TOEKOMSTAGENDA 'VIJF VAN DE MEIERIJ'

Gemeenten benutten elkaars sterke kanten

Ondanks dat een ambtelijke fusie eerder afketste, hebben Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught toch een gezamenlijke toekomstagenda opgesteld. Ook 's-Hertogenbosch werkt daaraan mee. ,,Door samen kansen en uitdagingen aan te gaan, staan we sterker", zeggen de gemeenten, die zich presenteren als de Vijf van de Meierij.

De toekomstagenda 'Kansen voor de Vijf van de Meierij' is vrijdag gelanceerd. Dat ook Haaren en Vught daarbij aanhaken is opvallend. Beide gemeenten wezen eerder een ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel af. De ambtenaren van deze laatste twee gemeenten vormen sinds 1 januari één organisatie. ,,Sommige zaken zijn voor alle gemeenten gelijk. Bijvoorbeeld de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Door gezamenlijk diensten in te kopen, ontstaan voordelen. Maar alle gemeenten blijven zelfstandig hun keuzes maken", meldt een woordvoerster namens de vijf gemeenten. Die willen gebruikmaken van elkaars sterke kanten. ,,De provincie moedigt deze samenwerking aan", zo meldt de woordvoerster.

AANSLUITEN

Bij de uitvoering van de toekomstagenda betrekken de Vijf van de Meierij ook maatschappelijke partners, net als ondernemers en onderwijs. ,,Daar waar andere gemeenten willen aansluiten, is ruimte. De gemeente Heusden wil op een aantal onderdelen aanhaken. Ook Oisterwijk is, gelet op de discussie over de toekomst van Haaren, welkom.

In de maanden mei en juni buigen de vijf gemeenteraden over de toekomstagenda. Middels een raadsvoorstel kunnen zij instemmen met de verdere uitwerking van de toekomstagenda. ,,Die is nooit af en blijft doorontwikkelen, net als onze samenleving. De agenda beschrijft een lange-termijnvisie voor de regio met daarbij een uitvoeringsagenda voor de korte termijn", aldus de woordvoerster.


COLLEGE BEANTWOORDT VRAGEN SP-FRACTIE

Boxtel verwacht door te gaan met huishoudelijke hulptoelage

Mensen in de gemeente Boxtel die huishoudelijke hulp krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten ook na 2016 de mogelijkheid houden om extra uren hulp bij te kopen. En het college van B. en W. verwacht dat dit kan, zo blijkt uit antwoorden op vragen die de SP-fractie in de gemeenteraad eerder stelde.

De plaatselijke afdeling van de SP hield een enquête onder 74 mensen die gebruik maken van huishoudelijke hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Aanleiding was een aantal klachten die de SP Hulpdienst kreeg over de teruggang van het aantal toegekende uren én een uitspraak van wethouder Eric van den Broek dat de gemeente weinig respons krijgt van cliënten over de veranderingen op zorggebied.

REFLECTEREN

Met zijn uitspraak nodigde de wethouder eind vorig jaar burgers en organisaties uit om meer te reflecteren op de uitvoering van het Wmo-beleid. Met de een enquête wilde de partij van Van den Broek een bijdrage leveren aan deze oproep. Het merendeel van de enquêtes is afgenomen in wooncomplexen als Molenhof, Rentmeester, Ten Brueckelen, Smalwaterhof, Vinckenrode en Hoogheem.

Ruim 40 procent van de ondervraagden zei dat het aantal uren dat zij via de Wmo krijgt niet voldoende is om hun huis schoon en leefbaar te houden. Bijna 60 procent is wel tevreden met het aantal uren. Van de 31 ontevredenen hebben 23 mensen zelf één uur extra per week bijgekocht via de tijdelijke regeling 'huishoudelijke hulptoelage', die buiten de Wmo valt en die na dit jaar zou aflopen.

Inmiddels is volgens het college duidelijk dat gemeenten tot 2019 vanuit Den Haag toch middelen voor de hulptoelage ontvangen. Weliswaar slechts een/derde van 237.000 euro die dit en vorig jaar werden uitgekeerd, maar toch.

TEVREDENHEID

De verstrekking van de huishoudelijke hulptoelage startte in mei vorig jaar en na enkele maanden bleek dat 180 mensen er gebruik van maakten. Die kopen gemiddeld anderhalf uur hulp bij.

Uit de SP-enquête bleek al dat mensen die aanvankelijk ontstemd waren over de korting van de hulp, toch een tevreden gevoel overhielden door de 'bijkoopregeling'. Ook zijn zij tevreden over de betaalbaarheid van de huishoudelijke hulptoelage die in Boxtel vijf euro per uur bedraagt, terwijl in omliggende gemeenten vaak hogere tarieven gevraagd worden.