Oude tegels worden hergebruikt en hebben afgelopen winter buiten gelegen. Door de inwerking van vocht en vorst kan de kalkspecie er makkelijk van af geveegd kan worden. (Foto: Peter de Koning).
Oude tegels worden hergebruikt en hebben afgelopen winter buiten gelegen. Door de inwerking van vocht en vorst kan de kalkspecie er makkelijk van af geveegd kan worden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPEN DAG IN TOEKOMSTIG INFOCENTRUM D'N LIEMPDSEN HERD

Vrijwilligers renoveren dorpsboerderij

HENK VAN WEERT

In hartje Liempde ontstaat iets moois. Dankzij de inzet van zo'n tien vrijwilligers wordt de monumentale dorpsboerderij aan de Barrierweg 4 volledig gerenoveerd. Zaterdagochtend kon het publiek een kijkje nemen tijdens een open dag. En zo zagen bezoekers dat er nog veel werk verzet moet worden, maar ook dat D'n Liempdsen Herd, het toekomstige toeristisch informatiecentrum voor Het Groene Woud, een mooie en functionele accommodatie wordt.

,,Voor de constructieve werkzaamheden schakelen we uiteraard professionele bedrijven in, net als voor de technische installaties. Maar voor de rest proberen we het karwei zoveel mogelijk met vrijwilligers te klaren", vertelt Désiré van Laarhoven van SPPiLL, de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde. ,,En dat lukt heel aardig", vult projectleider Jan van Lierop aan.

,,Door op vaste dagen in de week hier aan het werk te zijn, weten de vrijwilligers waar ze aan toe zijn. Elke dinsdag en donderdag zijn we hier bezig. Met een man of tien. We hebben enkele ervaren metselaars en timmerlieden, die weten wat er van hen verwacht wordt. Dat werkt heel fijn", vertelt Van Lierop, die als voormalige hoofduitvoerder in de bouw ook van wanten weet. ,,En de laatste veertien jaar voor mijn pensionering was ik docent aan een restauratieopleiding. Die kennis en kunde komt nu mooi van pas."

DOORGANG

Op de plek van de dubbele staldeur komt straks de hoofdingang. ,,Op deze plek komt een glazen toegangsdeur", vertelt Van Laarhoven. ,,Ja", voegt Van Lierop toe, ,,en in de achtergevel wordt zo'n zelfde dubbele staldeur in ere hersteld. Oók met een glazen wand. De deuren worden bij dorpsevenementen opengezet zodat er een doorloop ontstaat naar het achterterrein." Dat is nu nog zo goed als leeg en dat zal ook grotendeels leeg blijven. ,,We bouwen er alleen een bakhuisje, een klompenmakerswerkplaats en een waterput."

Van Laarhoven wijst op het bovenste deel van een deurpost: ,,Kijk, hier zie je dat na de dorpsbrand in 1877 materialen zijn hergebruikt. Ook dit geblakerde hout." En ook nu, tijdens de renovatie, wordt materiaal hergebruikt, vertelt Van Lierop. Hij laat enkele stapels oude tegels en plavuizen zien. Die zijn buiten tegen de zijgevel van het belendende pand gestapeld. ,,We hebben ze bewust afgelopen winter hier laten staan. Door de inwerking van vocht en vorst kan de kalkspecie die erop zit, er makkelijk van af worden geveegd. Als je zou moeten bikken, sla je onherroepelijk een groot aantal tegels stuk en dat is natuurlijk jammer. En zo is het ook nog een veel minder arbeidsintensief."

EIGEN BROEK OPHOUDEN

Om in aanmerking te komen voor subsidie vanuit het provinciale stimuleringsproject Landschappen van Allure moest de renovatie van D'n Liempdsen Herd vóór 2017 afgerond zijn. ,,Die deadline is inmiddels twee jaar opgeschoven, maar desondanks willen we de werkzaamheden toch dit jaar nog klaar hebben. We hopen volgend voorjaar te kunnen openen. Want het is zaak zo snel mogelijk inkomsten te genereren. Deze boerderij moet uiteindelijk financieel zelf de broek op zien te houden. Dat is ook de reden dat een deel van het pand geschikt wordt gemaakt voor een kantoorfunctie die te huur komt."

FOTO BOVEN: De oude tegels en plavuizen uit SPPiLL-boerderij D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg worden hergebruikt. Afgelopen winter hebben ze buiten gestaan. De restanten kalkspecie die erop zitten, veeg je er nu zó vanaf. (Foto's: Peter de Koning).

Vrijwilligers van SPPiLL zijn druk bezig om de dorpsboerderij Barrierweg 4 te renoveren. Zaterdag hielden ze open huis. (Foto: Peter de Koning).