Afbeelding
Foto: Sint-Ambrosius

PLANTACTIE JUBILERENDE IMKERCLUB SINT-AMBROSIUS SLAAT AAN

85 bijenbomen sieren Boxtelse tuinen

Hartverwarmend noemt initiatiefnemer Han Goossens van imkervereniging Sint-Ambrosius de grote belangstelling voor de plantactie van bijenbomen in Boxtel en omgeving. In liefst 85 particuliere tuinen komt zo'n voor insecten gunstige boom te staan.

De plantactie was een cadeau van Sint-Ambrosius bij gelegenheid van de viering van haar 250-jarig bestaan. De club kocht vijftig bijenbomen in en wilde die half april op haar bijenmarkt gratis weggeven aan particulieren die er een plaatsje in hun tuin voor hadden.

STEENTJE BIJDRAGEN

Het aantal aanmeldingen klom echter tot ver boven de vijftig. Tot vreugde van imker Goossens, die de actie had bedacht. Zijn conclusie: ,,Mensen zien mogelijkheden om hun steentje bij te dragen. Ze willen echt wel iets voor bijen doen, ook al hebben ze zelf geen bijen. Het leeft gewoon."

Sint-Ambrosius heeft nog een extra partij bomen ingekocht om aan álle belangstellenden een exemplaar te kunnen geven. Een deel van deze boompjes is zaterdagochtend opgehaald, op 7 mei is er nog een ophaaldag.

BIJEN RADEN

De familie Top heeft tijdens de onlangs gehouden bijen- en plantjesmarkt van Sint-Ambrosius de beste schatting gemaakt van het aantal bijen in de daar opgestelde demonstratiekast. Het gezin zat maar 123 bijen naast het juiste aantal. Zaterdag namen ze blij verrast hun prijs, een potje honing en wat honingsnoepjes, in ontvangst. Met hun opgave van één koningin, nul darren en 2.134 werkbijen zaten de kinderen van het gezin heel dicht bij het werkelijke aantal: 2.257.

Jaarlijks vullen twee ervaren imkers van Sint-Ambrosius de demonstratiekast tijdens de bijenmarkt, het is een raamwerk van dubbel glas en raten ertussen.

FOTO BOVEN: Zaterdag konden mensen zich hadden opgegeven bij Sint-Ambrosius een gratis bijenboom ophalen in het Boxtelse park Molenwijk. In hertenkamp De Groene Warande heeft de jubilerende Boxtelse imkervereniging haar clubhuis, 't Raathuis.