden dit jaar voor ieder wat wils boeken. Niet alleen cabaret en muziektheater, maar ook voorstellingen van een andere aard. Zo willen we een heel breed publiek aanspreken. Van jong tot oud, van sportfanaat tot rapliefhebber en alles wat daar tussenin zit ", vertelde bestuursvoorzitter Paul van Alphen.

Het nieuwe theaterprogramma werd gisteren tijdens de jaarlijkse preview in het podium aan de Burgakker gepresenteerd door de Boxtelse Linda Brands. De actrice en communicatietrainer is onder meer bekend van haar indrukwekkende rol in de uitvoering van het toneelstuk 'Naakt als wormen' van BOXtheater. Ook verscheen ze dit jaar op televisiezender RTL 4 in het programma 'Married at first sight'. ,,We wilden iemand die de avond sprankelend aan elkaar kon praten, dat is met Linda zeker gelukt", lachte Marly van Leeuwen bestuurslid van Podium Boxtel.

Vijf acts

Liefst vijf acts verschenen tijdens het jaarlijkse voorproefje op het komende Boxtelse theaterseizoen op de planken. De avond werd afgetrapt door de Boxtelse singer-songwriter Dennis Wels, die samen met Charlotte Pennings het duo To D.C. vormt. Zij speelden intense luisterliedjes. De bezoekers moesten echter snel schakelen, want daarna was het de beurt aan Bourgondische Belg Joos van Hyfte om iedereen aan het lachen te maken. Ook bij het optreden van de improvisatierappers van Verhalen uit de Achtertuin, met twee Boxtelaren in de gelederen, amuseerde het publiek zich kostelijk en dat gold ook voor de ster van de avond: Max van den Burg. De cabaretier timmert op dit moment aardig aan de weg en kwam naar de preview om zijn show van donderdag 23 maart te promoten. Dat lukte behoorlijk, hij had immers de lachers op zijn hand. Harry Hendriks en Roeland Heesbeen, twee gelauwerde Boxtelse muzikanten, sloegen de handen ineen voor een muzikale samenwerking. Dat dit een schot in de roos was, bleek overduidelijk tijdens hun afsluitende optreden.

Breed programma

Voor ieder wat wils. Dát was het uitgangspunt en het levert dit jaar een behoorlijk gevarieerd programma op. Hoewel er genoeg ruimte is voor oude bekenden zoals theatermaker Joris Linssen, cabaretiers Roué Verveer en Brabantse komiek Mark van de Veerdonk, kiest Podium Boxtel ook voor het experiment met avondvullend vermaak als een muziekquiz, waarin Boxtelaren zélf hun top 100 mogen samenstellen of de live 'talkshow' van beroepsinterviewer Martin Simek, die tijdens zijn voorstelling twee zeer bekende Nederlanders zal interviewen. ,,Op een lijst met grootheden als Hans Teeuwen, Marco Borsato en Sven Kramer hebben we onze voorkeur aan mogen kruisen. Binnenkort horen we wie er naar Boxtel komt", vertelde Lonneke Hoondert bestuurslid programmering.

Samenwerking

Podium Boxtel tekende eind vorig jaar een zevenjarige subsidieovereenkomst met de gemeente Boxtel. ,,We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat de gemeente in ons heeft. Op deze manier kunnen we zeven jaar vooruit", aldus Van Alphen. ,,Als podium bieden we niet alleen ruimte aan professionele theaterartiesten. Ook Boxtelaren met talent zijn meer dan welkom. Elk jaar programmeren we dan ook een aantal lokale voorstellingen", lichtte de bestuursvoorzitter toe. Het theater zocht het afgelopen jaar de samenwerking met verschillende publieke organisaties en goede doelen en wil dat ook het komende jaar doen. ,,In juni staat er nog een muziekavond voor mantelzorgers op het programma. Ook organiseren onder meer de Lionsclub Dommel en Aa en Stichting Boel een benefietevenement bij ons." Scholen weten het Podium eveneens goed te vinden. ,,In januari staat de zaal drie dagen ter beschikking van een schoolproject."

Het nieuwe theaterseizoen brengt ook nieuwe partners met zich mee. Van Alphen: ,,We willen in bijna elke wijk een verkooppunt. Zo kunnen theaterliefhebbers al tickets kopen bij Hebbes op de Markt, bij Jumbo in winkelcentrum Oosterhof én bij drogist Bewust Beter in Liempde. Daar komt straks ook bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat in Selissenwal bij en daar zijn we erg blij mee. Ook hebben we restaurant De Rechter en grand café Rembrandt weten te strikken. Zij bieden vanaf het nieuwe seizoen het theatermenu aan."

Kijk in het hart van deze editie voor het programma van het theaterseizoen 2016-2017 van Podium Boxtel. Tickets zijn vanaf vandaag te boeken via www.podiumboxtel.nl.