Het kunstwerk 'Reflecting Holon' lijkt op een enorme zeepbel, maar bestaat in werkelijkheid uit ronddraaiende kunststof strips. (Foto: Peter de Koning).
Het kunstwerk 'Reflecting Holon' lijkt op een enorme zeepbel, maar bestaat in werkelijkheid uit ronddraaiende kunststof strips. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'JA, NATÚÚRLIJK!': KUNSTOBJECTEN VOOR JONG ÉN OUD IN MUSEUM BOXTEL

Kunstenaars spelen met de natuur in MuBo

HENK VAN WEERT

Ruim 750 kinderen van in totaal 31 groepen 7 en 8 van de Boxtelse basisscholen bezoeken in mei museum MuBo aan de Baroniestraat. Aanleiding is de afgelopen zaterdag geopende expositie 'Ja, natúúrlijk!'. Die wil toeschouwers laten verbazen over de manier hoe moderne technieken zijn geïnspireerd op natuurlijke verschijnselen.

De benedenverdieping van Mubo is tot begin juli gereserveerd voor negen werken van moderne mediakunstenaars. Zoals de Reflecting Holon, die op een reusachtige zeepbel lijkt, maar in werkelijk bestaat uit dunne, losse stroken kunststof die aan een draaiende as zijn bevestigd. Het object breekt, net als een zeepbel, het licht en toont alle kleuren van de regenboog. Reflecting Holon is een creatie van

Boxtel

Rouwen om moeder

Moederdag is een dag die erg moeilijk kan zijn als je moeder er niet meer is. Voor mensen die hun moeder moeten missen, verzorgen Henriëtte van Lokven en Judith Marechal, ritueelbegeleiders bij afscheid, zaterdag 7 mei van 14.00 tot 16.00 uur een workshop op het adres Kruisstraat 9 in Boxtel. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen. Deelname kost tien euro per persoon. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 5 mei aanmelden via telefoonnummer 06-49 11 88 77 of e-mail judithmarechal@hotmail.com.

Tweedehands markt

De opbrengst van de tweedehands markt die maandelijks op zaterdagmiddag wordt gehouden in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat komt steevast ten goede aan lokale goede doelen. Oók op zaterdag 7 mei. Bezoekers betalen één euro; kinderen tot twaalf jaar mogen gratis binnen. De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De tafelhuur bedraagt drie euro per tafel. Reserveren kan via telefoonnummer (0411) 68 36 75 of 60 10 36.

Jetske Visser en Michiel Martens en was vorig jaar ook te zien tijdens de expositie Glow in Eindhoven.

TALENTONTWIKKELING

De verwachting is dat bezoekers verrast zullen zijn over hetgeen zij te zien krijgen in MuBo. ,,Dit is een mooie manier om ervoor te zorgen dat jongeren op ontdekking gaan en zichzelf meer ontwikkelen. Daar ben ik van overtuigd", zei wethouder Peter van de Wiel die de tentoonstelling opende met Petra Levert van Kunstbalie. Dit provinciale expertisecentrum voor cultuureducatie en amateurkunst in Tilburg stelde de expositie, die eerder in Hilvarenbeek al veel waardering oogstte, samen. Van de Wiel en Levert werden bij de opening geassisteerd door voorzitter Maria Voets en bestuurslid Willem van Vossen van MuBo. Vier handen drukten op een stroomschakelaar om de negen kunstobjecten uit te lichten en - voor zover van toepassing - in beweging te zetten.

Levert gaf aan dat mediakunstenaars graag 'spelen' met de natuur; door deze na te maken of door materialen uit de natuur te gebruiken. ,,Ze veranderen de werkelijkheid en proberen soms als nieuwe scheppers op te treden." Als hoofd kunsteducatie van Kunstbalie zei Levert blij te zijn dat de kunstwerken twee maanden in MuBo geëxposeerd worden. ,,Ik hoop dat veel mensen 'Ja, natúúrlijk!' gaan beleven. Want dat beoogt deze expositie: mensen naar hetzelfde laten kijken terwijl iedereen iets anders ziet."

750 KINDEREN

Bij de opening namen ook directeur Ghislaine de Brouwer van de stichting Brede Scholen Boxtel en Gerry Roche van Marktplaats CultuurBox het woord. Doordat MuBo voor de expositie ook met deze twee instellingen samenwerkt is het museum in mei verzekerd van de komst van ruim 750 basisschoolleerlingen. Kinderen uit de groepen 7 en 8 van alle scholen komen naar MuBo om zich te vergapen aan de negen kunstobjecten. ,,Een bezoek aan deze expositie past prima in ons streven naar talentontwikkeling van kinderen", stelde De Brouwer. Roche bracht de partners bijeen: ,,Want dat is tenslotte het doel van CultuurBox: vraag en aanbod verbinden op het gebied van kunst- en cultuureducatie in Boxtel."

In haar welkomstwoord sprak de recent aangetreden MuBo-voorzitter Voets dat een wens van haar in vervulling gaat met deze expositie. Jeugd binnenhalen en hen iets bijbrengen op het gebied van kunst en cultuur is in haar ogen belangrijk voor het twee jaar geleden geopende museum. ,,En wat zo leuk is: de kinderen komen zondag 5 juni zelf vertellen hoe ze het ervaren hebben. Zodat wij ook nog iets van hen kunnen leren. Geweldig toch?"

Musem MuBo aan de Baroniestraat is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro; kinderen betalen 2 euro.