Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

activiteit bumperball groot succes

Koningsdag in Esch: lekker knus én sportief

CARRY DIRKX

,,Laten we het niet over het weer hebben", zei locoburgemeester Johan van den Brand gistermiddag tijdens zijn toespraak op de Essche Koningsdag. En dat was ook helemaal niet nodig: alle festiviteiten waren naar binnen verplaatst. Het gevolg was een knusse, droge en drukbezochte Koningsdag. Aan de nieuwe activiteit Bumperball deden zo'n vijftig enthousiaste kinderen mee.

Alleen de fietstocht door de omgeving, georganiseerd door carnavalsvereniging 't Bacchuscorps, werd afgeblazen. De weersvoorspellingen waren aan het eind van de ochtend zo grillig, dat 't Bacchuscorps weinig belangstelling voor de tocht verwachtte. Het officiële gedeelte van Koningsdag zat er toen al op. In plaats van vóór De Es vond deze activiteit dit jaar in het dorpshuis plaats. De fanfare op het podium, het Esch' Mannenkoor ervoor en het gilde aan de zijkant. Er was nét genoeg ruimte voor het vendelzwaaien.

Alle aandacht en een bloemetje was er voor de zes mensen die dit jaar een lintje kregen in Esch: Desiree Timmermans, Jan van Gerven, Toon van Esch, Marcia Bekkers, Christ Pijnenburg en Hans van Bussel. Die laatste praat al jaren het officiële gedeelte aan elkaar en mocht dit jaar dus een praatje over zichzelf houden. Hij deed dat met verve en kreeg sowieso de lachers op zijn hand met zijn snedige commentaar en grapjes over alles en iedereen.

In de middag waren er activiteiten bij pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos. In de tuin van het restaurant werd gespeeld en verkochten kinderen spulletjes. Zo bracht Teun Bouwmans (9) stukjes zelfgebakken oranje taart aan de man, versierd met kroontjes. Merijn de Weirdt (11) had een ingenieus touwtjes-trekspel in elkaar gezet. Ook konden kinderen zich laten schminken of een spelletje spelen. Later in de middag werd er door jong en oud fanatiek bingo gespeeld.

Erg druk was het in de gymzaal van de Sint-Willibrordusschool. Daar konden kinderen Bumperballen. ,,Dit is echt superleuk", vond Teun van Kasteren (10). Ook flink wat oudere jeugd vermaakte zich met het voetbalspel. ,,Het is heel warm in zo'n bal", zei de 14-jarige Wouter Kurstjens, ,,maar het is keileuk". De kleinere kinderen botsten net zo hard mee in de ballen en hadden de grootste lol.

FOTO ONDER: In de tuin van pannenkoekenhuis 't Betoverde Bos in Esch werd volop gespeeld op Koningsdag. (Foto: Annelieke van der Linden).