Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

FAMILIE VAN BOECKEL WIL RIJKSMONUMENT VERPLAATSEN

Vinkennest in beeld voor verhuizing

MARC CLEUTJENS

Boerderij Vinkennest krijgt een nieuwe plek aan de Velderseweg. Als het aan de familie Van Boeckel ligt, wordt het 19e eeuwse rijksmonument dat omstreeks 1856 werd gebouwd en in 2006 door brand werd verwoest, herbouwd. De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar zijn volgens Frans van Boeckel haalbaar.

Vinkennest staat ook bekend als de achterste hoeve van Velder en ligt op natte beemdgronden nabij het naburige landgoed Heerenbeek. De oorspronkelijke naam luidt De Teelakker, bewoning vond plaats tot omstreeks 1997. In de 'architectuurhistorische stijlengids' die door Annélien van Kuilenburg werd opgesteld over landgoed Velder, wordt Vinkennest omschreven als een smalle boerderij volgens het Brabantse langgeveltype die werd opgetrokken in baksteen. Opvallend is dat de boerderij een lengte van veertig meter heeft,

Nadat eerder al brand was gesticht in de leegstaande boerderij, werd het rijksmonument in 2006 volledig door vlammen verwoest. Ook toen was volgens de familie Van Boeckel beslist sprake van brandstichting. Plannen om de boerderij om te vormen tot een woning met bedrijfsruimte verdwenen in de ijskast, net als het idee om er een koffie- en theehuis voor wandelaars en fietsers van te maken en een landgoedwinkel te openen. ,,Mooie plannen, maar vanwege het aanvragen van een horecabestemming was dat toen niet realistisch", zegt Van Boeckel.

De familie heeft nu een oud plan van stal gehaald en wil Vinkennest verplaatsen naar een perceel aan de Velderseweg, gelegen aan de oostzijde van de spoorbaan Boxtel-Eindhoven. ,,Dat plan werd eerder van tafel geveegd, maar we denken dat het beslist haalbaar is. Herbouwen op de huidige plek is niet realistisch; er is geen hond die zo afgelegen wil wonen. Bovendien is de bodem daar erg nat en zou flink ontwaterd moeten worden. En dat is in zo'n natte natuurparel not done."

Van Boeckel wil de plek waar de ruïne van Vinkennest nu staat in samenwerking met Brabants landschap omvormen tot een natuurgebied. ,,Op grond van meerdere onderzoeken blijkt dat het heel goed mogelijk is om rijksmonumenten te verplaatsen", zegt de eigenaar van Velder. Architectenbureau Oome de Man heeft al schetsen gemaakt, die laten zien dat in de herbouwde boerderij aan de Velderseweg twee wooneenheden gerealiseerd kunnen worden. Op het erf is ook ruimte voor een Vlaamse schuur, een bakhuis en een karschop.

Van Boeckel acht de plannen kansrijk, maar moet geduld hebben. ,,En als landgoedeigenaar weet ik inmiddels dat je minstens 200 jaar oud moet worden alvorens al je ideeën gerealiseerd kunnen worden", lacht hij. ,,Maar we denken dat het kan: alle bouwmaterialen oppakken. We zijn al begonnen met opruimen, ook omdat de wet dat voorschrijft." (Foto: Albert Stolwijk).