Op de locatie 'farm paternoster' maakte Anita Spooren een foto van achtergelaten potjes en pannen. (Foto: Anita Spooren).
Op de locatie 'farm paternoster' maakte Anita Spooren een foto van achtergelaten potjes en pannen. (Foto: Anita Spooren). Foto: Anita Spooren

anita spooren exposeert met 'urbex fotografie'

Unieke foto's in vervallen boerderijtjes

MARIËLLE WIJFFELAARS

Leegstaande fabrieken, verlaten ziekenhuizen, vervallen boerderijtjes. Op de Boxtelse Anita Spooren hebben deze panden een aantrekkende werking. Gewapend met haar fotocamera en statief gaat de fotografe er naar binnen om mooie plaatjes te schieten. Een selectie van haar werk is vanaf vrijdag 13 mei te zien in SintLucas aan de Burgakker.

Drie jaar geleden begon Spooren - werkzaam bij mbo-opleiding SintLucas - met fotograferen. Tijdens een reis naar Berlijn met twee collega's kwam ze voor het eerst in contact met urban exploring, kortweg urbex. ,,Ik had er al eerder van gehoord en Berlijn is een walhalla voor urbex-fotografen", legt Spooren uit. ,,We bezochten een verlaten ziekenhuis om foto's te maken: ik was meteen verkocht en vanaf toen besmet met het urbex-virus."

PATERNOSTER

Urbex-fotografen kiezen vervallen en leegstaande panden uit om foto's te maken. Het vinden van geschikte plekken, is volgens Spooren best lastig. ,,Je moet daarin echt het vertrouwen krijgen van andere fotografen", vertelt ze. ,,De precieze locatie van de panden wordt namelijk geheim gehouden. Dit om te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen een gebouw binnengaan en dingen wegnemen of vernielen." Degene die een goede locatie vindt, geeft deze een naam. Meestal wordt de plek vernoemd naar een bijzonder detail. Zo werd op een locatie een dode vos aangetroffen. Deze kreeg de naam 'Charbonnage de renard'.

Spooren: ,,In een leegstaande boerderij vond een fotograaf een paternoster op het bed. Deze plek heet dus 'farm pasternoster'." En dat is ook meteen de favoriete urbex-locatie van de Boxtelse fotografe. Dat heeft vooral te maken met de geschiedenis van de boerderij. ,,Tot twee jaar geleden woonden er een broer en zus van negentig jaar. Op last van de gemeente moesten ze daar weg, want het woonhuis was te vervallen. Alles is nog in oude staat, prachtig en indrukwekkend", vertelt ze enthousiast.

GEVAARLIJK

Spooren benadrukt dat urbex-fotografen geen inbrekers zijn. Zo worden er geen sloten geforceerd om een pand binnen te komen. ,,We hebben een gouden regel: you only take pictures, leave nothing but footsteps. Oftewel: niks vernielen of wegnemen", licht Spooren toe. ,,Wat we doen mag officieel niet, we betreden namelijk privéterrein. Maar veelal wordt het oogluikend toegestaan en volgt alleen een waarschuwing als een fotograaf wordt betrapt."

De fotografen gaan meestal met anderen naar een pand toe. Dit omdat het gevaarlijk kan zijn. Spooren: ,,Denk daarbij aan rotte planken in de trap of junks die er hun intrek hebben genomen." De Boxtelse heeft zelf ook wel eens een nare situatie meegemaakt toen ze in Luxemburg alleen naar een leegstaand huisje ging. ,,Er kwamen ineens twee mannen de trap af, ik schrok me wild. Ze hebben me niet lastiggevallen, maar ik voelde me er niet fijn bij. Dat doe ik dus nooit meer."

In Nederland zijn maar weinig panden geschikt voor urbex-fotografen. De meeste leegstaande gebouwen worden in Nederland snel gesloopt of gerenoveerd. In het buitenland is dat anders en met name België is geschikt voor deze vorm van fotografie. ,,In België zijn veel lege boerderijen te vinden", legt Spooren uit. ,,In Duitsland gaat het vaker om industriële panden of mijnen. Ook in Frankrijk zijn veel locaties, maar toch heeft dat niet mijn voorkeur. De Franse politie treedt namelijk vrij streng op."

PERFECTE FOTO

Wat ze het leukst vindt aan urbex-fotografie? Alles. ,,Het hele proces is leuk en uitdagend", zegt Spooren lachend. ,,Het zoeken van een locatie, de spanning ter plaatse, het maken van de perfecte foto: ik geniet van elk onderdeel. Hoe spannend het soms ook kan zijn, het is geweldig om te doen."

Vanaf vrijdag 13 mei exposeert Spooren bij SintLucas. Tot en met 31 mei is de tentoonstelling te zien op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

FOTO BOVEN: Op de locatie 'farm paternoster' maakte Anita Spooren een foto van achtergelaten potjes en pannen. (Foto: Anita Spooren).

Een oude kever trok de aandacht van Anita Spooren op de locatie 'Charbonnage du renard'. (Foto: Anita Spooren).