Tonny van der Steen trok in A-klasse van de Boxtelse Biljart Bond aan het langste eind tijdens de finale om het Boxtels librekampioenschap. Perry van Weert moest genoegen nemen met de tweede plaats. (Foto: Peter de Koning).
Tonny van der Steen trok in A-klasse van de Boxtelse Biljart Bond aan het langste eind tijdens de finale om het Boxtels librekampioenschap. Perry van Weert moest genoegen nemen met de tweede plaats. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LIBRECOMPETITIE BOXTELSE BILJART BOND TEN EINDE

Van der Steen pakt Boxtelse libretitel

Tonny van der Steen (A-klasse) en Willem Witte (B-klasse) hebben zondagmiddag in zaal De Comsche Hoeve het persoonlijke librekampioenschap van de Boxtelse Biljart Bond op hun naam geschreven. Verdeeld over vijf poules streden sinds vrijdagavond achttien deelnemers in de finalerondes van de competitie.

De belangstelling voor de slotwedstrijden viel zondag wat tegen, maar overigens was kastelein Perry van Weert van De Comsche Hoeve zeer wel te spreken over de opkomst van het publiek voor de finalepartijen om het Boxtels librekampioenschap. De wegblijvers hebben van het lentezonnetje kunnen genieten, maar hebben voorwaar een dampende en daverende eindstrijd gemist.

LAUWWARME VULKAAN

In een goedgevulde zaal met goedgemutste opponenten ging de strijd op vrijdagavond van start. Er waren prachtige partijen te bewonderen, zoals die tussen Tonny van der Steen, de latere kampioen, en Christ Arts, in een match die werd beklonken in elf beurten met een gemiddelde van respectievelijk zes voor de winnaar en vier voor de ook uitstekende verliezer. Andere wedstrijden sleepten zich voort in het trage tempo van lava in een lauwwarme vulkaan. Na een enerverende periode op zaterdag kwamen uiteindelijk de acht finalisten bovendrijven.

Op zondagmorgen werd de halve finale voor de B-klasse om elf uur opgestart tussen Kees Karssemakers en Theo Ossenblok. De eerstgenoemde kwam moeizaam uit de startblokken, maar halverwege de partij werd hij bevangen door het heilig vuur en hierna werkte hij heel routineus de wedstrijd af: 12-6. De andere halve finale, die tussen Willem Witte en Hans de Bresser, was in een vloek en een zucht voltooid. Daartoe droeg zeker bij de serie van negentien caramboles, door Witte op het futuristische scorebord gezet. De uitslag werd 12-5.

In de finalepartij bleef Witte in uitstekende vorm. Hij raakte in de voor de geïnspireerde biljarter zo kenmerkende flow, terwijl bij tegenstander Kees Karssemakers de ballen steeds nukkiger en weerbarstiger gingen rollen. Hij werd er dan ook in 24 beurten door de nieuw Boxtelse librekampioen in de B-klasse uitgetikt met 12-10.

In de A-klasse werd de eerste halve finale gespeeld door Perry van Weert en Piet Swanenberg, de kampioen van verleden jaar. Aanvankelijk had Van Weert het maar moeilijk met zijn tegenstander, maar dankzij perfecte coaching vanaf de zijlijn en met het voornemen om nu eens niet meer zo fijnzinnig te biljarten, maar om, conform zijn karakterstructuur, over te gaan op manmoedig powerplay, lukte het hem om de partij vlot in winst om te zetten: 12-6.

FIJNSTOF

De andere partij in de halve finale van de A-klasse was de machtsstrijd tussen de mastodonten van het biljart, de zwagers Tonny van der Steen en Martien van de Loo. Van der Steen probeerde in het zweet zijns aanschijns de ballen te masseren tot een soepele gang, maar dat vermocht hem niet te gelukken. Van de Loo kauwde zijn kauwgum bijna tot fijnstof, maar ook hij slaagde er niet in het ivoor in het gareel te krijgen. Veertig beurten duurde de titanenstrijd en nóg was het pleit niet beslecht. Zelfs de barrage om 10 procent van de score eindigde nog bijna onbeslist, maar uiteindelijk won Van der Steen nipt en hij mocht naar de finale.

Die finale was qua spelniveau teleurstellend. Zo kwam Van Weert niet opnieuw toe aan zijn hoge spelpeil. Ook Van der Steen deed het niet veel beter, maar hij was gehard door de loodzware halve finale en rolde uiteindelijk losjes naar de overwinning toe. Met een uitslag van 10-6 werd hij librekampioen 2016 in de A-klasse van de Boxtelse Biljart Bond.

In de professioneel ingerichte zaalruimte van De Comsche Hoeve keerde de rust weer. Maar op Hemelvaartsdag, start al weer een groot regionaal driebandentoernooi met 72 deelnemers.

Uitslagen A-klasse: 1. T. v.d. Steen; 2. P. v. Weert; 3. M. v.d. Loo; 3. P. Swanenberg. Uitslagen B-klasse: 1. W. Witte; 2. K.Karssemakers; 3. T.Ossenblok; 3. H. de Bresser.


Rugbyers Ducks/Oysters naar Amsterdam voor bekerfinale

Rugbyteam Ducks/Oysters trad zondag in de halve bekerfinale aan tegen Zaandijk Rugby, een tegenstander die nog maar een paar jaar bestaat maar al aan de weg timmert. Het werd een echte bekerwedstrijd met veel spanning en strijd waar Ducks aan het langste eind trok door met 25-29 te winnen.

De bezoekers hadden voortdurend een voorsprong, maar Zaandijk bleef stug in de achtervolging. De ervaring van de combinatieploeg uit Boxtel en Oisterwijk bleek een voordeel. Op bepaalde momenten liet Zaandijk zich hierdoor het kaas van het brood eten. Bij rust was het 15-17. Ducks had het beste van het spel maar Zaandijk bleef stug en kon telkens terug komen. Vlak voor tijd kwam Ducks, vanuit een diepe kick van Pim van Esch, met 20-29 voor te staan en leek het duel beslist. Echter treuzelen in de verdediging leverde een try voor Zaandijk op: 25-29. Zou het dan toch nog fout gaan? Zover liet Ducks het niet komen. De bal werd geroutineerd in de voorwaartse gehouden door Wout van de Sande en Max van der Vleuten en hierdoor werd de overwinning over de streep getrokken. Zondag 8 mei wordt de finale gespeeld in het rugbycentrum te Amsterdam. In dit heuse rugbystadion treedt de ploeg aan tegen RC Zwolle. Al loopt er nog een protest van tegenatander Castricum vanwege opstellen van een niet-speelgerechtigde speler door Zwolle. De kick-off in Amsterdam is om 13.00 uur en de bus met spelers en supperters vertrekt om 10.15 uur vanuit Oisterwijk. Aanmelden is nog mogelijk.

Uitslag zondag 1 mei

Zaandijk Rugby - Oysters/Ducks        25-29

Programma zondag 8 mei

Senioren 1: Oysters/Ducks - RC Zwolle        13.00

Turven/Benj.: Toernooi Oysters        10.00