Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

eens in de twee weken aanschuiven in de rietstok

Eetpunt Gemonde: gezellig buurten aan tafel

WENDY VAN LIJSSEL

Onder de vlag van de Leefbaarheidsgroep Gemonde kan iedereen elke twee weken aanschuiven voor een warme driegangenmaaltijd bij het Eetpunt Gemonde dat gehouden wordt in De Rietstok. Velen schuiven aan om een lekker hapje te eten met elkaar en gelijktijdig 'gezellig te buurten'. In verband met de feestdagen is het eerstvolgende Eetpunt op woensdag 11 mei. Vaak wordt het maximale aantal deelnemers gehaald dus tijdig aanmelden is een aanrader.

In 2014 werd door de plaatselijke Leefbaarheidsgroep voor het eerst het Eetpunt op de (menu)kaart gezet. Doelstelling was en is om mensen met elkaar in contact te brengen. ,,Wij organiseren activiteiten om de leefbaarheid te vergroten Dit is er één van. Het is niet specifiek gericht op alleenstaande ouderen. Iedereen is in principe welkom ", legt Hans Slegers van de Leefbaarheidsgroep uit. Op uitnodiging schoof Brabants Centrum recent aan om een hapje mee te eten. Niet alleen om het bereide voedsel, maar ook sfeer te proeven en eens te horen waarom of de activiteit in een behoefte voorziet.

maatschappelijke stage

Wat direct opvalt, zijn de keurig en zelfs feestelijk door vrijwilligers gedekte tafels. In totaal zijn er zes vrouwen die om toerbeurt als gastvrouw fungeren en het eten uitserveren en vuile goed ophalen. Zoals Bets Thomassen die al vanaf het begin haar steentje bijdraagt. ,,Ik heb voorheen in het restaurant van De Beemden in Sint-Michielsgestel gewerkt. Dat was ook mooi werk. Dit sloot erop aan, dus ben ik dit gaan doen. Daar heb ik nog geen moment spijt van, want het is heel leuk", vertelt ze opgewekt. De 16-jarige Sven Spierings vervult er momenteel zijn maatschappelijke stage. ,,In het begin twijfelde ik of dit wel bij me zou passen. Ik ben hier intussen al enige tijd doende en het is echt heel gezellig. Iedereen is lekker aan het eten en een beetje aan het buurten", vertelt hij.

Gezelligheid en buurten. Het zijn dé woorden die in elk nieuw gesprek met willekeurig wie opduiken. Ook wordt het door Mari van Esch van Buffetkeuken Marinus uit Gemonde bereide drie gangen diner door de gasten gewaardeerd. ,,Wij komen hier al vanaf het begin. Het voelt elke keer alsof we uit eten zijn. Het eten is goed en het is hartstikke gezellig", aldus Jo en Corrie Hoezen. Laatstgenoemde voegt lachend toe: ,,Ik hoef een keer niet te koken en als je naar de snackbar gaat, betaal je meer." Mee-eten kost 7,50 euro. Een lage prijs die mogelijk is door de financiële steun van de P.C.I.

Diner

Miet Geerts neemt voor het eerst een kijkje. ,,Ik ben hier met mijn schoonzus Bep Rijken. Ik heb geen hekel aan koken, maar zij vroeg me mee. We zijn beide alleen en het is gezellig om een keer met meerdere aan tafel te zitten", meent ze. Rijken voegt toe: ,,Ik was hier onlangs voor de eerste keer. Dat beviel me heel goed. Het is écht een diner." Marion en Jan van de Sangen en de vriendinnen Toos van Oss en Nellie Maas kunnen ook geschaard worden onder de vaste gasten. Alle genoemde genieten van het eten en elkaars gezelschap. Terwijl er genoten wordt van groentesoep, aardappelpuree, gebakken aardappels, diverse groenten, een cordon bleu en een lekker toetjes, wordt wel en wee onder de loep genomen. Het is, zo kan Brabants Centrum vast stellen, inderdaad een gezellig gebeuren met volop 'buurt', die zeker in een behoefte voorziet.

Deelnemen

In verband met de feestdagen is het volgende Eetpunt op woensdag 11 mei. Deelnemen kan na aanmelding via e-mail hansslegers@live.nl of telefonnummer (073) 55 11 925 onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer, het aantal personen en eventuele dieetwensen. Zelfs als er geen vervoer is, kan dit sinds kort meestal worden opgelost met het lokale vervoerspunt.

FOTO BOVEN: Gezelligheid en buurten staan centraal bij het eetpunt in Gemonde. (Foto: Wendy van Lijssel).


Live in Liempde

Cultureel huiskamerfestival Live in Liempde is uitverkocht. Direct nadat de voorverkoop van start ging, ontstond een run op de kaarten. Die waren in een oogwenk aan de man gebracht. Live in Liempde wordt zondag 5 juni gehouden en leidt tweehonderd deelnemers langs vier voorstellingen op vier locaties.