Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AANGEPASTE FEESTELIJKHEDEN DOOR REGEN EN KOU

Nostalgie herleeft: koekhappen op Koningsdag

Alle dorpen in deze regio vierden gisteren op aangepaste wijze Koningsdag. Waar in Boxtel de officiële plechtigheden als vendelgroet en aubade werden geschrapt door Boxtel Vooruit en het gemeentebestuur, kozen de organisatoren in Liempde, Esch en Gemonde ervoor deze activiteiten naar binnen te verplaatsen. In Lennisheuvel werd het complete programma afgeblazen. Ondanks de buien en de kou vermaakten de deelnemers die wél kwamen opdagen zich prima.

Met een beetje passen en meten hadden het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris en Boxtel's Harmonie zich gisteren rond het middaguur wel kunnen presenteren. Maar de veelal oudere gedecoreerden ruim een uur in een ijskoude tent op de Markt plaatsen, bleek voor de organisatoren geen optie. En dus was het na de traditionele ontvangst in de raadzaal, waar overigens wel nog reus Jas de Keistamper (onzichtbaar vanaf zijn grote, donkere wolk) het woord voerde, rond het middaguur afgelopen.

Anderhalf uur later startten de jeugdfestiviteiten op de Markt, ook in aangepaste vorm. Schuilend in de tenten en luifels. Met, voor het eerst sinds vele jaren, weer eens oud-Hollandse spelletjes. En dat sloeg aan. De kinderen leefden zich uit met knikkeren, touwtje springen, boogschieten en stoepranden. En natuurlijk met het koekhappen (foto boven, Peter de Koning). Een uitgebreid overzicht in woord in beeld van de Oranjeactiviteiten in deze regio is te lezen op de pagina's 17, 18, 19, 22 en 23.