De artiesten van Flip Fabrique verzorgden in 2014 een schitterende circustheatervoorstelling op landgoed Velder. Festival Circolo is in de herfstvakantie weer te gast op landgoed Velder. (Foto: Peter de Koning).
De artiesten van Flip Fabrique verzorgden in 2014 een schitterende circustheatervoorstelling op landgoed Velder. Festival Circolo is in de herfstvakantie weer te gast op landgoed Velder. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VAN BOECKEL BLIJ MET GROEIENDE ANIMO

Landgoed Velder krijgt weer een nieuw festival

MARC CLEUTJENS

Na het 'rampjaar' 2015 waarin nauwelijks evenementen op landgoed Velder werden gehouden - uitgezonderd Slowlands - lijkt 2016 een geslaagd festivaljaar te worden. Eigenaar Frans van Boeckel is blij dat zich deze week opnieuw een organisatie heeft gemeld. Op 29, 30 en 31 juli wordt op Velder de tweede editie van het Beyond Festival gehouden.

Het Beyond Festival werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Spaarnwoude en verhuist naar Liempde omdat de organisatie elk jaar wil verrassen. ,,Beyond is een festival dat om de mens draait, in al haar facetten", zegt de organisatie op haar website. ,,Samen creëren we een speeltuin om te testen en te experimenteren hoe dingen soms wel en soms niet goed kunnen voelen. Al doende leren we samen en uit onze ervaringen puttend gaan we met passie en toewijding telkens weer verder."

Naast muzikale programmering, podium- en beeldende kunsten, design en storytelling richt Beyond zich op een nieuwe generatie die de komende decennia mede vorm zal geven aan de toekomst. Gedoeld wordt op jonge ontwerpers, makers, regisseurs, denkers, wetenschappers, DJ's, musici, dichters en kunstenaars. ,,Deze creatieven wordt gevraagd om mede te denken vanuit de urgente vraagstukken en de ingrijpende ontwikkelingen van deze tijd. Denk aan het tegengaan van voedselverspilling", aldus de organisatie.

Kaartverkoop vindt inmiddels plaats via de website www.beyond.nl.

Een ander festival dat dit jaar gehouden wordt op landgoed Velder is Jacht & Buitenleven, dat gepland staat voor 26, 27 en 28 augustus. Festival Slowlands, dat voor de tweede maal op Velder neerstrijkt en een initiatief is van Boxtelaar René Leenders, wordt gehouden op 2, 3 en 4 september en heeft een attractief programma, inclusief aansprekende artiesten zoals Kenny B en Niels Geusebroek.

Het toetje is festival Circolo dat in de herfstvakantie tien dagen lang een aantal circustenten opbouwt op het landgoed in Liempde. Circolo wordt dit jaar gehouden van 21 tot en met 30 oktober. ,,Na een moeizaam jaar is het plezierig om te constateren dat de festivalmarkt duidelijk aantrekt", constateert landgoedeigenaar Van Boeckel tevreden. Voor 2017 is ook al een evenement geboekt waarbij de veeteelt centraal staat. Het zijn de Melkvee Vakdagen die volgend jaar op 6 en 7 september worden gehouden.