Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bewoners molenweide verhuizen maand later naar vught

Met Wereldhuis klaar voor de toekomst

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vier werkgroepen van Zorggroep Elde buigen zich in samenwerking met de cliëntenraad momenteel over de verschillende thema's die samenhangen met de verbouwing van woonzorgcentrum Molenweide tot Wereldhuis. Op deze plek wonen in mei 2017 de ouderen van Molenweide en Sefkat in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel in een multiculturele sfeer samen. ,,Dit project is een grote, maar mooie uitdaging voor ons", aldus directeur Jan Kees Metz en Mario Knoops, manager vastgoed bij Zorggroep Elde. ,,Met de realisatie van het Wereldhuis zijn we volledig klaar voor de toekomst."

Het ontwerp van architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg is op een haar na klaar, de handtekening onder de overeenkomst met de toekomstige aannemer is bijna gezet en verschillende architecten nemen deel aan een wedstrijd voor het tuinontwerp. In oktober wordt gestart met de verbouwing van woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat. ,,Alles verloopt volgens schema, al verhuizen de bewoners een maand later dan gepland naar complex De Braecken in Vught", aldus Knoops. Het Vughtse woonzorgcentrum wordt namelijk momenteel bewoond door inwoners uit Haaren en Helvoirt die wachten op de komst van twee nieuwe ouderencomplexen. Metz: ,,Duidelijk is wel dat de bewoners van Molenweide in mei weer terugkeren naar Boxtel. Ze verhuizen tegelijk met de inwoners van Sefkat en Nieuw Beekvliet naar Het Wereldhuis. Het is dus voor alle mensen even spannend..."

veilig

Door een plek te creëren waar mensen met verschillende culturen samenleven, maar waar wél ruimte is voor eigenheid, wordt ingespeeld op de toekomst, aldus Metz en Knoops. ,,In Nederland wonen mensen met allerlei nationaliteiten, dat zal de komende tijd alleen maar toenemen", vertelt Knoops. ,,Bovendien heb je nog een groep die zichzelf als wereldburger beschouwt en graag met andere culturen samenleeft. Ook zij kunnen terecht in het Wereldhuis."

Daarnaast wordt met het vernieuwde woonzorgcomplex ingespeeld op de nieuwe visie in de zorg. Het Wereldhuis biedt straks plaats aan 124 bewoners. Tachtig bedden zijn bedoeld voor ouderen die zijn aangewezen op zware verpleeghuiszorg. Zestig plaatsen krijgen eigen sanitair, twintig bewoners delen de badkamer met elkaar. Daarnaast komen er 44 appartementen waarbij wonen en zorg gescheiden worden. Cliënten kopen zorg en services in die nodig zijn. ,,Voorheen leefden bewoners in een verpleeghuis veelal achter gesloten deuren. Tegenwoordig wordt gekeken naar wat mensen zelf nog kunnen", legt Metz uit. Eén van de werkgroepen rond de verbouwing van het Wereldhuis richt zich op het vraagstuk 'beweegvrijheid, gezondheid en veiligheid'. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de tuin rondom het complex. Die wordt volledig aangepast op de bewoners, zodat zij op een veilige manier naar buiten kunnen." Ook komt er een extra lift en worden de installaties, zoals de verlichting, vernieuwd.

Ook richt een werkgroep zich op voeding. ,,Mensen met verschillende culturen eten anders. Zo wordt in de toekomst voor een gedeelte van de bewoners halal gekookt", zegt Metz. In de huidige keuken van Molenweide, die momenteel voor een kwart wordt gebruikt, komen gescheiden ruimtes zodat een gevarieerd voedingsaanbod kan worden bereid.

De entree van het Wereldhuis wordt, naar ontwerp van Burobas in Eindhoven, omgetoverd tot een centrale ontmoetingsruimte waar iedereen zich thuisvoelt. Hetzelfde geldt voor de recreatieruimte. ,,Dat houdt in dat je op deze plekken geen cultuurspecifieke elementen zult aantreffen", leggen Metz en Knoops uit. De kapel blijft echter behouden, daarnaast komt er een gebedsruimte bij, zodat mensen de kans krijgen zich terug te trekken. Metz: ,,Eenheid in verscheidenheid, dat maakt het Wereldhuis uniek."

FOTO BOVEN: In oktober wordt gestart met de verbouwing van Molenweide tot Wereldhuis. (Foto: Peter de Koning).