Floris van den Berg doet onderzoek op de Zuidpool. Gisteren begon daar de poolnacht. Maandag zag hij voor het laatst de zon boven de horizon. Om twee uur ’s middags was er enkel nog schemering te bespeuren. (Foto: Floris van den Berg).
Floris van den Berg doet onderzoek op de Zuidpool. Gisteren begon daar de poolnacht. Maandag zag hij voor het laatst de zon boven de horizon. Om twee uur ’s middags was er enkel nog schemering te bespeuren. (Foto: Floris van den Berg). Foto: Floris van den Berg

Drie maanden in duisternis tijdens Antarctische poolnacht

Schemering om twee uur 's middags

De twaalf avonturiers op onderzoeksbasis Concordia op de Zuidpool konden op Koningsdag nog genieten van vier uur daglicht. Maar de zonuren liepen rap terug. Gisteren viel namelijk de poolnacht in en Concordia is vanaf heden drie maanden lang volledig in duisternis gehuld. Oud-Boxtelaar Floris van den Berg is arts en sloot aan bij de expeditie. Hij doet een jaar onderzoek op Antarctica.

Het Frans-Italiaanse onderzoekscentrum Concordia, gesitueerd op 4.000 meter hoogte, is dé aangewezen locatie om onderzoek te doen naar het langdurig effect van zuurstoftekort en maandenlange isolatie. Overdag vriest het daar 70 graden, maar de gevoelstemperatuur is nóg heftiger: die schommelt rond de -90 graden Celsius. Door de barre weersomstandigheden is de basis negen maanden onbereikbaar en zitten de onderzoekers al die tijd in volledige afzondering van de buitenwereld. Met het invallen van de poolnacht worden de omstandigheden nog extremer. Maandag zagen de expeditieleden de laatste keer de zon boven de horizon, voor deze zich in augustus weer laat zien. ,,Daar hebben we allemaal nog even extra naar gekeken", vertelt Van den Berg. ,,Het is een rare gewaarwording wanneer het 's middags al zo donker is." Het idee om al die tijd in duisternis te leven schrikt Van den Berg niet af. ,,Ik ben vooral heel benieuwd wat het met me doet op lichamelijk en psychologisch gebied."

De avonturen van Floris van den Berg online volgen? Kijk dan op zijn blog: www.wanderlustdoc.com.