REUS SPREEKT VANAF ZIJN WOLK

Jas wil straatnaam voor pleintje Rechterstraat

Het weer op Koningsdag was dermate slecht, dat het de reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor niet lukte vanaf hun grote, donkere wolk veilig op de Boxtelse keien te landen. En dus sprak Jas vanuit de reuzenhemel: hij wil een straatnaam voor het pleintje dat is ontstaan op de kruising van de Rechterstraat, Burgakker en Kruisstraat.

Het was een select gezelschap dat de jaarlijkse toespraak van de Boxtelse stratenmakersgigant gisterochtend kon volgen. Alleen de gedecoreerden en hun partners, die in de raadzaal met burgemeester Mark Buijs een borreltje oranjebitter dronken op de gezondheid van de koning, was het gegeven Jas de Keistamper te horen.

In samenspraak met evenementenstichting Boxtel Vooruit had het gemeentebestuur daags voor de verjaardag van zijne majesteit besloten het openbare deel van de ontmoeting met de gedecoreerden te schrappen. Ondanks de tenten op de Markt was het te koud voor de veelal oudere lintjesdragers. En dus zagen die de vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris en de aubade door Boxtel's Harmonie aan hun neus voorbijgaan.

Maar ook reus Jas en reuzin Hanne kwamen niet op de keien. Ze namen het risico niet om met het onstuimige weer te verongelukken tijdens de immer risicovolle landing vanaf hun grote, donkere wolk. En dus zette de bijna vier meter lange keistamper een extra luide stem op toen de burgemeester riep: 'Jas, waor bende?'

Als immer met kwinkslagen doorspekt, gaf het zinnebeeld van Boxtels doorzettingsvermogen ook deze keer zijn opbouwende kritiek op het plaatselijke reilen en zeilen. Uiteraard keek Jas vanaf grote hoogte met bewondering naar de keinderkupkes die vorig jaar vanaf de Sint-Petrusbasiliek tot aan het einde van de Burgakker in de zogeheten cultuurhistorisch as werden geplaveid. Een fraai staaltje vakmanschap oordeelde de reus.

GÉÉN WITTEVEENPLEIN...

,,Dat bij die herinrichting ook een mooi pleintje is ontstaan op de kruising van de Rechterstraat met de Burgakker en Kruisstraat, daar gaat mijn reuzenhart sneller van kloppen", sprak Jas. Toch uitte hij ook zijn zorgen over dit leuke plekje in hartje Boxtel. ,, Mijn keistampersvolk hoor ik spreken over het pleintje bij de Bruna, het pleintje bij 't IJscafé, 't pleintje bij Shoeby of 't pleintje bij Zeeman. Daar moeten we toch iets beter voor kunnen bedenken, burgemeester?", opperde Jas.

De reus sprak de hoop uit dat er een eigen straatnaam voor het pleintje wordt bedacht, zodat er volgend jaar een heus straatnaambord kan worden onthuld op Koningsdag. Dat idee werd met instemming begroet in de bomvolle raadzaal.

Maar de reus maakte korte metten met de suggestie om het naar de daar woonachtige familie Witteveen te noemen. ,,Alsjeblieft zeg, Arjen speelt zichzelf genoeg in de kijker. Die heeft daarvoor geen straatnaambordje nodig..." De opmerking leidde tot een daverende lach in de zaal. Temeer omdat Arjen Witteveen zich met echtgenote Hetty onder het gehoor van de reus bevonden.

Het ontbreken van het gilde en de harmonie werd deels gecompenseerd door een optreden van drie tamboers én door trombonist Sjef van Weert die het Wilhelmus vertolkte. Drie leerlingen van de Boxtelse zangcoach Pleun van Dieren zorgden voor de muzikale omlijsting van de bijeenkomst. Op haar veertiende verjaardag zong Doortje Vermulst het vertederende 'Hello' van Adele, Zoë Maas vertolkte Flashlight van Jesse J en Lisa van den Hout coverde Brand New Key van Melanie. Alle optredens oogstten veel waardering en applaus.