VRAAGTEKENS BIJ ONDERZOEK NOS

'Vermiste piloten rusten nog in Boxtelse bodem'

In de week dat Nederland de oorlogsdoden herdenkt en de vrijheid viert, heeft nieuw onderzoek aangetoond dat nog steeds meer dan duizend Amerikaanse, Britse en Duitse militairen een onbekend graf hebben. De studie van de NOS en de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 laat zien dat ook in Boxtel vijf bemanningsleden van drie gecrashte toestellen nooit gevonden zouden zijn en als vermist geregistreerd staan.

Deskundigen zetten wel enige vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek. Ook lokale kenners van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog hebben twijfels over de resultaten die door de NOS en de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 zijn gepresenteerd. Zij achten de kans klein dat de lichamen destijds niet geruimd zijn. Wel is het in hun ogen mogelijk dat militairen ongeïdentificeerd in een graf terecht zijn gekomen of later als onbekende soldaat zijn begraven op een militair ereveld.

Volgens de studie zou één van de toestellen een Britse Lancaster-bommenwerper zijn, die op 22 juni 1943 neerstortte aan de Bosscheweg. Bij die crash werd het lichaam van telegrafist L.J. Ray nooit gevonden, zo wordt gesteld. Uit publicaties van historicus Gied Segers en een document op de website van Heemkunde Boxtel blijkt echter dat Ray vermeld staat op een plaquette op de militaire begraafplaats in Woensel. De andere bemanningsleden liggen daar begraven, maar de kans bestaat dus dat de stoffelijke resten van Ray nog altijd rusten in Boxtelse bodem.

Op 17 september 1944, ten tijde van de operatie Market Garden, stortte nabij de buurtschap Kleinderliempde een C47 van de Amerikaanse luchtmacht neer. Van dat toestel zijn piloot C. Nixdorf, co-piloot J. Crawley en gezagvoerder H. Cramer vermist, zo meldt het onderzoek.

Een dag later, op 18 september, werd ergens boven Boxtel - de exacte locatie is niet bekend - wederom een Amerikaanse C47 neergeschoten door Duitse luchtafweer. Piloot M. Levine werd nooit gevonden. Dat wordt bevestigd door hetzelfde document op de website van Heemkunde Boxtel.

Deze informatie is onjuist, zo achterhaalde auteur en onderzoeker Peter van der Linden van het boek 'Kampina Airborne'. ,,De Amerikaanse bemanningsleden uit de twee genoemde C47's - Levine, Nixdorf, Crawley en Cramer - zijn terecht. Piloot Levine overleefde de oorlog zelfs en kwam na de oorlog terug naar de omgeving. De drie anderen uit een toestel dat bij Kleinderliempde crashte, zijn begraven in Amerika en op het ereveld in Margraten."

Op pagina 5: 'Geen onderzoek naar crashlocaties'.