Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

supermarkt plus als beste uit de bus bij productentelling

Boxtel blijft actief op fairtrade-gebied

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bijna tweeënhalf jaar geleden voegde Boxtel zich in het rijtje van Londen en Parijs. Na inspanningen van een lokale werkgroep mocht Boxtel de titel 'Fairtrade Gemeente' dragen. Om mensen bewust te blijven maken van het belang van eerlijke producten, vindt tussen 7 en 15 mei de landelijke Fairtrade Week plaats. Ook in Boxtel worden diverse activiteiten georganiseerd.

Arjen Witteveen, voorzitter van de lokale fairtradewerkgroep, noemde de titel in 2013 al 'niet statisch, maar dynamisch' en gaf toen aan dat er nog een hoop werk te verrichten was om het predikaat 'Fairtrade Gemeente' te behouden. De Boxtelse werkgroep, die naast Witteveen bestaat uit David Andreae, José van der Linden, Lola Nouwens, Johan van den Biggelaar en Richard Permentier, heeft daar gehoor aan gegeven. Begin vorig jaar werd de titel met twee jaar verlengd. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in de toekomst.

Met uitzondering van 2015 zijn jaarlijks tellingen gehouden door Andreae in de Boxtelse supermarkten, waarbij het aantal fairtrade-producten werd bijgehouden. Het onderzoek van dit jaar wees uit dat Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat de meeste eerlijke producten verkoopt. ,,We merken dat het totaal aantal fairtrade-producten in de supermarkten iets terugloopt", aldus voorzitter Witteveen van de werkgroep. ,,Daarentegen stijgt wél de omzet van producten met het Fairtrade-keurmerk. We hebben het gevoel dat er meer aandacht is voor deze producten."

assortiment

Ronald van der Horst, eigenaar van supermarkt Plus, geeft aan dat Plus zich hard maakt voor fairtrade-producten. ,,Wat fairtrade kan, proberen we ook fairtrade te verkopen. Dat begon met bananen, nu is dat een grote variatie aan producten, zoals koffie, chocolade en wijn. De producten zijn iets duurder, maar de opbrengst gaat terug naar de boeren en zorgt voor een beter salaris voor werknemers. Dat vind ik zo goed aan het keurmerk. En samen met producten die duurzaam tot stand zijn gekomen, past fairtrade bij een maatschappelijk verantwoord assortiment in de supermarkt", aldus Van der Horst. Als dank voor de vele producten die Plus verkoopt, ontving Van der Horst gisterochtend een tegoedbon van de Wereldwinkel van voorzitter Witteveen van de lokale werkgroep.

De lokale fairtrade-werkgroep in Boxtel heeft inmiddels, naast de supermarkten en de Wereldwinkel, nog twee nieuwe Boxtelse bedrijven gestrikt die fairtrade-producten verkopen: Bosch Wijnkopers en Bloemsierkunst Marimba. ,,Daarnaast nemen we het advies om ook buurgemeenten te stimuleren, ter harte", aldus Witteveen. Zo zijn de eerste contacten gelegd met de gemeente Sint-Michielsgestel, die ook de titel 'Fairtrade Gemeente' draagt. ,,Mogelijk kunnen we wat voor elkaar betekenen. Ook willen we Vught activeren zich in te zetten voor deze titel", legt Witteveen uit.

Ook in Boxtel worden volop activiteiten georganiseerd om eerlijke producten on-


VVV tijdelijk

gesloten vanwege

verbouwing

Het Boxtelse VVV-kantoor aan de Markt is van maandag 9 tot en met zaterdag 21 mei gesloten vanwege een verbouwing. In het monumentale Hofje wordt een werkruimte gecreëerd waar organisaties samenkomen die zich bezighouden met toerisme en recreatie. Op het pleintje tussen het kantoor en de boomgaard kunnen bezoekers in de toekomst genieten van het uitzicht en een kopje koffie.

Onder meer Beleef Boxtel en Centrummanagement vestigen zich na de verbouwing in het pand. Tijdens de sluiting van het bezoekerscentrum kunnen mensen voor foldermateriaal tijdelijk terecht bij het gemeentehuis. Vanaf maandag 23 mei is het VVV-kantoor weer geopend voor publiek. De feestelijke heropening van de VVV vindt plaats op zaterdag 11 juni tijdens de zogeheten Boxteldag.

der de aandacht te brengen. Zo krijgen mensen bij supermarkten korting op fairtrade-producten. De Wereldwinkel aan de Rechterstraat organiseert op zaterdag 14 mei een proeverij met producten als koffie, bananen en chocolade. Daarnaast kunnen mensen bij deze winkel en bij kringloopwinkel Het Goed vanaf 9 mei deelnemen aan een quiz. Ze maken hierbij kans op een levensmiddelenpakket. Fairtrade uiteraard...

koffiepauze

De werkgroep stimuleert mensen en de gemeente Boxtel om mee te doen met de Fairtrade Challenge, waarbij duidelijk wordt hoe belangrijk het is om het hele jaar fairtrade koffie te drinken om boeren te steunen. Mensen worden dan ook opgeroepen een speciale fairtrade koffiepauze te organiseren voor vrienden, familie of collega's. Via de website www.fairtradechallenge.org kunnen mensen het aantal kopjes koffie doorgeven dat gedronken is. Uiteindelijk worden alle kopjes bij elkaar opgeteld. Des te hoger de teller komt, des te sterker de boodschap van fairtrade voor wereldleiders.

FOTO BOVEN: Ronald van der Horst (links) en Roel Timmermans (rechts) van Plus Van der Horst ontvingen gisterochtend een tegoedbon van de Wereldwinkel van Arjen Witteveen als dank voor de vele fairtrade-producten die de supermarkt in het assortiment heeft. (Foto: Annelieke van der Linden).

Boxtel

Tulpenrallye

De 63e International Historic Tulpenrallye die afgelopen weekeinde van start ging in Italië komt op de laatste dag, zaterdag 7 mei door de gemeente Boxtel. Vanaf circa 11.30 uur houden de 241 deelnemende equipes in hun klassieke auto's een halfuur pauze bij het benzinestation Texaco aan de Industrieweg. Het tankstation op bedrijventerrein Ladonk is een stempelplaats in Nederlands oudste, grootste en bekendste evenement voor klassieke auto's. ,,Aan de overkant van de straat wordt een tijdelijke parkeerplaats ingericht waar het publiek de oldtimers kan bewonderen", meldt medewerkster Jeanne Pennings van de Texaco-pomp.