De stafleden van Scouting Boxtel kregen zondag tijdens de tiende editie van het leidingweekend een percussieworkshop in de blokhut. Het weekend stond in het teken van hemel en hel. (Foto: Scouting Boxtel).
De stafleden van Scouting Boxtel kregen zondag tijdens de tiende editie van het leidingweekend een percussieworkshop in de blokhut. Het weekend stond in het teken van hemel en hel. (Foto: Scouting Boxtel). Foto: Annelieke van der Linden

Wandelen en vogels kijken in Dal van de Beerze

De Vogelwerkgroep, onderdeel van de Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 8 mei vanaf 09.00 uur een wandeling door het Dal van de Beerze in Oirschot. Deze overstromingsvlakte van de beek de Beerze is geliefd bij vogelaars vanwege de vele bijzondere vogelsoorten die zich hier laten zien. Niet voor niets staan er vaak vogelaars op de dijkjes met hun grote telescopen, waarmee ze het gebied afspeuren...

In de naoorlogse periode werd elke vierkante meter woeste grond omgezet naar landbouwgrond en werd elke kronkelende beek rechtgetrokken. Zo ook de Beerze, een beek die bij Lommel ontspringt en daar de naam Aa of Goorloop draagt. De beek stroomt langs Spoordonk en via natuurgebied de Kampina naar Lennisheuvel. Daar verandert de naam weer in Smalwater. Door het rechttrekken van de beken werd het water sneller afgevoerd, wat de landbouw ten goede kwam. Maar het landschap verdroogde en flora en fauna hadden daar zwaar onder te lijden.

In de jaren negentig werd het kronkelende verloop van de Beerze weer hersteld en ontstond het vijftig hectare grote overstromingsgebied, dat eigendom is van Natuurmonumenten. Zo'n drie maanden per jaar staat het gebied grotendeels onder water, waardoor het een enorme aantrekkingskracht uitoefent op vele vogelsoorten. Sommige blijven er het hele jaar, andere leggen er af en toe aan. De ijsvogel, de grote zilverreiger en de aalscholver voelen zich er thuis, net als de tafeleend, de smient, de zomertaling, de wintertaling en de brilduiker. Ook de bruine kiekendief en de boomvalk zijn er bekende verschijningen. Tot de bijzondere waarnemingen zijn de zwarte ooievaar en de visarend te rekenen.

Vertrekpunt voor de wandeling is café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde, waarvandaan deelnemers carpoolend vertrekken naar Oirschot. Wandelaars wordt gevraagd een verrekijker en laarzen mee te nemen.


Jubileumeditie

leidingweekend

Scouting Boxtel

Scouting Boxtel beleefde afgelopen weekeinde een jubileum: de tiende editie van het leidingweekend vond plaats. Jaarlijks worden de stafleden en vaste vrijwilligers van de vereniging vermaakt met een weekend vol uitdagingen, spellen en knotsgekke opdrachten. De stafleden zijn op dat moment zelf deelnemer en ervaren zelf weer wat voor plezier zij de 250 jeugdleden van Scouting Boxtel wekelijks bieden.

Dit jaar was het thema 'Heaven vs. Hell'. Alle deelnemers begonnen zaterdagochtend in de onaantrekkelijke omgeving van de hel. Het doel van dit weekend was het veroveren van een plekje in de hemel. Een deel van de blokhut was omgetoverd tot hemel met een luxe jacuzzi, comfortabele bioscoop, game zone en een overvloed aan vers fruit en heerlijke drankjes. Dit konden de deelnemers bereiken door middel van een vijftal beproevingen.

zeven zonden

Zo werd het primitieve vermogen van de stafleden getest door ze zelf koffie en thee te laten zetten op een kampvuurtje en met palen en touw een constructie te maken om een brede sloot over te steken. Deze opdrachten werden gevolgd door een fikse fietstocht in Boxtel met daarbij vele zoekopdrachten. Ook de creativiteit van de deelnemers werd op de proef gesteld met het maken van filmpjes over de zeven zonden en de zeven werken van barmhartigheid.

Vervolgens werd de blokhut omgetoverd tot een fort waar een lasergamestrijd losbarstte. Aan de strijders de taak om de vlag te veroveren om zo aan te kunnen sluiten bij de stafleden die al in de 'hemel' waren.

percussie

Zondagochtend stond het laatste onderdeel van het stafweekend op het programma. De stafleden werden muzikaal uitgedaagd door middel van een percussieworkshop. Grote trommels, djembés, sambaballen en vele andere muziekinstrumenten vormden samen een mooi geheel en door het volgen van de aanwijzingen klonk er na een uur een geweldig ritmisch spel door de gehele blokhut.

De stafleden hebben genoten van een het weekend en zijn na dit vermaak helemaal klaar om alle jeugdleden van Scouting Boxtel te vermaken met een fantastisch zomerkamp dat over drie maanden plaatsvindt.