Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MINDER DRUK, MAAR WEL GEZELLIG OP KOUDE KONINGSDAG

Winters Oranjefeest: af en toe schuilen

HENK VAN WEERT

Natuurlijk, het was lang niet zo druk als andere jaren op Koningsdag. En het was vooral ook koud. Maar al met al viel het slechte weer gisteren eigenlijk nog best mee. Tussen de buien door werd het toch nog gezellig op de Markt waar Boxtel Vooruit een aangepast Oranjefeest presenteerde. Wie meedeed aan de oud-Hollandse spelletjes of lekker knutselde, had helemaal geen tijd om zich druk te maken over het weer. En er was plek genoeg om te schuilen als dat nodig was.

Selinay Saygin had ook nauwelijks last hadden van de winterse buien en de ijzige wind. Ze had dan ook wel een heel mooi plekje bemachtigd voor de vrijmarkt, die dit jaar voor het eerst niet samenviel met de Oranjebraderie, maar met de kinderspelen op Koningsdag. De kinderen waren uitgenodigd om vanaf halftwee een kleedje uit te spreiden.

Op het laatste moment werd daarvoor ruimte gemaakt in de tenten op de Markt, maar de 12-jarige Selinay zat onder de luifel van 't Hoenske aan de Rozemarijnstraat. ,,Ik wist helemaal niet hoe laat de vrijmarkt zou beginnen. Ik heb het zekere voor het onzekere genomen en wilde in ieder geval droog én in de zon zitten. Nou, dan is dit het mooiste plekje dat je vandaag kunt hebben. Ik heb hier vanochtend om acht uur alles al uitgestald. En ook al is de markt dan nog niet begonnen, toch heb ik al zaken kunnen doen hoor", lacht het meisje kort na het middaguur.

RUIM VIJF UUR TE VROEG...

Naast haar hebben de zusjes Aylin en Pelin Ekiz hun spulletjes klaar staan. Zoals de complete boekenserie 'Het leven van een loser'. ,,Hele mooie verhalen. We zijn er helemaal verzot op. Maar nu we ze allemaal gelezen hebben, kunnen de boeken weer weg", vertelt Pelin (10). Ook Wii-spellen en tweedehands kleding is te koop. Haar twee jaar oudere zus toont een mobieltje. ,,Ik heb afgelopen week een nieuwe gekregen, dus ik wil ervan af. Maar het ding doet het nog prima, kijk maar", vertelt het meisje. Op de vraag welk artikel het duurst is, haalt Aylin haar schouders op. ,,Het meeste kost tussen de anderhalve en drie euro. Sommige kleine dingen vijftig cent. Het moet wel een aardigheidje blijven voor de mensen die voorbijkomen, nietwaar?"

Het fietsen versieren was verplaatst van kasteelpark Stapelen naar het poortgebouw van de Croonpassage. ,,Zodat de kinderen droog kunnen staan", vertelde Ludy Meister, die leiding geeft aan de Oranjecommissie van evenementenstichting Boxtel Vooruit. De animo was niet groot.,,Maar och, de kinderen die er zijn, hebben plezier en daar gaat het toch om", stelt Meister. Het klopt, de jeugd die er is, vermaakt zich prima. Op de twee grote springkussens, maar vooral óók met de oud-Hollandse spelletjes die voor het eerst sinds jaren weer de hoofdmoot van het Boxtelse Oranjefeest vormen. Wat te denken van koekhappen, boogschieten, knikkeren, touwtje springen en stoepranden. Vrijwilligers van Boxtel Vooruit en Buurtsport Boxtel helpen de kinderen om zich uit te leven.

In de tenten zijn enkele kleine podia ingericht. Daar spelen leerlingen van Modern Classic Music School. Zoals de 10-jarige Kiki Maas. Zij zingt 'All of me' van John Legend, op gitaar begeleid door de een jaar oudere Siemen Eikelboom. ,,Koud? Uh, nee. Niet over na kunnen denken, trouwens. Ik was veel te nerveus voor het optreden. Maar het ging best goed..." Het ging zeker goed. De twee kinderen krijgen na het optreden een daverend en welverdiend applaus.

ONE TWO TRIO

Tussen de bedrijven door smullen de kinderen van gratis poffertjes, suikerspinnen en popcorn. Om vijf uur beklimt One Two Trio het podium. De feestband bestaat twintig jaar en viert dat onder andere op de Boxtelse Markt. De twee uur durende familieshow slaat aan en voor het podium wordt het gezellig druk. Niet de menigte die Freek van Daal en de broers Joris en René Cijffers doorgaans gewend zijn, maar een feestje wordt het toch.

's Avonds treedt coverband The Usual Suspects op, maar dan wordt het mede door hevige plensbuien die opnieuw uit de lucht vallen, niet echt druk. Net als de avond ervoor, toen de Markthoreca deejay Tobias en De Knallende Mannen lieten spelen. In de kroegen is er volop vertier, maar op de terrassen en in de tent is het te koud om gezellig te worden. Alhoewel enkele tientallen diehards zich natuurlijk níet uit het veld laten slaan. Jammer, volgend jaar hopen we op beter weer...

FOTO BOVEN: Touwtje springen... Nog altijd even leuk als inspannend. (Foto: Peter de Koning).

FOTO ONDER: De eerste deelnemers van de vrijmarkt hadden zich uren tevoren al verzekerd van een plekje onder een luifel aan de Rozemarijnstraat. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding