Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Met de hele familie uit Esch naar de franse berg

Alpe d'HuZes met een lach en een traan

CARRY DIRKX

Twee jaar geleden deed Thijs van Schijndel (31) uit Esch al eens mee aan de Alpe d'HuZes, het evenement op 2 juni waarbij deelnemers geld bij elkaar fietsen, wandelen of hardlopen voor onderzoek naar kanker. Dit jaar doet Thijs opnieuw mee, nu samen met zijn zus Eefje Bergman (33) en haar man Martijn (38), ook uit Esch. In hun kielzog gaat nóg flink wat familie mee. Ook dat maakt het een bijzondere week, zegt Eefje. ,,Met een lach en een traan."

Martijn, Thijs en Eefje doen mee aan Alpe d'Huzes als team Klimgeiten Oost-Brabant, waar ook een aantal van Thijs' collega's bij horen. Het evenement vindt op 2 juni plaats. Zo'n 4.000 deelnemers gaan die dag zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez in Frankrijk beklimmen. Iedereen kan de deelnemers sponsoren, met een vast bedrag, of met een bedrag per keer dat iemand de berg bedwingt.

Thijs gaat fietsen en wil de berg zes keer op, wat ook het maximum aantal keren is. De kans dat hem dat gaat lukken, is groot. Hij fietst maar liefst 12.000 kilometer per jaar. ,,Hij draaft een beetje door", lacht Eefje. Martijn is ook fanatiek wielrenner, maar net ietsje minder dan Thijs. Hij wil vier keer de berg op. ,,Maar hij haalt de vijf wel", zegt Thijs. ,,Wat het zwaar maakt is dat je continu omhoog fietst. Je hebt conditie én doorzettingsvermogen nodig. En het is een mentale kwestie." Ook omdat er zoveel emotie rond het evenement is. ,,Iedereen fietst daar voor iemand met kanker", zegt Eefje. Thijs: ,,Er zitten 21 bochten in de klim. Bij elke bocht staan kaarsjes opgesteld. Je begint om half vijf 's 's ochtends met fietsen en dan rijd je in het licht van de maan en die kaarsjes. Als de zon opkomt, zie je langs de route de foto's en spandoeken van al die mensen die kanker hebben of eraan overleden zijn." Het maakt het fietsen moeilijker én gemakkelijker, zegt hij. ,,Je sluit je er een beetje voor af, maar je wordt ook fanatieker." Eefje gaat wandelend de berg op en mikt op twee keer. ,,Ik vind wandelen leuk en heb al eens de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Doorzetten kan ik wel, maar ja, ik weet niet hoe het klimmen gaat vallen. "

Familie

Vlak voordat Thijs twee jaar geleden meedeed, hoorde hij dat een oom van hem kanker had. Dat maakte hem extra gedreven om geld bij elkaar te fietsen. Ook nu zijn Thijs, Martijn en Eefje daardoor extra gemotiveerd. Voor hun oom wordt een kaarsje neergezet en hun tante gaat mee om hen aan te moedigen. Ook de ouders van Thijs en Eefje én de ouders van Martijn gaan mee. Barbara, de vrouw van Thijs, gaat twee dagen vrijwilligerswerk doen bij het evenement. En ook Lotte en Fleur, de kinderen van Eefje en Martijn, en Daan, de zoon van Thijs en Barbara, gaan mee. Zo wordt het een echte familieaangelegenheid. ,,Twee jaar geleden was ik er ook bij, samen met mijn ouders", zegt Eefje. ,,We stonden met zijn allen te janken op die berg. Het is een week met een lach en een traan." Ze hebben met een spinningmarathon en met persoonlijke sponsoring al een flink bedrag ingezameld. ,,Maar we hebben geen streefbedrag", zegt Martijn. ,,Elke euro telt." Ze hebben nu al zo'n 6.000 euro ingezameld. Van Esschenaar Johan Sterks ontvingen ze op een bijzondere manier 450 euro. ,,Hij nodigde ons uit voor zijn verjaardagsfeest, waar hij ons naar voren riep en het bedrag overhandigde."

Profwielrenner

Alpe D'Huzes betekent ook: een sportieve prestatie. Ze zijn flink aan het trainen. Martijn reed laatst voor het eerst in de heuvels, in Limburg. ,,Ik snap wel dat je verkikkerd kunt raken aan fietsen in de bergen", zegt hij. Thijs vult aan: ,,Het uitzicht is prachtig op de Alpe d'Huez. Daarnaast voel je je toch een beetje een echte profwielrenner. En het leuke is: je gaat naar boven, maar daarna mag je naar beneden."

Team Klimgeiten Oost-Brabant steunen? Dat kan via: www.deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/klimgeitenoostbrabant. Ook kunnen bij de Spar in Esch lege flessen ingeleverd worden. Op het Bierpompfeest, dat morgen, donderdag 5 mei plaatsvindt, kan er eveneens gedoneerd worden.

FOTO BOVEN: Martijn Bergman (links) en Thijs van Schijndel uit Esch gaan tijdens het bekende evenement Alpe d'HuZes op 2 juni fietsend de berg op. Eefje Bergman trotseert de Franse berg wandelend. (Foto: Peter de Koning).


14 EN 15 MEI

Vogelexcursies

rond Belversven

in Kampina

Het IVN Oisterwijk en de stichting Landschap, Natuur en Milieu Haaren (LNMH) houden in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 mei twee vogelexcursies rond het Belversven in natuurgebied Kampina. Beide tochten gaan van start op de parkeerplaats nabij de kruising van de Posthoornweg en de Burgemeester Van den Oeverweg in Oisterwijk.

De excursie op zaterdag 14 mei is vooral voor vroege vogels. Deelnemers verzamelen om 06.00 uur op de parkeerplaats en gaan onder leiding van een gids op pad. Wie liever iets later op stap gaat, kan zondag 15 mei om 08.00 uur aansluiten voor een tocht richting het Belversven.

Deelname aan beide excursies is gratis. Naast het IVN en de stichting LNMH wordt ook medewerking verleend door vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland. Met de andere gidsen zullen ze deelnemers aan de wandelingen wijzen op de aanwezigheid van bijzondere vogels. Daarnaast wordt uitleg gegeven over vogelgeluiden.